Αποφυλακίζεται ο μεγαλύτερος πράκτορας στην ιστορία των ΗΠΑ;




O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την τύχη του Τζόναθαν Πόλαρντ, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος μετά την καταδίκη του για κατασκοπεία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Πόλαρντ θεωρείται ο μεγαλύτερος πράκτορας στην ιστορία της Αμερικής και σύμφωνα με το κατηγορητήριο εργαζόταν για την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η απονομή χάριτος από τον Ομπάμα εκτιμάται ότι θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ ζητεί εδώ και χρόνια την απελευθέρωση του Πόλαρντ, ενός πρώην αναλυτή του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που καταδικάστηκε το 1987 σε ισόβια κάθειρξη για κατασκοπεία για λογαριασμό του εβραϊκού κράτους.

Σε αντάλλαγμα για την απονομή χάρης στον Πόλαρντ, το Ισραήλ θα μπορούσε να προχωρήσει στην απελευθέρωση μιας τελευταίας ομάδας 26 Παλαιστινίων κρατουμένων και θα μπορούσε να αποδεχθεί την επιμήκυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους πέραν της προθεσμίας της 29ης Απριλίου.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πάντως σήμερα ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για αυτό με τους Ισραηλινούς, ενώ ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη λάβει την απόφαση να απελευθερωθεί ο Τζόναθαν Πόλαρντ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, χωρίς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: