Τρόικα: Οι τράπεζες ίσως χρειαστούν περισσότερα χρήματα
Στην χθεσινοβραδινή κοινή ανακοίνωση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία επιβεβαίωσε την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται ανταπόκριση των Sandrine Rastello (Ουάσιγκτον) και Rebecca Christie (Βρυξέλλες) στο BLOOMBERG με τίτλο «IMF Says Greek Banks May Need More Capital Than Estimates Show» δίνοντας έμφαση στην επισήμανσή της ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν ενδεχομένως μεγαλύτερο ποσό για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

«Επισημαίνουμε τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων (stress tests) και τις συναφείς εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιολόγηση των κλιμακίων αποστολής, υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών, ιδίως εάν οι αρχές και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν ταχέως και αποτελεσματικά το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων» αναφέρει η Τρόικα στην ανακοίνωσή της.

Η Τράπεζα της Ελλάδας είχε προβλέψει στις αρχές του μήνα ότι οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα ανέλθουν στα 6,38 δις ευρώ. «Η σχεδιαζόμενη εισφορά νέων ιδιωτικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες είναι ένδειξη εμπιστοσύνης και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ιδιωτικής διαχείρισης των ελληνικών τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση όσον αφορά την εποπτεία που ασκεί στο τραπεζικό σύστημα και να απαιτήσει σθεναρά από τις τράπεζες να μετατρέψουν γρήγορα τα μεγάλα αποθέματα των προβληματικών περιουσιακών τους στοιχείων» αναφέρει σχετικά η Τρόικα.

Η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε αυτή την εβδομάδα ομόλογο 500 εκ. ευρώ, την πρώτη άντληση κεφαλαίων από τις αγορές που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα από το 2009, ενώ ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προέβλεψε την έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα έως τον Μάιο.

Η Τρόικα εξέφρασε επίσης την πίστη της για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας το 2014, ενώ ο Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Olli Rehn, δήλωσε από τις Βρυξέλες έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για το 2014.

Η Τρόικα σημείωσε παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που θα αντιστοιχεί στο 3% σε σχέση με το ΑΕΠ, το 2015, προσθέτοντας ότι «οι αρχές επιτυγχάνουν πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουν το αναπτυξιακό δυναμικό και την ευελιξία της ελληνικής οικονομίας», ενώ δεσμεύθηκαν να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου.

http://www.bloomberg.com/news/2014-03-19/imf-says-greek-banks-may-need-more-capital-than-estimates-show.html

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal