Bloomberg: Χάσμα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα




Στις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα με αφορμή τις σχεδόν σε ημερήσια βάση διαδηλώσεις των κρατικών υπαλλήλων καθαριότητας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση της Maria Petrakis από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Doom-to-Darling Greece’s Fault Lines Exposed as Cleaners Protest», ενώ γίνεται αναφορά στο χάσμα που υπάρχει μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπου η ανεργία ανέρχεται στο 27,5%.

Η Ελλάδα μείωσε κατά 8,75 δις ευρώ τις μισθολογικές δαπάνες στο Δημόσιο, από το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά από τις 200.000 των υπαλλήλων που αποχώρησαν, η πλειοψηφία είτε βγήκε σε σύνταξη, είτε κατείχε προσωρινές θέσεις, καθώς η εργασία στον δημόσιο τομέα προστατεύεται από το Σύνταγμα.

«Το βάρος κατανεμήθηκε εξαιρετικά άνισα» επισημαίνει ο Jens Bastian, πρώην μέλος της ελληνικής taskforce της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία δείχνουν ποιος υπέστη το μεγαλύτερο βάρος. Μεταξύ Δεκεμβρίου 2009 και τέλη του 2013, οι μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου μειώθηκαν από 24,5 δις σε 15,75 δις, ενώ ο αριθμός των υπαλλήλων που εργάζονται στο μετρό, στην καθαριότητα και στην εκπαίδευση μειώθηκε από 900.000 σε 700.000.  Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο Bastian, οι περισσότερες χαμένες θέσεις εργασίας προήλθαν από εθελούσιες αποχωρήσεις και από μη ανανέωση θέσεων εργασίας συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.

Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η πορεία των ελληνικών μετοχών και ομολόγων ενισχύει τις ελπίδες του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η χώρα του θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας με επιστροφή στη διεθνή αγορά ομολόγων, μόλις δύο χρόνια μετά την επιβολή απωλειών στους μετόχους ελληνικών ομολόγων, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στην ιστορία.

Στις 18 Μαρτίου, ο 62χρονος Α. Σαμαράς αναφέρθηκε σε νίκη κατά τις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές προκειμένου να αποδεσμευτεί μια νέα δανειακή δόση, ενώ αναφορά έκανε και στην καταβολή ποσού ύψους €500 εκατομμυρίων σε ένα εκατομμύριο Έλληνες που χρήζουν βοήθειας.

Η αναδιανομή του συγκεκριμένου ποσού σε δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και σε οικογένειες και άτομα χωρίς κοινωνική ασφάλιση, έρχεται αφότου η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή κατάφερε να διαβρώσει τη λαϊκή στήριξη προς το κόμμα  της Ν. Δημοκρατίας και επέτρεψε στον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ να προηγηθεί σε ορισμένες δημοσκοπήσεις.  Όπως δήλωσε ο Φ. Σαχινίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Οικονομικών, «τίθεται θέμα δίκαιης διανομής. Εάν συνολικά η ελληνική οικονομία έχασε 25%, αυτό δεν ισχύει για όλους, καθώς το άτομο που είναι άνεργο έχασε 100%».

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο ήρε το προνόμιο της εξαήμερης συνολικά άδειας σε ετήσια βάση λόγω χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μια αναχρονιστική ρύθμιση του 1989.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι «ο δημόσιος τομέας στη χώρα  συρρικνώθηκε, αλλά δεν μπορούμε να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι βελτιώθηκε. Ένα από τα αίτια της κρίσης είναι ότι στοχεύαμε να ζήσουμε σαν Ευρωπαίοι, χωρίς όμως να έχουμε έναν ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα». 

http://www.businessweek.com/news/2014-04-07/doom-to-darling-greece-s-fault-lines-exposed-as-cleaners-protest

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: