Την πολιτική Ομπάμα για Ουκρανία επικροτεί η εφημερίδα NY Times




Την πολιτική που ακολουθεί μέχρι στιγμής ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στο θέμα της κρίσης στην Ουκρανία επικροτεί η σύνταξη της εφημερίδας NEW YORK TIMES, σε άρθρο στην έντυπη έκδοση της με τίτλο «A Rational Response to Ukraine’s Crisis» (σελ. Α26).

Όπως υποστηρίζει η ΝΥΤ, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους οφείλουν να προετοιμάσουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία ή έναντι μιας μονομερούς προσάρτησης της Κριμαίας. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξεπεράσουν την επιφυλακτικότητά τους ως προς το ζήτημα της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, σχηματίζοντας ένα κοινό μέτωπο με τις ΗΠΑ, ωστόσο την ίδια στιγμή θα πρέπει να διαβεβαιώσουν τον Πρόεδρο Putin ότι η Δύση εκτιμά τους ιστορικούς δεσμούς της Ρωσίας με την Ουκρανία και δεν είναι προς το συμφέρον τους να στρέψουν το Κίεβο κατά της Μόσχας.

Τέλος, συμπληρώνει η σύνταξη της εφημερίδας, ο Ρώσος Πρόεδρος θα πρέπει να συμφωνήσει ότι η βέλτιστη κατάληξη της κρίσης θα ήταν η εκλογή ενός ισορροπημένου Κοινοβουλίου και ενός διεθνώς αποδεκτού προέδρου στην Ουκρανία, ο οποίος με τη σειρά του θα διαβεβαίωνε τους Ρώσους ότι δεν θα διακοπούν οι δεσμοί τους με την Ουκρανία, της Κριμαίας συμπεριλαμβανομένης.

http://www.nytimes.com/2014/03/05/business/international/global-markets-rise-on-hopes-of-tension-easing-in-ukraine.html

Τη δύσκολη προοπτική μιας διεθνούς διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία με τη συμμετοχή του Προέδρου Obama και των Ευρωπαίων συμμάχων του, μετά τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Putin ότι δεν σχεδιάζει, τουλάχιστον προς το παρόν να καταλάβει την ανατολική Ουκρανία, προβάλει ο Peter Baker σε πρωτοσέλιδη ανάλυσή του στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «No Easy Way Out of Ukraine Crisis”.

Η συγκεκριμένη διαβεβαίωση εκ μέρους του Ρώσου Προέδρου συνιστά ριψοκίνδυνο αίνιγμα για τον Barack Obama και τους Ευρωπαίους συμμάχους του, υποστηρίζει ο Baker, καθώς αφήνει ανοικτό το θέμα του παγώματος της κατάληψης της Κριμαίας. Σύμφωνα με τον Anders Aslund, ειδικό σε θέματα ρωσο-ουκρανικών σχέσεων στο Peterson Institute for International Economics της Ουάσιγκτον, η Ρωσία μπορεί να εξαναγκαστεί να αποχωρήσει από την Κριμαία μέσω του συνδυασμού οικονομικών κυρώσεων και της άσκησης αμεσότερης ‘σκληρής’ διπλωματίας.

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διαβλέπουν τρεις πιθανότητες όσον αφορά στην κρίση στην Ουκρανία: καταρχήν μια κλιμάκωση της ρωσικής επεκτατικότητας στην ανατολική Ουκρανία, ενδεχόμενο που απεύχονται, δεύτερον, μια απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να παραμείνει στην Κριμαία, μέσω της προσάρτησης της περιοχής ή της de facto διακυβέρνησής της. Και τρίτον, να συμφωνήσει η Ρωσία στην αποστολή διεθνών επιθεωρητών που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία για την αποτροπή επιθέσεων στους ρωσόφωνους της περιοχής, αποδεχόμενη παράλληλα τη νέα ουκρανική κυβέρνηση που θα αναδειχτεί στις εκλογές του Μαΐου.

http://www.nytimes.com/2014/03/05/world/europe/no-easy-way-out.html?hpw&rref=world&_r=0

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Διαιρεμένη εμφανίσθηκε η Ευρώπη κατά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των κ-μ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έναντι της ρωσικής επέμβασης στην Κριμαία, παρά τις διαβεβαιώσεις, που κατεγράφησαν στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη λήξη της συνεδρίασης, για «ισχυρή αλληλεγγύη» προς την Ουκρανία και για στήριξη προς την κατεύθυνση εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, αναφέρει ο Anthony Faiola σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο στην WASHINGTON POST με τίτλο «Europe divided over Russia as NATO meets on Ukraine crisis».

Τα κράτη της δυτικής Ευρώπης εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμα από τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης στη υιοθέτηση μιας σκληρής στάσης έναντι της Ρωσίας, καθώς από την πλευρά των Δυτικών φαίνεται να υπερτερούν τα οικονομικά συμφέροντα, ενώ από την πλευρά των Ανατολικών οι μνήμες της Σοβιετικής Ένωσης και των επεμβάσεων στα κράτη δορυφόρους της.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις ΗΠΑ η Πολωνία προτείνει την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής στάσης έναντι του Προέδρου Πούτιν, όπου θα περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών ή άλλων κυρώσεων. Άλλα ευρωπαϊκά κράτη ωστόσο, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, με ευρείες οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, δεν θα ήταν το ίδιο πρόθυμες με τις ΗΠΑ στην επιβολή σημαντικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, εκτός της ΕΕ, και ο μεγαλύτερος προμηθευτής της σε ενέργεια, ενώ αντίστοιχα ευρείες είναι οι διασυνδέσεις γαλλικών επιχειρήσεων στη Ρωσία, κυρίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το City επίσης του Λονδίνου αποτελεί πόλο έλξης των Ρώσων ολιγαρχών και του ρωσικού χρήματος.

http://www.washingtonpost.com/world/europe/europe-divided-over-russia-as-nato-meets-on-ukraine-crisis/2014/03/04/48dacf68-a3b2-11e3-b865-38b254d92063_story.html?hpid=z1

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: