Βάφουν τις κόκκινες γραμμές – Ακραίες απαιτήσεις των Τούρκων στις συνομιλίες




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε κλίμα που σαφώς επηρεάστηκε από τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις, το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Οι διαφωνίες ήταν εμφανείς ενώ πολλές φορές ανέβηκαν και οι τόνοι. Είναι δε σαφές πως διαμορφώνονται δυο βασικά στρατόπεδα, με τους διαφωνούντες να είναι ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ενώ οι υπόλοιποι με κάποιες διαβαθμίσεις στηρίζουν τους προεδρικούς χειρισμούς.

Επί της ουσίας, εκείνο που προκύπτει με τις μέχρι τώρα συζητήσεις στο Κυπριακό, είναι πως η τουρκική πλευρά παραμένει προσκολλημένη στις κόκκινες γραμμές της. Είναι δε σαφές πως οι θέσεις που εκφράζονται δεν προκαλούν καμία αισιοδοξία.

Πρώτο, έχει τεθεί από τουρκικής πλευράς θέμα πενταμερούς διάσκεψης, που έχει απορριφθεί από την πλευρά μας.

Δεύτερο, επιμένουν σε εκ περιτροπής προεδρία ενώ η ε/κ πλευρά παραπέμπει στο σύστημα του 1960, για πρόεδρο και αντιπρόεδρο.

Τρίτο, ζητούν αναγνώριση «των δικαιωμάτων» του χρήστη, δηλαδή του σφετεριστή, σε ότι αφορά το περιουσιακό. Το εδαφικό θέλουν να το συζητήσουν στο τέλος της διαδικασίας. Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πως τα θέματα πρέπει να συζητούνται όλα μαζί και να είναι αλληλένδετα.

Τέταρτο, επιμένουν σε τουρκικές εγγυήσεις και παραμονή τουρκικού αποσπάσματος και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Πέμπτο, ζητούν όπως υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Οι εξουσίες που ζητούν να έχουν τα συνιστώντα κρατίδια παραπέμπουν σε δυο πλήρως αυτόνομες περιοχές.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντάται μια φορά το μήνα με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, για αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων. Όπως έχει ανακοινωθεί, συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου.

Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε και από τον διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη για τις επαφές του στην Άγκυρα καθώς και τα όσα συζήτησε ο Οζερσάι στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο και για τα ενεργειακά όπως και για τις εξελίξεις που σημειώνονται στην Ουκρανία και οι οποίες επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό και την Κύπρο.

* Προσπάθεια να σπάσει το ψυχρό κλίμα, που επικρατούσε, επιχείρησε να κάνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, που ρώτησε τον Νικόλα Παπαδόπουλο, πόσους δηκοϊκούς έχει το υπουργικό συμβούλιο. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως έκαναν έρευνα και πως ένας Καδής που υπάρχει στα μητρώα δεν είναι ο νέος υπουργός Παιδείες.

ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

Στη διάρκεια της συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο τέθηκε και το θέμα της συμμετοχής της Συμμαχίας Πολιτών. Όπως πληροφορούμαστε, το αίτημα της Συμμαχίας υποστήριξαν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι. Τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΥΡΩΚΟ παρέπεμψαν στα κριτήρια που διέπουν τη συμμετοχή των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο, εκφράζοντας βασικά τη διαφωνίας τους με το αίτημα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως θα ξανασυζητηθεί το θέμα μετά τις ευρωεκλογές, για να υπάρξει προφανώς και εκτίμηση στη βάση των ποσοστών που θα καταγράψει η Συμμαχία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΑ ΔΕΙ ΚΟΜΜΑΤΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί διαδοχικά με τις ηγεσίες των κομμάτων για να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και να ανταλλάξει απόψεις. Σήμερα, θα δεχθεί την Πολιτική Επιτροπή Οικολόγων.

Χθες μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου είχε σύντομη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ. Όταν ο κ. Κυπριανού ρωτήθηκε σχετικά είπε πως  «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έχει ενημερώσει ότι θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων και κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα ήταν έτοιμο να έχει και αυτό μια τέτοια συνάντηση και έχω αποδεχθεί να γίνει αυτή η συνάντηση, που θα είναι εφ’ όλης της ύλης».

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

Εντονα αντέδρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος του ανέφερε πως ο κ. Παναγιώτης Δημητρίου, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, έχει αναφέρει σε μέλη των ομάδων εργασίας, πως «το έγγραφο Ντάουνερ βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτό δεν ισχύει, χαρακτήρισε το έγγραφο Ντάουνερ ως σημείο αναφοράς και βοήθημα και κάλεσε τον κ. Παπαδόπουλο να ρωτήσει τον Νίκο Κλεάνθους (του ΔΗΚΟ), που μετέχει της διαπραγματευτικής ομάδας, εάν αυτή είναι η οδηγία του. Είπε δε, στρεφόμενος προς τους συνεργάτες του να υπάρξει διόρθωση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: