ΔΝΤ: Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί νέα βοήθεια




Παρά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, την οποία χαρακτήρισε θετικό γεγονός, ο διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Ρεζά Μοκατάμ (φωτογραφία με τον Πολ Τόμσεν) είπε ότι πιθανόν η Ελλάδα να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση τα επόμενα δύο χρόνια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη διαχείριση του ελληνικού δημοσίου χρέους, και τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον τόνισε:

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ μεγάλες. Πολύ μεγαλύτερες από τα κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές».

Σ’υμφωνα με τον κ. Μογκαντάμ, υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας, από το τέλος του 2012 για παροχή βοήθειας προς τη χώρα μας για όσο διάστημα αυτή εφαρμόζει με συνέπεια το Πρόγραμμα.

            Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είπε ότι η Τρόικα θα αποφασίσει για τις ανάγκες της Ελλάδας μετά το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι η νέα επιθεώρηση θα καθυστερήσει, όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση, και η οποία έχει υποσχεθεί ότι θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της και θα υλοποιήσει τις αρχές του Προγράμματος.

            Ο κ. Μοκαντάμ προσπάθησε να πάρει τα εύσημα για το ΔΝΤ αναφορικά με την ελληνική έξοδο στις αγορές λέγοντας ότι οφείλεται στην επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης, πρόσθεσε, οφείλεται στην δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

            Τόνισε χαρκατηριστικά ότι «η Ελλάδα εφάρμοσε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για να σταθεροποιήσει την οικονομία της. Η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα είναι η μεγαλύτερη που έγινε στην Ευρώπη».

            Σε ένα άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο κ. Μοκαντάμ είπε ότι έχει συμφωνηθεί πλαίσιο από το Νοέμβριο του 2012 το οποίο προσδιορίζει πως η Ελλάδα θα μειώσει τα ελλείμματα της και η Ευρώπη θα φροντίσει να παραμείνει το ελληνικό χρέος σε συγκεκριμένα επίπεδα.

Για το ίδιο θέμα, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ Πανίκος Παναγιώτου μετέδωσε τα εξής:

«Οι ανάγκες χρηματοδότησης παραμένουν πολύ μεγάλες για την Ελλάδα» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρεζά Μογαντάμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο κ. Μογαντάμ χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές «πετυχημένη» και «θετικό γεγονός» και ότι «πιθανόν, η Ελλάδα να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση», υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα ότι «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ μεγάλες. Πολύ μεγαλύτερες από τα κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ διατύπωσε την άποψη ότι η «πετυχημένη έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές οφείλεται στην «πετυχημένη εφαρμογή» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι επίσης οφείλεται στη «δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων» της Ελλάδας για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.           

Ο κ. Μογαντάμ ανέφερε ότι «οι ανάγκες χρηματοδότησης παραμένουν πολύ μεγάλες, το χρέος παραμένει πολύ υψηλό και αυτά τα θέματα συνεχίζουν να είναι και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ευρώπη και το Ταμείο, στο πλαίσιο των μελλοντικών αξιολογήσεων, επειδή οι ανάγκες χρηματοδότησης για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι αρκετά μεγάλες», τονίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε την αναγκαία υποστήριξη».

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα με «δύσκολες διαπραγματεύσεις» κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία της, επαναλαμβάνοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι η μεγαλύτερη που έγινε στην Ευρώπη.

Σε ένα άλλο σημείο, είπε ότι έχει συμφωνηθεί πλαίσιο από το Νοέμβριο του 2012 και το οποίο προσδιορίζει ότι η Ελλάδα θα μειώσει τα ελλείμματά της και η Ευρώπη θα φροντίσει να παραμείνει το ελληνικό χρέος σε συγκεκριμένα επίπεδα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μογαντάμ τόνισε ότι «το πρόγραμμά μας προβλέπεται επί τους παρόντος να διαρκέσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016», προσθέτοντας ότι «υπό αυτή την έννοια, η συνέχιση της χρηματοδότησης από το Ταμείο είναι ήδη διαθέσιμη».

Επανέλαβε ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν πει, όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν, ότι θα συνεχίσουν τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, όσο (το πρόγραμμα) είναι σε καλό δρόμο».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «μετά το καλοκαίρι, θα επανέλθουμε και θα αξιολογήσουμε τις ανάγκες χρηματοδότησης, θα λάβουμε υπόψη την πρόσφατη πρόσβαση στην αγορά και θα εξετάσουμε τόσο το χρέος και τη χρηματοδότηση, καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος να πάμε μπροστά».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: