Δεν αποκλείει νέο «κούρεμα» ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – Η Ελλάδα είναι «στον σωστό δρόμο»




Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup), υποψήφιος σήμερα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και παραδέχεται ότι τα προγράμματα βοήθειας συνοδεύονταν πολλές φορές από «υπερβολική κοινωνική σκληρότητα». Θεωρεί πάντως ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ενώ απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγου.

Σε συνέντευξή του στην StuttgarterZeitung ο κ. Γιούνκερ αναγνωρίζει ότι οι  δανειστές δεν ασχολήθηκαν αρκετά έντονα με την κατάσταση επιτόπου στις χώρες  που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα βοήθειας και δεσμεύεται ότι, ως πρόεδρος της  Επιτροπής, θα προσπαθήσει να υπάρχει, για μελλοντικά προγράμματα, μελέτη των κοινωνικών συνεπειών. «Τα προγράμματα δείχνουν όμως τώρα και θετική επίδραση.

Το τραπεζικό πρόβλημα στην Ισπανία έχει λυθεί. Η Πορτογαλία βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που έχει ήδη κάνει η Ιρλανδία. Και η Ελλάδα είναι στον  σωστό δρόμο» δηλώνει ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της η Ελλάδα μπορεί να λάβει νέο «κούρεμα» του χρέους της, ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι διαπραγματευόταν νυχθημερόν με εκπροσώπους τραπεζών και διεθνείς δανειστές. «Δεν εύχομαι σε κανέναν πρόεδρο της Ευρωομάδας να αναγκαστεί να το ξανακάνει, αλλά είναι κάτι που δεν αποκλείω οριστικά» τονίζει.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνει ότι έφερε το ζήτημα προς συζήτηση στο τέλος του 2010 διότι δεν υπήρχαν εργαλεία στην άμυνα εναντίον της κρίσης. «Σήμερα δεν είναι πλέον έτσι. Για αυτό και δεν τίθεται θέμα επί του παρόντος» επαναλαμβάνει και υπενθυμίζει ότι «ούτε το SPD του Μάρτιν Σουλτς έβαλε τίποτα τέτοιο στη συμφωνία για την κυβέρνηση συνασπισμού»στη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: Φαίη Καραβίτη, Αθηναϊκό Πρακτορείο, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: