Δεν θέλουν λύση: Περί αυτομαστιγώματος…




Του Κώστα Βενιζέλου, www.philenews.com, www.mignatiou.com

Στο Κυπριακό έχουν δοκιμαστεί πολλές και διαφορετικές ιδέες. Οι πλείστες προωθήθηκαν για να αποφευχθεί η ουσία και να παραμείνει στο απυρόβλητο η Τουρκία. Ένα πρόβλημα ξεκάθαρο, τόσο από πλευράς γεγονότων, ιστορίας αλλά και μορφής, μετατράπηκε βαθμηδόν σε μια «ψυχολογική διαφορά», που κάποιοι θέλουν να… επιλυθεί μέσω επιχορηγημένων σεμιναρίων, που οργανώνονταν στην αλλοδαπή. Μετατράπηκε το πρόβλημα σε μια ιστορία «συνεύρεσης των ελίτ», σε ένα ζήτημα διαθρησκευτικό και όχι θέμα κατοχής.

Παράλληλα, επανέρχεται, μετά από μια δεκαετία διακοπής και σιωπής, η λογική του αυτομαστιγώματος. Μια προσέγγιση που στοχεύει να δημιουργήσει ενοχές στους Ελληνοκύπριους για τη σημερινή κατάσταση της κατοχής. Οι μαθητευόμενοι μάγοι, εντός και εκτός Κύπρου, δοκιμάζουν διάφορες συνταγές, προτάσσοντας πάντα την προσωπική τους ατζέντα και τα συμφέροντα τρίτων.

Όλες οι «έξυπνες φόρμουλες», ξεκινούν και τελειώνουν με τη γνωστή επωδό: Ότι «η  Άγκυρα θέλει λύση, πως είναι προς όφελος όλων (;)  το αέριο να περάσει μέσα από την Τουρκία με αγωγούς. Όλα τα παραμύθια έχουν «ως ευτυχή κατάληξη», αυτό που αποκρύβουν από τους ιθαγενείς. Πώς θα ωφεληθούν οι μαθητευόμενοι μάγοι και η Τουρκία από τη συμφωνία που θέλουν να προωθήσουν. Θέλει, λένε, η Τουρκία λύση, το αντιλαμβάνονται «όλοι» εκτός από κάποιους Ελληνοκύπριους.

Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες ( για να μην γίνει αξιολόγηση και για τα προηγούμενα χρόνια), συντηρεί την ένταση στην περιοχή παρενοχλώντας ερευνητικά πλοία που εργάζονται για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διατηρεί στην περιοχή το Μπαρμπάρος,  έχει παρενοχλήσει ένα μικρό αεροσκάφος, ισραηλινών συμφερόντων, που φωτογράφιζε περιοχές για δουλειές του Κτηματολογίου. Πρόσφατα εισήγαγε τη γνωστή φόρμουλα για την έκδοση βίζας, όπου έχει εξαφανίσει την Κυπριακή Δημοκρατία από τη λίστα των χωρών. Εάν αυτό δεν είναι εμπάργκο επισκέψεων Ε/κ στην Τουρκία, τότε τι είναι;

Όλα αυτά συμβαίνουν, όπως και πολλά άλλα, δείχνοντας τις προθέσεις της Άγκυρας, να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία θέλει να αποαναγνωρίσει. Όλα αυτά γίνονται και κάποιοι θεωρούν ότι η συνταγή για να λυθεί το Κυπριακό περνά μέσα από διάφορά βήματα, όπως η  επίσκεψη των δυο διαπραγματευτών στη Νότιο Αφρική και αποσπασματικές κινήσεις, όπως η λειτουργία εκκλησιών στα κατεχόμενα.

Ακόμη και το ταξίδι στη Νότιο Αφρική θα ήταν χρήσιμο, εάν ο στόχος των πρωταγωνιστών του παρασκηνίου ήταν η προώθηση μιας συμφωνίας στο Κυπριακό, που δεν θα έχει διαχωριστικά στοιχεία, ρατσιστικά χαρακτηριστικά και με σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας. Δεν είναι, όμως, αυτός ο στόχος.

Και επειδή σε αυτό τον τόπο όποιος δεν θέλει να πάρει μέρος σε φιέστες και δεν διακατέχεται από σύνδρομα αυτομαστιγώματος, κατηγορείται, εντός και εκτός, ότι δεν θέλει λύση, η απάντηση σε αυτό είναι απλή. Εκείνοι που δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, που είναι η κατοχή, αυτοί  φλερτάρουν με τη διχοτόμηση και δεν θέλουν λύση. Είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι. Η ευκολότερη οδός για τη διχοτόμηση είναι η πεπατημένη και η αδυναμία άρθρωσης πολιτικής ανατροπών. Αυτό, όμως, δεν είναι επιλογή «υπό το βάρος των περιστάσεων», αλλά αυτοχειρία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: