Θέσεις χειρότερες και από το σχέδιο Ανάν παρουσιάζουν οι Τούρκοι στις συνομιλίες




Του Κώστα  Βενιζέλου

Εγγράφως καταθέτουν τις θέσεις τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στη διάρκεια της παρουσίασης των εκατέρωθεν θέσεων που άρχισε τις τελευταίες συναντήσεις Μαυρογιάννη και Οζερσάι, που θεωρείται προστάδιο των διαπραγματεύσεων, η τουρκοκυπριακή πλευρά καταθέτει έγγραφα με τις θέσεις της στις διάφορες πτυχές που συζητούνται.

Είναι σαφές πως η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της ακολουθούμενης τακτικής που υιοθετείται από τουρκικής πλευράς και στέλνει κάποια μηνύματα:

Πρώτο, ξεκαθαρίζει από την αρχή ότι θα κινηθεί σε αυτές τις γραμμές, έστω κι εάν θεωρούνται αρχικές οι θέσεις που παρουσιάζονται ενόψει διαπραγματεύσεων.

Δεύτερο, θέλει να δείξει πως ξέρει σε ποιο πλαίσιο θα κινηθεί και που στοχεύει.

Τρίτο, κάποιοι άλλοι, πιο αισιόδοξοι, θεωρούν πως η κατάθεση θέσεων δείχνουν πως οι Τούρκοι δηλώνουν πως είναι έτοιμοι για διαπραγμάτευση και το εννοούν.

Σημειώνεται ότι στο στάδιο αυτό της διαδικασίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσιάζει προφορικά τις θέσεις τους.

Επί της ουσίας, πάντως, οι θέσεις που κατατίθενται από τουρκικής πλευράς παραπέμπουν στην προ του σχεδίου Ανάν περίοδο. Δηλαδή, την περίοδο κατά την οποία διαμορφωνόταν το σχέδιο και οι Τούρκοι επέμεναν σε σκληρότερες θέσεις, ώστε το τελικό κείμενο να θεωρείται «συμβιβασμός».

Οι θέσεις που παρουσιάζουν είναι άκρως διαχωριστικές και ζητούν επίμονα να ενισχύσουν με περισσότερες εξουσίες τα συνιστώντα κρατίδια. Ζητούν όπως στην κάθε περιοχή υπάρχουν εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού. Στο ελληνοκυπριακό να είναι πλειοψηφία οι Ελληνοκύπριοι και στο τουρκοκυπριακό οι Τουρκοκύπριοι. Ενώ αποδέχονται τις βασικές αρχές για μια κυριαρχία στη συνέχεια με τις θέσεις που παραθέτουν ακυρώνουν την τοποθέτησή τους αυτή. Περαιτέρω, ζητούν να έχουν τα συνιστώντα κρατίδια το δικαίωμα να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες και σχέσεις.

Ακόμη, επιμένουν σε ό, τι αφορά το περιουσιακό να αναγνωριστεί πρωτίστως το δικαίωμα του χρήστη. Δηλαδή, του σφετεριστή των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Την ίδια ώρα συντηρούν την πάγια θέση τους για τουρκικές εγγυήσεις και παραμονή τουρκικού αποσπάσματος και μετά τη λύση του Κυπριακού. Στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλουν να διασφαλισθεί πως θα υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.

Η επόμενη συνάντηση των δυο διαπραγματευτών θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαρτίου καθώς ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να μιλήσει σε δεξαμενή σκέψης αλλά και να έχει επαφές.

* Ο τέως ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ φθάνει στο νησί στις 25 Μαρτίου και την επόμενη ημέρα θα δει χωριστά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 27 Μαρτίου και θα αναχωρήσει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: