Αναζωπύρωση της κρίσης στην Ουκρανία




Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει αύριο στη Λιθουανία προκειμένου να παραμείνει στο Κίεβο και να χειριστεί την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου.

Ο Τουρτσίνοφ, που είναι επίσης και πρόεδρος του κοινοβουλίου, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Νωρίτερα σήμερα διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα του κυβερνείου στην πόλη Ντονέτσκ, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό. Κάποιοι μάλιστα κατέβασαν την ουκρανική σημαία που κυμάτιζε στο δεκαώροφο κτίριο και ύψωσαν στη θέση της τη ρωσική. Στο Λουχάνσκ φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) αφού οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να τους απωθήσουν μολονότι έκαναν χρήση δακρυγόνων.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν σήμερα στην έδρα της επαρχιακής διοίκησης στην πόλη Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές διαδήλωναν κοντά στο κτίριο το οποίο φυλάσσεται από την αστυνομία. Στο τέλος της συγκέντρωσης περίπου 150 άτομα αποσπάστηκαν από τη διαδήλωση για να επιτεθούν στο κτίριο της τοπικής διοίκησης.

Αφού απωθήθηκαν από την αστυνομία, περίπου 50 διαδηλωτές κατάφεραν να εισδύσουν στο κτίριο. Διαδηλωτές κατέβασαν την ουκρανική σημαία από το δεκαώροφο κτίριο και ύψωσαν στη θέση της μια ρωσική σημαία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως “Ντονέτσκ, ρωσική πόλη”, “Δώστε μας δημοψήφισμα” για την ανεξαρτησία και την επανασύνδεση με τη Ρωσία ή “Έξω το ΝΑΤΟ”.

Αφότου ανατράπηκε στα τέλη Φεβρουαρίου η φιλορωσική κυβέρνηση της Ουκρανίας από φιλοευρωπαίους διαδηλωτές έπειτα από αιματηρές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Κίεβο, οι εντάσεις είναι ζωηρές στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, που συνορεύει με τη Ρωσία.

Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εκεί.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δεσμευθεί να “υπερασπιστεί με όλα τα μέσα” τους ρωσόφωνους πληθυσμούς των δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ.

Η κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο είχε ως αποτέλεσμα την επανασύνδεση της χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία έπειτα από ένα δημοψήφισμα που δεν έχει αναγνωριστεί από την Ουκρανία και τους Δυτικούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για “προσάρτηση”.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, REUTERS, ANA-MPA

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: