Ενδεχόμενη χρήση των 11 δις για την αποπληρωμή χρέους




Η Ελλάδα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τα 11 δις ευρώ της διεθνούς βοήθειας, που δίδεται με σκοπό την στήριξη των τραπεζών, για τη μείωση του κρατικού χρέους, δίνοντας μια νέα δυναμική στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστροφή στις διεθνείς αγορές ομολόγων, επισημαίνει ο Jonathan Stearns σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Greece Weighs Using $15 Billion Bank Aid to Pay Down Debt».

Η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει τα 25 από τα 50 δις ευρώ, που δόθηκαν μέσω του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης των τραπεζών, για την ενίσχυση των σημαντικότερων τραπεζών της. Περίπου 14 δις διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση μικρότερων τραπεζών, ενώ τα εναπομείναντα 11 δις θα μπορούσαν να διατεθούν αλλού, εάν οι ελληνικές τράπεζες βρουν ιδιώτες επενδυτές, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Στουρνάρας.

«Εάν στο τέλος, όλες οι κεφαλαιακές ανάγκες, που ενδέχεται να ανακύψουν, καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα, τότε τα 11 δις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την απομείωση του χρέους» επεσήμανε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα κεφάλαια ως ασφαλή εγγύηση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

http://www.bloomberg.com/news/2014-04-02/greece-weighs-using-15-billion-bank-aid-to-pay-down-debt.html

ΕΛΛΑΔΑ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 1 ΔΙΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΠΑΝΓΑΙΑ

Το επενδυτικό fund Πανγαία, που ανήκει στην  Invel Real Estate Partners και στην Εθνική Τράπεζα, και δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων, σχεδιάζει να αντλήσει κεφάλαια ύψους ενός δις ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα και στην Ιταλία, υποστηρίζουν τρεις ανώνυμες πηγές που έχουν γνώση του θέματος, σύμφωνα με ανταπόκριση των Sharon Smyth (Μαδρίτη) και Ruth David (Λονδίνο) στο BLOOMBERG με τίτλο «Greek REIT Said to Seek $1.4 Billion as Investors Return».

Η Πανγαία σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα έως το καλοκαίρι και να προσφέρει για πρώτη φορά μετοχές ακόμη και έως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες δεν διευκρίνισαν πόσα έσοδα θα αντληθούν με κάθε έναν από τους παραπάνω τρόπους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από μια κρίση που παρ΄ολίγον θα την εξωθούσε έξω από το ευρώ, ενώ η Κομισιόν προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως το Δεκέμβριο, η Invel μια επενδυτική εταιρεία με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου αγόρασε μερίδιο 66% στην Πανγαία σε μια συμφωνία που αποτιμά την εταιρεία στα περίπου 1 δισ. ευρώ. Έκτοτε η Πανγαία έχει αποκτήσει ακίνητα σε Ελλάδα και Ιταλία και διαθέτει πάγια αξίας 1,2 δισ. ευρώ.

http://www.bloomberg.com/news/print/2014-04-02/greek-reit-said-to-seek-1-4-billion-as-foreign-investors-return.html 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: