Εκλογική επίθεση της Αγκυρας στη Θράκη




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ – www.real.gr

ΜΠΟΡΕΙ οι προβολείςτης δημοσιότητας να είναι στραμμένοι αλλού, αλλά αυτές τις ημέρες εξελίσσεται στη Θράκη η μεγαλύτερη προσπάθεια της Αγκυρας να συσπειρώσει εκλογικά και να ελέγξει πολιτικά τη μουσουλμανική μειονότητα. Θέλει να αποτρέψει την επανάληψη του εκλογικού φιάσκου των αυτόνομων μειονοτικών συνδυασμών στους δήμους της Ξάνθης και της Κομοτηνής το 2010.

Λόγω ευκαιριών εκλογής και τοπικών αντιθέσεων, ήταν αδύνατη η συσπείρωση της μειονότητας στις δημοτικές εκλογές. Γι’ αυτό και το τουρκικό προξενείο επέλεξε να κάνει επίδειξη δύναμης στις ευρωεκλογές. Κατέβασε από το ράφι το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Σαδίκ και το ρίχνει στη μάχη, με σύνθημα «Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί».

Δεν πρόκειται για ρητορεία. Με την άσκηση πιέσεων, μουσουλμάνοι βουλευτές, πολιτευτές και άλλοι παράγοντες αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στα ευρωψηφοδέλτια των ελληνικών κομμάτων στα οποία ανήκουν! Σαν να μην έφθανε αυτό, όλοι σχεδόν προσέρχονται ένας-ένας στα γραφεία του εμμέσως αποσχιστικού αυτού κόμματος, για να δηλώσουν ότι το στηρίζουν στις ευρωεκλογές. Το μήνυμά τους είναι ότι όλες οι μουσουλμανικές ψήφοι πρέπει να κατευθυνθούν στον διάδοχο του Σαδίκ.

Η Αγκυρα απέδειξε ότι, σε τελευταία ανάλυση, ασκεί αποφασιστικό έλεγχο στα προβεβλημένα μειονοτικά στελέχη. Εξαίρεση δεν αποτελούν ούτε όσα ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η λυσσασμένη αντίδρασή τους στην υποψηφιότητα της Ρομά κοινωνικής ακτιβίστριας Σαμπιχά Σουλεϊμάν επιβεβαιώνει τις εξαρτήσεις τους από το τουρκικό προξενείο.

Στην υψηλού πολιτικού συμβολισμού αυτή υπόθεση, ο Τσίπρας θα δείξει το πολιτικό μέγεθός του. Αν το τουρκικό προξενείο, μέσω των ανθρώπων του στον ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρει τελικώς να αποκλείσει την εγκεκριμένη από την Κεντρική Επιτροπή υποψήφια ευρωβουλευτή, θα ηχούν σαν ανέκδοτο οι διαβεβαιώσεις του επίδοξου πρωθυπουργού ότι θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη Μέρκελ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: