Αποναρκοθέτηση αντί Βαρωσίων – Ο κατοχικός ηγέτης επιμένει στα δικά του ΜΟΕ, “αρέσουν στον Γ.Γ.”




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com, www.mignatiou.com

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου προτάσσει την πρόταση του για αποναρκοθέτηση θέλοντας να αποφύγει το θέμα της Αμμοχώστου. Την ίδια ώρα, παραπέμπει και στη νέα φάση της διαδικασίας λέγοντας ότι «θα περάσουμε σε ουσιαστικά θέματα και υπάρχει ανάγκη ενός προγράμματος». Από αυτά που έθεσαν στο τραπέζι, ανέφερε, κάποια έγιναν αποδεκτά και κάποια όχι.

Ο κατοχικός ηγέτης, επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, έσπευσε να αναφέρει πως δεν τέθηκε θέμα Βαρωσίων. Ανέφερε στον ΓΓ, πρόσθεσε, την πρότασή του για αποναρκοθέτηση στο πλαίσιο των ΜΟΕ, την οποία ως γνωστό υπέβαλε και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην τελευταία τους συνάντηση. Ο Έρογλου ανέφερε ότι  ο κ. Μπαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση αυτή. Πάντως, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ενώπιον των δημοσιογράφων να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η συνάντηση του με τον Γ.Γ. κράτησε μόνο 30 λεπτά (με τη μετάφραση ο πραγματικός χρόνος ήταν 15 λεπτά). Είπε πως ενώ υπάρχουν τόσα σημαντικά θέματα στον κόσμο το ότι ο κ. Μπαν τους αφιέρωσε μισή ώρα.

Στο μεταξύ, αναχώρησαν χθες για τη Νότιο Αφρική οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, οι οποίοι συνοδεύονται από τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία, που είχε και την πρωτοβουλία. Οι κ. Μαυρογιάννης και Οζερσάι θα συναντηθούν με τον RoelofPetrus (Roelf) Meyer, ο οποίος ήταν στη διαπραγματευτική ομάδα των λευκών, αγωνίστηκε για να επιτευχθεί συμφωνία και διετέλεσε υπουργός του Νέλσον Μαντέλα στην πρώτη κυβέρνησή του. Επίσης, θα δουν τον νικητή του Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα και πρώην Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής, F.W. de Klerk, τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Ιμπραχίμ Ισμαήλ Ιμπραχίμ. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, με δηλώσεις του έδωσε το στίγμα της προσέγγισης της Λευκωσίας για το ταξίδι αυτό. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «πρόκειται για ένα ταξίδι στο οποίο έχουν προσκληθεί. Είμαστε θετικοί σε τέτοιου είδους προσκλήσεις», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «δεν θα πρέπει να αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία από αυτή που έχει». «Σημασία έχουν οι προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από εκεί θα κριθεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πρόοδος», κατέληξε.

«Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε συνέντευξή του  στο LGR, ρωτήθηκε για την εμμονή του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζον Κόνιγκ για συνεργασία της Κύπρου με την Τουρκία στο θέμα του φυσικού αεριού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο κ. Κόνιγκ προωθεί τα συμφέροντα της χώρας του.

“Ο κ. Κόνιγκ κάνει το δικό το καθήκον και πρέπει να κάνουμε και εμείς τη δική μας δουλειά, το δικό μας καθήκον. Δεν θέλω να πω περισσότερα για το συγκεκριμένο. Μετά τη λύση του Κυπριακού, πολύ ευχαρίστως να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Όπως αντιλαμβάνεστε, χωρίς λύση του Κυπριακού δεν τίθεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο”, σημείωσε.

Αναχωρεί απόψε για το Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής ο Κουντρέτ Οζερσάι και η διαπραγματευτική ομάδα που θα τον συνοδεύει στη συνάντηση που θα έχουν εκεί με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη και άλλους διπλωμάτες.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, οι δύο διαπραγματευτές μεταβαίνουν εκεί κατόπιν πρόσκλησης της ομάδας της Κύπρου του Προγράμματος Ανάπτυξης των ΗΕ για να δουν πώς μπορούν να δημιουργήσουν μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να φτάσουν σε έναν νέο συνεταιρισμό και τους στόχους που οι ίδιοι έχουν καθορίσει. Επίσης, για το πώς μπορούν να συμβάλλουν στη διαδικασία και να γίνουν μέρος αυτής άλλοι κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες των δύο κοινοτήτων, ενώ αναμένεται επίσης να συζητηθεί με διεθνείς ειδικούς το πώς έφθασαν σε επιτυχία οι διαπραγματεύσεις στη Νότιο Αφρική.

Μετά τις επαφές τους, προστίθεται, οι κ. Μαυρογιάννης και Οζερσάι θα συναντηθούν με τον νικητή του Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα και πρώην Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής, F.W. de Klerk, τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Ιμπραχίμ Ισμαήλ Ιμπραχίμ, πρώην Υπουργούς, νυν συμβούλους του Προέδρου και άλλους διεθνείς ειδικούς. Οι επαφές θα γίνουν στο Γιοχάνεσμπουργκ, την Πρετόρια και το Κέϊπ Τάουν.

Τον κ. Οζερσάι συνοδεύει το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας και “διευθυντής” πολιτικών υποθέσεων στο “προεδρικό”, Γκιουνές Ονάρ. Και η τουρκοκυπριακή και η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία, σημειώνεται, αναμένεται να επιστρέψουν στην Κύπρο στις 30 Απριλίου.

«Καμία ομοιότητα με Ν. Αφρική»

Με πολύ επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν τα κόμματα τη μετάβαση των διαπραγματευτών στη Νότιο Αφρική. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως το  Κυπριακό είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα και θα πρέπει να το επιλύσουμε μέσα σε πολιτικά πλαίσια και δεν είναι ούτε ψυχολογικό, ούτε οποιουδήποτε άλλου είδους πρόβλημα. Ο κ. Κυπριανού είπε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει σε τι μπορεί να αποσκοπεί μια τέτοια επίσκεψη, όπως και “τι σκέφτηκε εκείνος ο οποίος πρότεινε αυτή τη συγκεκριμένη επίσκεψη”. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ομοιότητα μεταξύ της κατάστασης που υπήρχε στη Ν. Αφρική με την Κύπρο, είπε.

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως το ταξίδι στη Νότιο Αφρική προκαλεί απορίες και ερωτήματα προκαλεί. Σημειώνοντας ότι στη Νότιο Αφρική υπήρχε ένα απεχθές καθεστώς ανέφερε  πως καμία συμφιλίωση δεν υπήρξε με το καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων. Με βάση αυτά τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα «πιστεύουμε ότι με το κοινό ταξίδι των δύο διαπραγματευτών στη Νότιο Αφρική εκπέμπονται λανθασμένα μηνύματα», επισημαίνει. Η Συμμαχία Πολιτών σημειώνει πως «ωραία και ευχάριστα  τα ταξίδια και τα επιμορφωτικά σεμινάρια των δυο διαπραγματευτών του Κυπριακού, στη Νότια Αφρική για να μάθουν από τις εμπειρίες του ρατσιστικού συστήματος του Απαρτχάιντ». Δυστυχώς όμως το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα συμφιλίωσης των δυο κοινοτήτων, αναφέρει προσθέτοντας πως δεν  λύνεται με σεμινάρια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: