Σε δήλωση αποδοκιμασίας της στάσης που τήρησαν κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, προχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου ψήφισε κατά του άρθρου για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε «παρών».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγορεί, έμμεσα τους δύο, για προσωπικά πολιτικά παιχνίδια, τα οποία η παράταξη πλήρωσε στο παρελθόν και πρόκειται για πρακτικές που πρέπει να ανατραπούν. Επίσης, πάλι έμμεσα, τους κατηγορεί ότι θέλουν να εμφανίζονται πιο ευαίσθητοι από τους βουλευτές που σηκώνουν το βάρος, χωρίς να έχουν το ηθικό δικαίωμα να το κάνουν.

Λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Βουλής ο κ. Βενιζέλος είχε συνομιλία τόσο με τον κ. Παπανδρέου, όσο και με τον κ. Κακλαμάνη, στις οποίες, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, χαρακτήρισε «ντροπή» τη στάση τους, από την οποία, ειδικά από αυτή του πρώην προέδρου της Βουλής, φάνηκε να αιφνιδιάζεται.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος πήγε στο γραφείο του κ. Παπανδρέου, στον οποίο καταλόγισε ότι δεν ζήτησε να ενημερωθεί πως έχει το θέμα των Τραπεζών, ενώ θα μπορούσε να τηλεφωνούσε στον ίδιο για να έχει ενημέρωση. Επισήμανε, επίσης, στον κ. Παπανδρέου ότι δεν πήγε στη συνεδρίαση της Κ.Ο., δεν έκανε τίποτε απ΄ όλα αυτά και στο τέλος καταψήφισε .

Στον κ. Κακλαμάνη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε ότι με τη στάση του προσβάλει όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του παρατήρησε ότι δεν πήρε τον λόγο στη συνεδρίαση της Κ.Ο. στην οποία ήταν παρών, ότι δεν είπε τίποτα για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και τελικά δεν ψήφισε το σχετικό άρθρο.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει:

«H K.O του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως  τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.

Κανένα άλλωστε μέλος της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε  ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης  και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.

Οι υποκρισίες και τα  προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε. Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ο πρώην πρωθυπουργός απαντάει, με δήλωσή του, ως εξής σε όσα αναφέρονται σε δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

“Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί. Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό”.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο, ANA-MPA

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal