Αποκαλυπτήρια μνημείου για την ΕΟΚΑ από Παπούλια και Αναστασιάδη




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη έκαναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955- 1959, στο αλσύλλιο «Πάρκο Σαντιάγο Χιλής», που βρίσκεται πλησίον του ξενοδοχείου ΚΑΡΑΒΕΛ. Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν εκπρόσωποι κυπριακών συλλόγων και παλαίμαχοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Παπούλιας και Αναστασιάδης παρέστησαν σε σχετική εκδήλωση στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ – Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου και τα εμπόδια που συναντούν ενημερώθηκε πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίον συνατήθηκε το πρωί.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι οι συζητήσεις και η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστούν για να υπάρξει λύση. «Κάθε καθυστέρηση διαμορφώνει παγιωμένη κατάσταση σε βάρος της Κύπρου. Η καθυστέρηση παγιώνει τη διχοτόμηση της Κύπρου. Είμαστε αλληλέγγυοι, παρακολουθούμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ – Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Τις επιφυλάξεις του για την κοινή συμφωνία εξέφρασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος στον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα το πρωί.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι «δεν αναφέρεται το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρα, υπάρχει ο κίνδυνος να μιλάμε για μια παρθενογένεση» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν περιγράφονται επακριβώς τα κατάλοιπα εξουσίας και ο φόβος που υπάρχει είναι να μην μιλάμε για μια ομοσπονδία, αλλά για μια συνομοσπονδία».

Εξέφρασε επίσης και την πίστη του ότι θα γίνει εφικτή η διαμόρφωση μιας εθνικής πρότασης και τόνισε ότι η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι δίκαιη, μόνιμη και θα πρέπει να διασφαλίζει πρώτον, το θέμα της επαναφοράς του εδάφους, το θέμα της απομάκρυνσης των εποίκων.

«Οι έποικοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στην κατεχόμενη Κύπρο. Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την επιστροφή των περιουσιών, όπως επίσης και με τη διασφάλιση της επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού σε μια δημοκρατία, όπου δεν θα υπάρχουν δυνάμεις κατοχής» είπε ο κ. Καμμένος.

Αναφέρθηκε στο θέμα της οικονομίας και είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ενημερωθεί η Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής «σε σχέση με αυτά που διαδραματίστηκαν και στην Ελλάδα με τις κυπριακές τράπεζες και τα ελληνικά υποκαταστήματα. Έχει διαπραχτεί μια πολύ μεγάλη απάτη και είναι σημαντικό να βρεθούν ποιοι πόνταραν και ποιοι κέρδισαν από αυτή την ιστορία μέσα σε μια νύχτα, όπως και οι ευθύνες που υπάρχουν από την Τράπεζα της Ελλάδος σε σχέση με το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι κυπριακές τράπεζες. Πού πήγαν τα χρήματα αυτά, τα οποία ουσιαστικά πήρε ως ανακεφαλαιοποίηση η τράπεζα της Ελλάδος;» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο κ. Καμμένος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα Μπαλτάκου λέγοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας, υπάρχει πρόβλημα σύγκρουσης των εξουσιών». Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι κάποιοι από την κυβέρνηση, με την ανοχή του πρωθυπουργού, παρενέβησαν στη δικαστική εξουσία. Όταν η εκτελεστική εξουσία παρεμβαίνει στη δικαστική εξουσία έχουμε συνταγματική εκτροπή». Επίσης, κατά τον κ. Καμμένο αποδεικνύεται πλέον «ότι υπήρχε διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και του ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Και η κυβέρνηση λοιπόν, μιλούσε με τη Χρυσή Αυγή, αλλά και η Χρυσή Αυγή, η οποία παρουσιαζόταν ως ένα δήθεν αντισυστημικό κόμμα, επισκεπτόταν τακτικά τον γραμματέα της κυβέρνησης».

Τέλος εκτίμησε ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να βγει στο φως «και δεν θα πρέπει να απαγορεύσουν να έλθουν στη Δικαιοσύνη οι συνομιλίες αυτές, αλλά και εν γνώσει του ελληνικού λαού. Και βεβαίως, δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε ως τριτοκοσμική χώρα, όπου μπαίνει πολίτης στη Βουλή των Ελλήνων, δέρνει βουλευτές και εν συνεχεία βγαίνει με τη συνοδεία του φρούραρχου. Αυτά συμβαίνουν σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής, δεν μπορεί να συμβαίνουν στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το κόμμα του κάνει διάλογο στη Βουλή και όχι σε κλειστά γραφεία, ούτε με κρυφές κάμερες, ενώ ερωτηθείς για το εάν αποκλείει να υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. με άτομα της Χρυσής Αυγής απάντησε: «Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτε. Εμείς δεν κάναμε συμφωνίες. Η απόδειξη είναι ότι πάντα ψηφίζαμε πολύ διαφορετικά. Το θέμα της δικαιοσύνης είναι σοβαρό, όμως. Υπάρχει παρέμβαση στη δικαιοσύνη από την πλευρά της κυβέρνησης. Υπάρχει σαφώς παρέμβαση και όχι μόνο για τη Χρυσή Αυγή, την οποία δεν πρέπει να ηρωοποιήσουμε, αλλά στην υπόθεση τη δική μας ξέρουμε ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει σε δικαστικούς λειτουργούς και έχουμε φαινόμενα ανωμαλίας, όπως στην περίπτωση της Χαλκιδικής, όπου βλέπουμε υποθέσεις, πχ εξαιρέσεως συγκεκριμένων δικαστών, διότι έχουν αποφανθεί και κατά παράβαση κάθε αρχής της δικονομίας».

Πηγή: ANA-MPA, Φωτογραφία: Ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: