Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Με τη συμπεριφορά μας γινόμαστε όργανα της προπαγάνδας των Τούρκων




Πάφος: Η εικόνα που στέλνουμε στο εξωτερικό δεν είναι γνήσια, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Xρυσόστομος Β` αναφερόμενος στην λειτουργία που ετελέστη στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό την Μεγάλη Παρασκευή στην Αμμόχωστο και στην δορυφορική μετάδοση της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά πόσο συμφωνεί με την άποψη που διατύπωσε ο Μητροπολίτης Πάφου ότι η συμπεριφορά των Τούρκων εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής προπαγάνδας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε «ασφαλώς. Και το ότι ακόμη μεταδόθηκε η Ακολουθία δορυφορικά, νομίζω ότι η εικόνα που στέλνουμε στο εξωτερικό δεν είναι γνήσια, γιατί παρουσιάζει τους Τούρκους δημοκρατικούς, να αγαπούν και να σέβονται τα ιερά και τα όσια μας».

Η ακολουθία -όπως είπε- τελέστη σε ένα ναό σημειώνοντας πως αν οι Τούρκοι μάς επέτρεπαν να πάμε και σε άλλους ναούς τότε υπογράμμισε «ναι, να το μεταδίδουμε και να τους πούμε ευχαριστώ και μπράβο!», αλλά ακόμα συνέχισε δεν φθάσαμε ακόμα σε αυτό το σημείο.

Είναι κάτι, σημείωσε, αλλά δεν είναι εκείνο που ζητούμε.

«Εκείνο που θέλουμε και που θα επιβάλει ότι οι “Τούρκοι είναι δημοκρατικοί, σέβονται τα ιερά και τα όσια μας” είναι όταν θα δώσουν άδεια και να τα χρησιμοποιήσουμε όλα. Τότε, θα τους πω και εγώ “ευχαριστώ” και καταλαβαίνω ότι η στάση τους είναι θετική», σημείωσε.

Eρωτηθείς για την αυριανή επαναλειτουργία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού και κατά πόσο αυτή θα γίνει με τις ευχές του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε «η Εκκλησία αυτή όπως πληροφορούμαι είναι πανεπιστημιακός ναός και επειδή το τούρκικο πανεπιστήμιο στην Αμμόχωστο έχει και χριστιανούς άλλων δογμάτων, όχι Ορθοδόξους οι οποίοι θέλουν να εκκλησιάζονται, θέλω να πιστεύω ότι βρήκαν την ευκαιρία οι Τούρκοι να προσφέρουν την εκκλησία αυτή στον οικείο Μητροπολίτη. Θέλουν να κάνουν και αυτοί κατά το δη λεγόμενο “το κομμάτι” τους», όπως σημείωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι όλα τα τεμένη στις ελεύθερες περιοχές είναι συντηρημένα γιατί η κυβέρνησή τα έχει συντηρήσει.

Πρόσθεσε ακόμη, πως απηύθυνε πρόσκληση στον μουφτή να τον φιλοξενήσει και να τον συνοδεύσει να δει όλα τα τεμένη και αν υπάρχει κανένα που είναι ασυντήρητο θα αναλάβει η Αρχιεπισκοπή να το συντηρήσει.

Ανέφερε ωστόσο πως το ίδιο επιθυμεί να γίνει και στις κατεχόμενες περιοχές μας στις οποίες υπάρχουν -όπως είπε- πέραν των 500 μνημείων.

«Εμείς συντηρήσαμε τα τεμένη τους», είπε προσθέτοντας πως «αυτό που επιθυμούμε δεν είναι να συντηρήσουν τους ναούς μας οι Τ/κ, αλλά να μας αφήσουν να μπούμε μέσα και θα τους συντηρήσουμε οι ίδιοι, και να μπορούμε να προσευχόμεθα στις δικές μας Εκκλησίες».

Aν συμβεί αυτό συνέχισε , «τότε θα πω πως υπάρχει πρόοδος».

O Aρχιεπίσκοπος εκτίμησε επίσης πως η συγκεκριμένη εκκλησία δεν έχει ενοριτες προσθέτοντας πως από το 1958 οι λίγοι χριστιανοί που ήσαν εντός των τειχών της Αμμοχώστου, είχαν φύγει και πως αυτοί που πήγαν δεν είναι ενοριάτες, αλλά Βαρωσιώτες και άλλοι επίσημοι.

Eρωτηθείς κατά πόσο με την δική μας συμπεριφορά γινόμαστε όργανα της προπαγάνδας των Τούρκων ο Μακαριότατος απάντησε «σίγουρα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, www.cna.org.cy, www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: