Τα συμφέροντα Ομπάμα ευθυγραμμισμένα με τη Σ. Αραβία, η οποία παραβιάζει όλες τις ελευθερίες




Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε σήμερα ότι τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Σαουδικής Αραβίας παραμένουν «ευθυγραμμισμένα», δήλωσε ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Ριάντ έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον βασιλέα της χώρας Αμπντάλα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, ο Ομπάμα, κατά τη διάρκεια των δίωρων συνομιλιών με τον Σαουδάραβα μονάρχη, τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα αποδεχτεί «μια κακή συμφωνία» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ένα θέμα που απασχολεί πολύ το βασίλειο.

Ο Ομπάμα και ο οικοδεσπότης του συζήτησαν κυρίως τα θέματα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και της κατάστασης στη Συρία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Πριν από τη συνάντηση ο Λευκός Οίκος είχε διαβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος επιθυμούσε να συζητήσει με το βασιλιά τρόπους για να ενισχυθεί «πολιτικά και στρατιωτικά» η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση.

Όμως ένας άλλος Αμερικανός υπεύθυνος που δεν θέλησε να κατονομαστεί είπε ότι οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν την παροχή από τη Σαουδική Αραβία Manpads (φορητών πυραύλων εδάφους-αέρος) στους Σύρους αντάρτες.

«Δεν έχουμε αλλάξει θέση για την προμήθεια Manpads στην αντιπολίτευση», σημείωσε, αποκαλύπτοντας ότι η προμήθεια ενός τέτοιου οπλικού συστήματος θα εγείρει «κίνδυνο διάδοσής τους» και απόκτησής τους από εξτρεμιστές αλλού. Επιπλέον, αυτό το θέμα «δεν υπήρξε ένα κεντρικό θέμα της συνάντησης» σύμφωνα με τον ίδιο.

Ούτε το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία συζητήθηκε στη συνάντηση του Ομπάμα με τον Αμπντάλα, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Η Διεθνής Αμνηστία είχε καλέσει τον Ομπάμα να θέσει το θέμα.

«Σήμερα, δεδομένου του χρόνου που αφιέρωσαν στα θέματα του Ιράν και της Συρίας, δεν αναφέρθηκαν σε σειρά άλλων θεμάτων και δεν επρόκειτο μόνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Διατηρούμε πολλές σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Σαουδική Αραβία, υπογράμμισε, αναφερόμενος κυρίως στην κατάσταση των γυναικών.

ΠΗΓΗ: ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ, REUTERS, ANA-MPA – PHOTO by Pete Souza: President Obama meets with King Abdullah of Saudi Arabia at Rawdat Khuraim

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: