BBC: Η Ελλάδα συνεχίζει να συνιστά ένα ευρωπαϊκό πείραμα




Το BBC επιχειρεί σε σύντομο άρθρο μια ανασκόπηση του περάσματος της Ελλάδας από την κρίση στις βελτιωμένες σημερινές συνθήκες, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα παραμένει το οικονομικό πείραμα στο εργαστήριο της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει τώρα τους υποστηρικτές της.

Η ανταγωνιστικότητα έχει αυξηθεί, το έλλειμμα μειώθηκε, σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα, οι αγορές δείχνουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, ενδέχεται να υπάρχει ανάπτυξη της τάξης του 0,6%. Την Τετάρτη θα διεξαχθεί η 36η απεργία (σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς) στην Ελλάδα, ενώ την Παρασκευή θα επισκεφτεί τη χώρα η Καγκελάριος Μέρκελ.

Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για μια ‘νέα Ελλάδα’. Δεν έχει άδικο, όλα όμως αγοράστηκαν με ανισότητα και φτώχεια. Αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για τέλος της κρίσης, ένας σημαντικός αριθμός εκθέσεων μαρτυρά το αντίθετο (περίπτωση Caritas). Το εισόδημα του 44% των Ελλήνων έπεσε κάτω από το όριο της φτώχειας και το ένα τέταρτο του πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχεια.

Η ανεργία παραμένει κοντά στο 28% και οι εργαζόμενοι είναι τώρα λιγότεροι από ό,τι τα τελευταία 33 χρόνια. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση εξήγγειλε νέα μέτρα λιτότητας και την απόλυση 11.000 δημοσίων υπαλλήλων. Το χρέος βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ (μη βιώσιμο ποσοστό). Κατά τον Wolfgang Schaeuble μπορεί να χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας, ενώ μια απομείωση του χρέους θα έχει το τίμημά της.

Το ελληνικό πείραμα είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία. Δεν πρέπει να παραγνωριστούν ή να υποβαθμιστούν τα βελτιωμένα στατιστικά στοιχεία, το ίδιο όμως ισχύει για τους νεόπτωχους, τη χαμένη γενιά, τους χιλιάδες Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία και τον Καναδά, στοιχεία που στο σύνολό τους εντάσσονται στην ελληνική ιστορία των τελευταίων χρόνων.

http://www.bbc.com/news/world-europe-26917679

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: