Bloomberg: Θετική αλλά ανεπαρκής η Τραπεζική Ενωση




Ως θετικό αλλά ανεπαρκές βήμα για την στήριξη των τραπεζών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα κρίνει το Πρακτορείο BLOOMBERG, σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Europe’s Half-Baked Banking Union», την συμφωνία για τη δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιτεύχθηκε αυτήν την εβδομάδα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως επισημαίνεται, ενέκρινε μια σημαντική συμφωνία, εάν δηλαδή τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης επιθυμούν να μοιράζονται ένα κοινό νόμισμα, οφείλουν να αναλαμβάνουν και κάποιες ευθύνες και κινδύνους. Μεταξύ άλλων πραγμάτων, οφείλουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την διάσωση μιας τράπεζας, της οποίας η κατάρρευση θα απειλούσε την οικονομία ενός κράτους-μέλους, όπως και να δημιουργήσουν μια κεντρική αρχή για την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Δυστυχώς όμως, σημειώνει το κύριο άρθρο, η συμφωνία που επιτεύχθηκε υπολείπεται των προσδοκιών. Το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών που δημιουργείται θα διαθέτει μόλις 55 δις ευρώ, την ώρα που οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν το 1 τρις ευρώ. Ενδεχόμενη διάσωσής τους θα α[αιτούσε δηλαδή πολύ περισσότερα χρήματα.

Το αρχικό σχέδιο για την Τραπεζική Ένωση προέβλεπε επίσης την παροχή εγγυήσεων για τις καταθέσεις, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα όπως αυτά στην Ελλάδα και στην Ισπανία, το 2011, με την διαρροή καταθέσεων. Η πρόβλεψη αυτή αφαιρέθηκε επειδή προφανώς τα κράτη-μέλη έχουν τα δικά τους σχέδια διασφάλισης των καταθέσεων. Σε μια ενδεχόμενη κρίση ωστόσο, το ευρώ, σε μια ελληνική τράπεζα, θα κοστίζει λιγότερο από ό,τι σε μια γερμανική τράπεζα. Δεν δημιουργείται λοιπόν με αυτόν τον τρόπο ένα κοινό νόμισμα.

Παραμένει επίσης περιορισμένη και η υπερεθνική εξουσία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εάν η ΕΚΤ θελήσει να προβεί στην διάσωση μιας τράπεζας αποδεσμεύοντας χρήματα από το Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών, τα κ-μ της Τραπεζικής Ένωσης μπορούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Εάν δηλαδή η BNPParibas, η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα αντιμετωπίσει προβλήματα, θα αποφασίσει η Γερμανία και οι άλλες χώρες για την αποδέσμευση των χρημάτων.

Κατά συνέπεια, καταλήγει το κύριο άρθρο, εάν ανακύψει μια νέα κρίση οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν εκ νέου ουραγοί, ζητώντας μεταρρυθμίσεις που απαιτούν πολλούς μήνες ή χρόνια, την ώρα που οι αγορές θα αναμένουν αποφάσεις σε μέρες ή ώρες.

http://www.bloombergview.com/articles/2014-04-16/europe-s-half-baked-banking-union

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: