El-Erian: Θεαματική η βελτίωση της οικονομίας στην Ελλάδα, αλλά το υψηλό χρέος παραμένει




Στον ανασχετικό ρόλο του χρέους για την ουσιαστική βελτίωση μιας οικονομίας αναφέρεται ο Mohamed A. El-Erian, πρώην διευθύνων σύμβουλος της PIMCO σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «Europe Still Has a Mountain of Debt», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας και των άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης οι οποίες κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά οι σοβαρές, δύσκολες και πολύχρονες προσπάθειες της Ελλάδας για τις περικοπές των ελλειμμάτων και την μείωση της αναποτελεσματικότητας βελτίωσαν σημαντικά τα δημοσιονομικά της χώρας. Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργος Αντώνης Σαμαράς, «Δεν έχουμε δημοσιονομικό κενό, δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό».

Μολονότι όμως η Ελλάδα βελτίωσε την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους της αυτό παραμένει στο 180% του ΑΕΠ,  ιδιαίτερα υψηλό για μια χώρα που επιθυμεί να εισέλθει γρήγορα σε ρυθμούς ανάπτυξης, για να μειώσει την ανεργία που ανέρχεται στο 26% και την ακόμη πιο απειλητική νεανική ανεργία που ξεπερνά το 50%.

Κανείς ωστόσο από τους εταίρους της Ελλάδας, είτε πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε για την ΕΚΤ, είτε για το ΔΝΤ, δείχνει ιδιαίτερη θέρμη για την ανάδειξη του θέματος του χρέους, κυρίως όταν μια ενδεχόμενη απομείωση θα έπληττε θα αφορούσε σε δικά τους δάνεια.

Η Ελλάδα απέτρεψε μια πολύ μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή προσφεύγοντας στα σχέδια διάσωσης και είναι κατανοητός τώρα ο δισταγμός της να απευθυνθεί εκ νέου στους δανειστές της, μερικοί εκ των οποίων αρνούνταν αρχικά την χρηματοδότηση, προτείνοντας την διαγραφή χρέους.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, παρά το πρόβλημα που θέτει το χρέος στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και παρά τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για την απομείωσή του, εάν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα χρειασθεί να καταβάλλει τώρα πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες, καθώς έχει χαθεί πια η αίσθηση του επείγοντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες και τις αγορές, ενώ αντίθετα αυτοί θα απαιτήσουν πολύ περισσότερα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας.

http://www.bloombergview.com/articles/2014-04-23/europe-still-has-a-mountain-of-debt

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: