Αύξηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και φόβων για αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη




Στην επιτάχυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός της ευρωζώνης στις αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2014, σύμφωνα με στατιστική έρευνα της Markit, αναφέρεται άρθρο των Paul Hannon και Brian Blackstone στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Business Activity in Eurozone Accelerates».

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν μειώσει τις τιμές προς τους πελάτες τους συνιστά ένδειξη ότι οι ανησυχίες της ΕΚΤ για το φαινόμενο του χαμηλού πληθωρισμού απέχουν μακράν από τον τερματισμό τους, τονίζουν οι ανταποκριτές.

Οι επιχειρηματικές έρευνες ενισχύουν τις πρόσφατες ενδείξεις ότι η επιστροφή της ευρωζώνης στην ανάπτυξη κερδίζει έδαφος, καθώς πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέδειξε ότι η εμπιστοσύνη του καταναλωτή βρέθηκε τον τρέχοντα Απρίλιο στο υψηλότερο σημείο της από τον Οκτώβριο του 2007, ενώ πρόσφατα στοιχεία έκαναν λόγο και για αυξήσεις των πωλήσεων στον τομέα της λιανικής, της  βιομηχανικής παραγωγής, των εξαγωγών και στον τομέα των κατασκευών. Παράλληλα, επισημαίνουν οι ανταποκριτές, οι εν λόγω έρευνες αποτελούν προειδοποίηση για την ΕΚΤ, λόγω των αυξανόμενων φόβων για ενίσχυση των αποπληθωριστικών τάσεων, σύμφωνα με τον ChrisWilliamson, επικεφαλής της Markit.

Τέλος, επισημαίνεται ότι παρά τα νέα δεδομένα, η αύξηση του κρατικού χρέους στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ήταν μεγαλύτερη από το μέσο όρο απ΄ όταν η Γερμανία κατάφερε να μειώσει το χρέος της στο 78.4% του ΑΕΠ της το 2012. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο κρατικό χρέος της Ελλάδας που εκτοξεύτηκε στο 175% της ετήσιας οικονομικής της παραγωγής συγκριτικά με το 157.2% το 2012, την ίδια στιγμή που το κρατικό χρέος της Πορτογαλίας αυξήθηκε στο 129% από το 124.1% και της Ισπανίας στο 93.9% από 86%.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304518704579518993518019638

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση από το Παρίσι του DavidJolly στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Recovery in Eurozone Gathers Pace», όπου επισημαίνονται μεταξύ άλλων οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ανάκαμψη της ευρωζώνης λόγω χαμηλού πληθωρισμού, δεδομένου ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στις τιμές καταναλωτή μειώθηκε στο 0.5 % τον περασμένο Μάρτιο συγκριτικά με 1.7% τον περασμένο χρόνο.

Το συγκεκριμένο ποσοστό, το χαμηλότερο από το 2009 και πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με τον αρχικό στόχο της ΕΚΤ που κυμαίνεται στο 2%, έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι θα δυσχεράνει την προσπάθεια χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία να μειώσουν τα τεράστια χρέη τους, καταλήγει η ανταπόκριση.

http://www.nytimes.com/2014/04/24/business/international/recovery-in-euro-zone-gathers-pace.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: