Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Oι Τούρκοι δεν μπορούν να πάρουν έδαφος πάνω από 25%




Ρεπορτάζ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ-ΔΡΟΥΣΙΩΤΟΥ – www.philenews.com

Λευκωσία: Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου επιμένει ότι σύσσωμη η ηγεσία πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Διαμηνύει προς όλους ότι δεν πρέπει να απουσιάζουν τώρα και αύριο να τα ρίχνουν στην κυβέρνηση ότι δεν βγαίνει τίποτε στις διαπραγματεύσεις.

Σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο», ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ εκτιμά ότι ο λαός έχει κουραστεί και πως δεν πάμε καθόλου καλά. «Για μισό αιώνα και πλέον βιώνουμε τη Μεγάλη Παρασκευή μας, δεν φτάσαμε ακόμα στη χαρά της Ανάστασης γιατί δεν εργαστήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού που βρίσκονται σε εξέλιξη, δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως θα φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού. Σημειώνει πως μόνο αν λογικευτούν οι Τούρκοι και αν πιέσουν οι Αμερικάνοι σωστά, μπορεί κάτι να γίνει, αλλά είναι της άποψης πως υπάρχουν πολλά «εάν» και είμαστε μακριά μέχρι να υλοποιηθούν.

Τονίζει, ωστόσο, ότι δεν εμπιστεύεται 100% τους Αμερικανούς. «Γι’ αυτό όταν ήρθε εδώ ο Αμερικανός πρέσβης, πιστεύω για να με βολιδοσκοπήσει, του είπα ότι δεν είναι μόνο οι Τούρκοι που έχουν κόκκινες γραμμές αλλά και εμείς. Η πρώτη κόκκινη γραμμή για την Εκκλησία είναι το ότι οι Τούρκοι ήταν το 18%, δεν μπορούν να πάρουν έδαφος πάνω από το 25%. Για την Εκκλησία οτιδήποτε πάνω από 25% είναι κόκκινη γραμμή και εγώ θα καλέσω στον κυπριακό λαό να πει «όχι» σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα», αναφέρει.

Επισημαίνει ότι «πρέπει να πάρουμε έδαφος, να φύγουν οι έποικοι και να μείνουν μόνο όσοι έχουν παντρευτεί με Τουρκοκύπριους. Αν δώσουν έδαφος πίσω και πάει όγκος προσφύγων, για παράδειγμα 100 χιλιάδες, θα μειωθεί το περιουσιακό».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου υπογραμμίζει πως και σήμερα συνεχίζεται το φαγοπότι παντού, όχι μόνο μέσα στις τράπεζες, και προτρέπει πως όταν κάποιος έρθει με το φακελάκι, να έχουμε το θάρρος και το νεύρο να το απορρίψουμε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: