Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ενα μοντέλο που θα είναι λειτουργικό, επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσιάζοντας τις θέσεις της για τις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής διοίκησης, περισσότερες εξουσίες στα συνιστώντα ζητούν από την πλευρά τους οι Τούρκοι. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, που κράτησε περίπου δυο ώρες, συζήτησαν τα θέματα των εξουσιών και διαπιστώθηκε πως υπάρχουν διαφορές. Η τουρκική πλευρά σαφώς και διά της συγκέντρωσης εξουσιών, ουσιαστικά περιγράφει ξεχωριστό κράτος, ανεξαρτήτως τι θεωρητικά προβάλλουν πως αποδέχονται.

Στη χθεσινή συνάντηση, που θα συνεχισθεί και την Παρασκευή, οριστικοποιήθηκε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, θα συναντηθούν τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, για να εξετάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι σε δηλώσεις του χθες, μετά τη συνάντηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ανέφερε πως συζήτησαν θέματα που δεν έχουν συμφωνηθεί ως προς το «αν  θα παραμείνουν κάποιες από αυτές τις αρμοδιότητες που έχουν καταγραφεί και με ποια διαμόρφωση θα παραμείνουν». Υποστήριξε περαιτέρω πως πέραν από τη συζήτηση έκαναν  κάποιες απτές γεφυρωτικές προτάσεις. Επί τούτου, ελληνοκυπριακή πηγή σημείωνε πως πέραν από την κατάθεση θέσεων, δεν έγινε πάρε-δώσε, ούτε και κατατέθηκαν γεφυρωτικές προτάσεις. Έχουν, ωστόσο,  ζητηθεί εκατέρωθεν διευκρινίσεις επί των όσων θέσεων παρουσιάσθηκαν.

Ο Οζερσάι όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποιο κεφάλαιο που δεν άγγιξαν, ανέφερε ότι παλιότερα είχαν συζητηθεί εσωτερικά ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων όπως η αστυνομία των συνιστώντων πολιτειών, η ομοσπονδιακή αστυνομία, η συνεργασία των ομοσπονδιακών γραφεία σε αστυνομικά θέματα και είχε καταγραφεί πρόοδος σε αυτά. «Σε μεγάλο βαθμό είναι ζητήματα που έχουν ρυθμιστεί», είπε θεωρώντας προφανώς πως οι συγκλίσεις που έχουν συμφωνηθεί θεωρούνται «κλειδωμένες». Αλλά, συνέχισε, θα συζητηθεί και το θέμα της συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων για τις διεθνείς συμφωνίες που αφορούν θέματα διεθνούς ασφάλειας.

Εκτός αυτών, θέματα που δεν έχουν συζητήσει είναι ο χάρτης και οι αριθμοί, πράγμα που σημαίνει – είπε – ότι δεν συζητήθηκε ούτε το εδαφικό. Εκτός αυτού είπε, πριν δύο εβδομάδες η ε/κ πλευρά είχε δώσει τις απόψεις της σε σχέση με την ΕΕ και η τ/κ πλευρά μετέφερε τις δικές της για τα θέματα του πρωτογενούς δικαίου και των αποκλίσεων. Γι’ αυτό, είπε, στην πραγματικότητα μέχρι τώρα, δεν έχουν μείνει πολλά θέματα στα οποία δεν έχει γίνει συζήτηση.

Την Παρασκευή, 14 Μαρτίου θα συζητήσουν και το θέμα των εκλογών της ομοσπονδιακής διοίκησης, αλλά και το θέμα της δημιουργίας των μηχανισμών λήψης αποφάσεων, καθώς και θα συνεχίσουν την συζήτηση στο περιουσιακό.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΝΤΑΟΥΝΕΡ

Ερχεται για να αποχαιρετήσει ο Ντάουνερ στο τέλος Μαρτίου. Δεν αποκλείεται δε να παραστεί δε και στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, που χρονικά τοποθετείται στις 31 Μαρτίου.

πως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τέως ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να επιστρέψει στο νησί στο τέλος Μαρτίου, για να να αποχαιρετήσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τους εδώ συνεργάτες του. Σήμερα επιστρέφει στην Κύπρο, μετά από σύντομη απουσία από το νησί, η  αναπληρωτής Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Λίζα Μπαντενχάιμ.

ΝΑΜΙ: Αποφασισμένες να παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ

Συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΦΥΠΕΞ, Γουίλιαμ Μπερνς είχε ο λεγόμενος  υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, στην Ουάσινγκτον. Ο Ναμί σε δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», ανέφερε ότι ο κ. Μπερνς του μετέφερε ιδιαιτέρως την επιθυμία του όπως οι διαπραγματεύσεις, που άρχισαν με μια θετική ατμόσφαιρα με το κοινό ανακοινωθέν, καταλήξουν με εποικοδομητικές προσεγγίσεις. Είπε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν το διάλογο με την τουρκική πλευρά.

Σημείωσε επίσης ότι συζήτησαν λεπτομερώς τη συμβολή μια λύσης του Κυπριακού στη σταθερότητα στην περιοχή, τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και τις σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ και πως «θα έχει θετική επιρροή στην περιφερειακή συνεργασία στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων γύρω από το νησί».

Αναφερόμενος στο κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Ναμί είπε ότι περιέχει νέα στοιχεία και γι’ αυτό το λόγο αυτή η νέα ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, λέγοντας ότι σε αυτό περιέχεται ένα αποτέλεσμα σε θέματα που μέχρι τώρα δεν είχαν βρεθεί λύσεις, όπως η κυριαρχία, η υπηκοότητα, το ίσο καθεστώς των συνιστώντων πολιτειών. Πρέπει να συνεχιστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί με το κοινό ανακοινωθέν, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα ωφελήσει πάνω από όλα τον «τ/κ και τον ε/κ λαό». Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Έρικ Ρούμπιν, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο, John Koening.

Εξάλλου, σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Hurriyet Daily News, αναφέρεται σε δηλώσεις από την αμερικανική πρωτεύουσα του Οζντίλ Ναμί, στο πρακτορείο Ανατολού.  Ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε πως «δεν έχει μείνει άλλη πτυχή να συζητηθεί για το Κυπριακό ζήτημα» και προσέθεσε ότι και «οι δυο πλευρές έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξες για τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα και θα πρέπει να αδράξουν το παράθυρο ευκαιρίας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: