Τελεσίγραφο Κέρι στον Λαβρόφ για την Κριμαία




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι είπε στον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο ότι εάν η Μόσχα προσαρτήσει την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας θα κλείσει την πόρτα στη διπλωματία, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «κατέστησε σαφές ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση και (κάθε) πρόκληση στην Κριμαία ή αλλού στην Ουκρανία, καθώς και κινήσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα έκλεινε το όποιο περιθώριο είναι διαθέσιμο για τη διπλωματία, και κάλεσε να υπάρξει η μέγιστη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Σε μια ολιγόλογη ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνομιλία αυτή που δόθηκε στην δημοσιότητα μερικές ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να συμφωνήσουν τις εντατικές επαφές τους για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η επικοινωνία έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές τους τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές της Ουάσινγκτον και της Μόσχας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα είπε σε τρεις ηγέτες κρατών της Βαλτικής εν μέσω των εντάσεων στην Ουκρανία ότι η κυβέρνησή του τους υποστηρίζει και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του NATO, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος επαναβεβαίωσε την απαρασάλευτη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών (. . .) στην συλλογική μας άμυνα βάσει του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και την διαρκή υποστήριξή μας για την ασφάλεια και τη δημοκρατία στους συμμάχους μας στη Βαλτική», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε νωρίτερα εντός της ημέρας με την πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, τον πρόεδρο της Λετονίας Άντρις Μπέρζινς και τον πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας δεσμεύτηκε ότι η περιοχή θα έχει ενταχθεί στη Ρωσία μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Ο ηγέτης του φιλο-ρωσικού περιφερειακού κοινοβουλίου στην Κριμαία δεσμεύτηκε το Σάββατο ότι η περιοχή θα αποτελέσει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πριν από το τέλος του μήνα, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η διαδικασία μετάβασης σε μια νέα νομική δομή είναι περίπλοκη. Αλλά υποθέτουμε ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων Itar-Tass. Η ηγεσία της Κριμαίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με το εάν η περιοχή πρέπει να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Ο Κωνσταντίνοφ υποσχέθηκε σε δασκάλους, γιατρούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους ότι το εισόδημά τους θα αυξηθεί κατά τέσσερις φορές με την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει ήδη λάβει επίσημα μέτρα για την ενσωμάτωση της χερσονήσου, ωστόσο η νέα ουκρανική κυβέρνηση καθώς και η διεθνής κοινότητα έχουν καταδικάσει το δημοψήφισμα ως παράνομο.

ΠΗΓΗ: DPA, AFP, REUTERS, ANA-MPA – PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry and his Russian counterpart, Foreign Minister Sergey Lavrov, head to meet reporters. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: