Διαφθορά και πολιτικοί – Δεν λέρωσαν τα χέρια τους…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Αναμένουμε με αγωνία τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών της Κυπριακής Βουλής, η οποία υποτίθεται ότι θα καταγράφει όσους ευθύνονται για τη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής και υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Συλλούρης, υποσχέθηκε ότι η έκθεση είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να γνωρίζουν οι πολίτες τι έγινε, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν άνθρωποι που ευθύνονται για την κατάρρευση του τραπεζικού οικοδομήματος.

Ο κ. Συλλούρης τα λέει πολύ όμορφα και ωραία… Είναι μία φράση που χρησιμοποιεί καλός συνάδελφος, όταν θέλει με τρόπο να ζητήσει από την παρέα να σταματήσει τις βλακείες…

Προτρέχω θα μου πείτε, αγαπητοί αναγνώστες, αλλά δεν μπορώ ποτέ να πιστέψω ότι οι εκπρόσωποι ενός βρόμικου πολιτικού συστήματος θα αποδώσουν ποτέ δικαιοσύνη. Είναι δύσκολο αν όχι ΑΔΥΝΑΤΟΝ οι πολιτικοί, και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μέλη της Επιτροπής, να αποκαλύψουν συναδέλφους τους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν τα οφίκιά τους για να πλουτίσουν οι ίδιοι, οι συγγενείς τους και οι φίλοι τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτικών, με την εξαίρεση ελαχίστων, είναι ότι έχουν εισέλθει στην πολιτική με το εσώρουχο που φορούσαν χρόνια, και βγήκαν με οικίες και διαμερίσματα εκατομμυρίων και με… μεταξωτά βρακιά.

Επειδή ο κ. Συλλούρης έκανε έκκληση «σε όσους προσπαθούν είτε να στρέψουν την προσοχή αλλού ή να την υποσκάψουν, να μελετήσουν» (την έκθεση), θα του έλεγα ότι είναι έωλη η δικαιολογία του πως αντικατέστησε με τρία Χ τα ονόματα συναδέλφων του που προφανώς έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τις τράπεζες, επειδή η προκαταρκτική έκθεση θα διέρρεε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο διέγραψε τα ονόματα ήταν για να προστατεύσει τους πολιτικούς που εκμεταλλεύθηκαν τις θέσεις και τα αξιώματά τους και προφανώς και κάποιους άλλους, οι οποίοι έλαβαν δάνεια πολλών εκατομμυρίων και δεν τα επέστρεψαν ποτέ. Αντίθετα, με θράσος συνεχίζουν να προκαλούν με τις πράξεις τους και τις απολύσεις υπαλλήλων και εργατών, που οδηγήθηκαν στην ανεργία διότι το λόμπι των πολιτικών, των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών, σε αγαστή συνεργασία, συνωμοτεί εναντίον του λαού, για να διασωθεί το ίδιο και να συνεχίσει το πάρτι της διαπλοκής.

Το πιο περίεργο όλων είναι ότι οι «διευθετήσεις» που έγιναν με τράπεζες αφορούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους πολιτικούς, επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Αυτή και μόνο η διαπίστωση, πρέπει να μας θυμώσει και να σταματήσουμε να τους τη χαρίζουμε. Κατέστρεψαν την Κύπρο, πολιτικά και οικονομικά, και εμείς που αποτελούμε τον λαό συνεχίζουμε να ανεχόμαστε τους ίδιους ανθρώπους να αποφασίζουν για τις τύχες μας. Είναι λανθασμένος ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ο λαός, ο οποίος έχει μία μοναδική ευκαιρία να δείξει την απέχθειά του προς τους πολιτικούς στις Ευρωεκλογές. Πώς είναι δυνατόν, να συνεχίζετε να ψηφίζετε τους καταστροφείς του τόπου; Πώς είναι δυνατόν να φτάνει στο νησί ο πρόεδρος του Eurogroup, που συμμετείχε στο σχέδιο καταστροφής του κυπριακού οικονομικού μοντέλου, και να μην γίνεται ούτε μία διαδήλωση; Το ΑΚΕΛ, που υποτίθεται ότι υποσχέθηκε να παλέψει εναντίον της οικονομικής λαίλαπας που εκπορεύθηκε από τις Βρυξέλλες, πού εξαφανίστηκε; Νομίζουν οι σύντροφοι ότι οι δηλώσεις στα κανάλια και στις εφημερίδες είναι πράξη αντίστασης; Κούνια που σας κούναγε… Πράξη δειλίας είναι.

Επανερχόμενος στο θέμα των «διευθετήσεων», που υποτίθεται ότι κάνουν οι «αμόλυντες» τράπεζες του νησιού, σας καλώ να ρωτήσετε ο καθένας τον εαυτό σας… Τι σας απάντησαν οι τράπεζες όταν ζητήσατε «διευθέτηση» του δανείου σας; Γνωρίζω περίπτωση συγκεκριμένου πολίτη, ο οποίος χρωστούσε 100 χιλ. ευρώ. Έκανε προσφορά στην τράπεζα να πληρώσει 92 χιλ., αφού στο μεταξύ πλήρωσε σε τόκους 34 χιλ. ευρώ. Η τράπεζα απάντησε: 99 χιλ., ούτε ένα ευρώ παρακάτω. Απαράδεκτη και απάνθρωπη συμπεριφορά, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες χάρισαν εκατομμύρια σε επιχειρηματίες και πολιτικούς.

Η Κύπρος περνά τη χειρότερη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της. Αντέξαμε την εισβολή και την κατοχή, παλέψαμε και θα έλεγα νικήσαμε όλους αυτούς που πίστευαν ότι ο Ελληνισμός του νησιού είχε τελειώσει μετά το διπλό έγκλημα του Ιουλίου του 1974. Απέτυχαν σε όλες τις προβλέψεις τους. Η παρούσα κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη διότι η άλωση της Κύπρου πραγματοποιείται ξανά εκ των έσω. Ο εκβιασμός γίνεται μέσω της οικονομίας. Έφτασε ξανά η ώρα του λαού, και οι πολίτες δεν πρέπει να χάσουν τη μοναδική ευκαιρία που τους δίνεται. Να τιμωρήσουν στις κάλπες όσους οδήγησαν την Κύπρο στο χείλος της καταστροφής…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η ενημέρωση «υπέφερε» κατά τη διάρκεια της πολύ επιτυχημένης επίσκεψης του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Ουάσιγκτον. Είχε σημαντικές και αναβαθμισμένες επαφές στην αμερικανική πρωτεύουσα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Κογκρέσου και των καλύτερων «δεξαμενών σκέψης». Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους οργάνωσαν την επίσκεψή του. Ο επιτυχημένος πρέσβης αποφάσισε να κόψει με το μαχαίρι την ενημέρωση, με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να μην μπορέσουμε να ενημερώσουμε με ακρίβεια τους αναγνώστες και τους τηλεθεατές. Μαζί με την έκφραση λύπης, θα ήθελα να προσθέσω και το εξής: Να μην εκφράζονται παράπονα όταν λόγω έλλειψης ενημέρωσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά, οι δημοσιογράφοι αναγκάζονται να ενημερώνονται από τους συνομιλητές των Κυπρίων αξιωματούχων.

ΠΗΓΗ: Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Λευκωσίας, την Κυριακή 7 Απριλίου 2014 – www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: