Εντοπίστηκε σήμα που ίσως ταιριάζει στο Μαλαισιανό αεροσκάφος




Ένα κινεζικό πλοίο που συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών ανέφερε «ένα σήμα» στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, χωρίς να είναι ακόμη δυνατό να διαπιστωθεί αν συνδέεται ή όχι με το αεροσκάφος που εξαφανίστηκε πριν από ένα μήνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Η συχνότητα του σήματος ήταν 37,5 χιλιόκυκλοι το δευτερόλεπτο, ταυτόσημη με εκείνην που αναμεταδίδουν οι καταγραφείς της πτήσης.

Οι συντεταγμένες του σήματος που αναγνώρισε η συσκευή εντοπισμού του μαύρου κουτιού, την οποία ανέπτυξε το ερευνητικό κινεζικό σκάφος Haixun 01, είναι περίπου 25 βαθμοί νότιο γεωγραφικό πλάτος και 101 βαθμοί ανατολικό γεωγραφικό μήκος, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων. Θα πρέπει τώρα να προσδιοριστεί αν το σήμα συνδέεται με το εξαφανισμένο Μπόινγκ 777, διευκρίνισε το Νέα Κίνα.

Οι μαλαισιανές αρχές εκτιμούν πως, σύμφωνα με δεδομένα από δορυφόρους, η πτήση MH370 βυθίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό, ανοικτά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας, αφού προηγουμένως έκανε στροφή 180 μοιρών στη διάρκεια μιας πτήσης από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο. Κανένα στοιχείο δεν έχει βρεθεί που να επιβεβαιώνει το συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα μπορούσε να έχει βυθιστεί στο Μπόινγκ 777.

Οι αρχές εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πώς ή γιατί εξαφανίστηκε το αεροσκάφος και έχουν προειδοποιήσει πως μόνο όταν βρεθούν τα μαύρα κουτιά θα μπορέσει ίσως να λυθεί το μυστήριο.

Η πτήση MH370 είχε αναχωρήσει από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο όταν, για άγνωστο λόγο, παρεξέκλινε από το σχέδιο πτήσης της και άρχισε να κατευθύνεται δυτικά, πετώντας πάνω από τη χερσόνησο της Μαλαισίας προς τον πορθμό της Μάλακα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά χάθηκε από τα ραντάρ. Δορυφορικές εικόνες που μεταδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ορισμένα αντικείμενα να επιπλέουν, όμως εκείνα που ανασύρθηκαν δεν ανήκαν στο αεροσκάφος.

Η ανεύρεση των συντριμμιών και η ανασύνθεση της πορείας τους ανάλογα με τα ρεύματα θα μπορούσε να βοηθήσει να περιοριστεί η ζώνη των ερευνών, η οποία για την ώρα είναι τεράστια. Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου και σε αυτό επέβαιναν 239 άνθρωποι. Η Μαλαισία ανακοίνωσε επίσημα στις 25 Μαρτίου ότι “κατέληξε στον νότιο Ινδικό Ωκεανό”.

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

Η Μαλαισία δεσμεύτηκε σήμερα να εντείνει τις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, αν και οι επιχειρήσεις που διεξάγονται για σχεδόν ένα μήνα, με τη συμμετοχή διαφόρων χωρών, από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, δεν απέφεραν ακόμη κανένα στοιχείο.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν δήλωσε πως η χώρα του δεν θα σταματήσει να ψάχνει για το αεροπλάνο και δεν θα υπολογίσει το κόστος των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων. «Η έρευνα εκτείνεται πέρα από τα δολάρια και τα σεντ», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Κουάλα Λουμπούρ. «Η Μαλαισία δεν θα σταματήσει να ψάχνει για την [πτήση] MH370».

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τις πληροφορίες πως οι έρευνες για το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 239 άνθρωποι, έχει καταστεί η πιο δαπανηρή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των τελευταίων χρόνων. Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου μετά την απογείωσή του από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας με τελικό προορισμό το Πεκίνο. «Οι επιχειρήσεις έρευνας είναι δύσκολες, απαιτητικές και πολύπλοκες», είπε. «Παρ΄όλ΄αυτά, η αποφασιστικότητά μας παραμένει αμείωτη». «Θα συνεχίσουμε τις έρευνες με το ίδιο σθένος και την ίδια ένταση», πρόσθεσε. «Το οφείλουμε στις οικογένειες εκείνων που επέβαιναν στο αεροπλάνο και στον ευρύτερο κόσμο».

Έως 13 αεροπλάνα και 11 πλοία έχουν ενταχθεί στις έρευνες εντοπισμού του αεροσκάφους στο νότιο Ινδικό Ωκεανό ανοικτά του Περθ της Αυστραλίας. Ένα βρετανικό υποβρύχιο και δύο αυστραλιανά σκάφη με υποβρύχιο ερευνητικό εξοπλισμό έχουν εντείνει τις υποβρύχιες έρευνες με την ελπίδα να εντοπίσουν ένα σήμα του μαύρου κουτιού του αεροπλάνου. Η δυνατότητα εκπομπής σήματος σύντομα θα εκλείψει. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μία έκταση περίπου 217.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Ινδικό Ωκεανό, περίπου 1.700 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ.

Ο Χισαμουντίν είπε πως η Μαλαισία θα συνεχίσει να ηγείται των ερευνών και πως έχει εξουσιοδοτήσει την Αυστραλία, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία να γίνουν μέλη της ομάδας. Είπε πως η ερευνητική ομάδα θα χωριστεί σε τρεις μικρότερες ομάδες που θα διερευνήσουν την ικανότητα πτήσης, τις επιχειρήσεις, τον ιατρικό και ανθρώπινο παράγοντα, αντίστοιχα. Ο Χισαμουντίν αρνήθηκε όσα υποστήριξε ο εξέχων πολιτικός της αντιπολίτευσης Ανουάρ Ιμπραχίμ, σύμφωνα με τον οποίο η Μαλαισία κρύβει κάτι και δεν ήταν ειλικρινής στην παροχή πληροφοριών για το περιστατικό. «Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι πλήρως αναληθείς», είπε. «Όπως είπα προηγουμένως, οι έρευνες για την MH370 πρέπει να είναι πάνω από την πολιτική».

Πηγή: ANA-MPA, Φωτογραφία: www.Ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: