Αναστασιάδης: Η Ανάσταση του Κυρίου να αποτελέσει την αρχή του τέλους στη μεγάλη δοκιμασία της Κύπρου




Τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα προς τον λαό της Κύπρου διάβασε ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία της Ανάστασης του Κυρίου:

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Με την ευκαιρία του Πάσχα, απευθύνομαι στον κυπριακό λαό με βαθύτατα αισθήματα εκτίμησης και σεβασμού, ευχόμενος η Ανάσταση του Κυρίου να αποτελέσει την αρχή του τέλους στη μεγάλη δοκιμασία που η χώρα μας αντιμετωπίζει.

Το μήνυμα της Ανάστασης μάς γεμίζει με αισθήματα αισιοδοξίας και προσδοκίας και ενδυναμώνει την πίστη μας στον αγώνα για λύτρωση του Κυπριακού Ελληνισμού και για τον τερματισμό της οικονομικής περιπέτειας από την οποία δοκιμάζεται η πατρίδα μας.

Αυτή την ώρα η σκέψη μας στρέφεται προς τους αγνοούμενους και τους συγγενείς τους, προς τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγες μας. Προς όσους καρτερικά υπομένουν και προσδοκούν στην ανάσταση της πατρίδας μας, μιας ανάστασης που θα σημάνει τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας μας και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και προκοπής του συνόλου των όσων νομίμως διαμένουν στην ευρωπαϊκή Κύπρο.

Την ίδια ώρα, η σκέψη μας στρέφεται προς τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και τις ομάδες εκείνες της κοινωνίας που έχουν πληγεί περισσότερο και βιώνουν πιο έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Αισθάνομαι απεριόριστη υπερηφάνεια για το λαό μας που στις δύσκολες αυτές ώρες έχει επιβεβαιώσει τα ανεξάντλητα αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που διαθέτει. Ευχαριστώ όλους, Εκκλησία, οργανισμούς και φορείς του εθελοντισμού, αλλά και τον κάθε εθελοντή χωριστά, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.

Ως πολιτεία υλοποιούμε πολιτικές, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων μας, για τη στήριξη των ευάλωτων αυτών ομάδων, ειδικά των ανέργων που επωμίζονται τον πιο βαρύ Σταυρό του Μαρτυρίου. Θέλω να πιστεύω πως σύντομα η κρίση θα περάσει σαν μια σκοτεινή και χωρίς επιστροφή σελίδα της ιστορίας μας.

Με τη συνέργεια όλων, είμαι βέβαιος πως παρά τις δυσκολίες θα μπούμε ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης, απαλλαγμένοι την ίδια ώρα και από τις παθογένειες του παρελθόντος. Η Κυβέρνηση επιθυμεί τη μέγιστη συναίνεση και συνεργασία όλων των πολιτικών, παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου. Όλοι μαζί, έχουμε ήδη πετύχει πολλά:

  • Αποτρέψαμε την άτακτη χρεοκοπία της χώρας.

  • Θέσαμε τις βάσεις για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του ξεπερασμένου κράτους του ’60.

  • Προχωρούμε αποφασιστικά στην εμπέδωση της αξιοκρατίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

  • Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη και την στήριξη των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.

  • Ανατρέψαμε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία μας και υποχρεώσαμε τους διεθνείς πιστωτές, τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τα διεθνή ΜΜΕ, να το αναγνωρίσουν.

Ήδη έχουμε καταγράψει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη θέληση, το φιλότιμο, τη φιλοπατρία και την εργατικότητα του λαού μας και δεν έχω αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε, όπως και στο παρελθόν. Είναι στο δικό μας χέρι, εμείς οι ίδιοι να καθορίσουμε το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Θέλω να διακηρύξω τη βαθειά πίστη μου ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει σύντομα μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα. Μια χώρα του μέλλοντος, της ελπίδας και της προοπτικής, που θα προσφέρει προστασία και ίσες δυνατότητες προκοπής σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της σε όλη την επικράτειά της.

Προϋπόθεση είναι μια λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων πολιτών. Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λειτουργική και βιώσιμη που θα ξαναενώσει το λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία.

Έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες για τη διεξαγωγή μιας διαδικασίας, χωρίς περιοριστικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, που να οδηγεί στον τερματισμό του απαράδεκτου κατοχικού στάτους κβο.

Μετά από μακρές και επίμονες διπλωματικές προσπάθειες πετύχαμε να εμπλέξουμε και την ίδια την κατοχική Τουρκία σε αυτή τη διαδικασία. Πετύχαμε όπως οι δεδομένοι στόχοι της λύσης για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, καθώς και οι αρχές και αξίες επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε., να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές εις όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας.

Το σημαντικότερο είναι πως η Ενωμένη Κύπρος ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια.

Ελπίζουμε η τουρκική πλευρά να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν μέσα από το Κοινό Ανακοινωθέν που υπογράψαμε πρόσφατα, και διασφαλίζουν όλα όσα απαρίθμησα πιο πάνω.

Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος και οι διαπραγματεύσεις αναμένονται επίπονες. Χρέος της πλευράς μας είναι η κοινή αντιμετώπιση, η κοινή στάση, ο κοινός αγώνας. Χρειαζόμαστε την ισχύ της ενότητας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε στα επόμενα βήματά μας. Χρειάζεται στήριξη η προσπάθειά μας. Χρειάζεται όλων η συμβολή, ώστε να τερματίσουμε μια για πάντα την τουρκική κατοχή.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Ο λαός μας, για μια ακόμη φορά, δοκιμάζεται σκληρά. Όμως, μέσα από τη σκληρή αυτή δοκιμασία αποδείξαμε ότι έχουμε το κουράγιο και το πείσμα να αλλάξουμε όσα πρέπει να αλλάξουν. Αποδείξαμε ότι έχουμε  τη δύναμη να παλέψουμε ώστε η πατρίδα μας να επανενωθεί,  η οικονομία να αναγεννηθεί και η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια να επιστρέψουν στο δοκιμαζόμενο, σήμερα, Κύπριο πολίτη.

Εύχομαι σε όλους, Καλή Ανάσταση και προσβλέπω στην Ανάσταση που θα φέρει τη λευτεριά και την ευημερία στην πατρίδα μας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: