Του Α.ΒΙΚΕΤΟΥ

Νέα σελίδα για το μέλλον της ανά τον κόσμο Ορθοδοξίας φαίνεται ότι άνοιξε η τριήμερη Σύναξη των προκαθημένων στο Φανάρι με την απόφασή της για τη σύγκλιση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας το 2016, εκτός απροόπτου, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στο κοινό μήνυμα των προκαθημένων που αναγνώστηκε κατά την πανηγυρική θεία λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Η Μεγάλη Σύνοδος θα είναι η πρώτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μετά το σχίσμα με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το 1054.  Στην αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμμετείχε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Από τη Σύναξη απουσίασε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης, λόγω, όπως λέχθηκε, ασθενείας, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από δύο μητροπολίτες του. Ο Μητροπολίτης Βόστρων του Πατριαρχείου Αντιοχείας δεν πήρε μέρος στο χθεσινό συλλείτουργο των προκαθημένων με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, γιατί το Πατριαρχείο του δεν υπέγραψε τις αποφάσεις και το μήνυμα της Σύναξης.

Η υπογραφή τους από τους άλλους δώδεκα προκαθημένους έγινε γύρω στις ένδεκα το βράδυ του Σαββάτου, διότι την υστάτη η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αντιοχείας έθεσε το θέμα της διαφοράς με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την δικαιοδοσία στο Κατάρ, θέμα το οποίο δεν εξετάστηκε από τη Σύναξη.

BARTHOLOMAIOS-FANARI05-09MARCH2014

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αδελφικά από τα δύο Πατριαρχεία, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος προθυμοποιήθηκε να φιλοξενηθεί στην Κύπρο συνάντηση των Πατριαρχών Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, στην παρουσία και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, προς επίλυση της διαφοράς.

Με το μήνυμά τους οι προκαθήμενοι τονίζουν, παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα, την ανάγκη ενότητας στον χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Την προσπάθεια τους για ενότητα υπογραμμίζει και το χθεσινό συλλείτουργο «κατά την εύσημον και μεγαλώνυμον Κυριακήν της Ορθοδοξίας». Σε σχέση με την απόφαση για τη σύγκλιση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας αναφέρεται ότι συμφωνήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

-Η προπαρασκευαστική εργασία πρέπει να εντατικοποιηθεί από ειδική επιτροπή που θα αρχίσει το έργο της από τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα το ολοκληρώσει μέχρι το Πάσχα του 2015.

-Θα ακολουθήσει προσυνοδική πανορθόδοξος διάσκεψη το πρώτο εξάμηνο του 2015.

-Όλες οι αποφάσεις, τόσο στα προπαρασκευαστικά στάδια όσο και στη σύνοδο, θα λαμβάνονται με ομοφωνία.

-Η σύνοδος θα προεδρεύεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στο μήνυμά τους οι προκαθήμενοι εκφράζουν συμπάθεια για το μαρτύριο και θαυμασμό για τη μαρτυρία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και σ’ οποιοδήποτε άλλο μέρος της γης. Επίσης συμπάσχουν με όλα τα θύματα της τραγωδίας στη Συρία και καταδικάζουν κάθε μορφή τρομοκρατίας και θρησκευτικής ύβρης. Συναφώς ζητούν την απελευθέρωση των Μητροπολιτών Παύλου και Ιωάννη και άλλων κληρικών και μοναζουσών και στηρίζουν το Πατριαρχείο Αντιοχείας στην πνευματική και ανθρωπιστική διακονία του.

Οι προκαθήμενοι, αναφέρεται στο μήνυμα, προσεύχονται υπέρ της διεξαγωγής ειρηνικών διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία.

Στο μήνυμα τονίζονται επίσης και τα εξής:

-Η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεί θεμελιώδη απειλή για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

-Η ιερότητα της ανθρώπινης ζωής από τη σύλληψη μέχρι τον φυσικό θάνατο είναι αναμφισβήτητη.

Στο μήνυμά τους οι προκαθήμενοι επαναβεβαιώνουν ότι είναι υποχρέωση «να διαλεγόμεθα προς τον άλλον, μετά των άλλων ανθρώπων, μετά των άλλων πολιτισμών, όπως και μετά των άλλων χριστιανών και των ανθρώπων άλλων θρησκευτικών πεποιθήσεων».

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, χαιρετίζοντας τη Σύναξη και προσκάλεσε εθιμοτυπικά τους προκαθήμενους στην Άγκυρα. Ο Παναγιώτατος ανέφερε ότι το πρόγραμμα των προκαθημένων ήταν βεβαρυμμένο για να γίνει ταξίδι στην Άγκυρα και προσκάλεσε τον Υπουργό σε δείπνο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Υπουργός δεν κατέστη δυνατό να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: