Στον Μπαν για πρώτη αξιολόγηση: Η Λίζα Μπάτενχαϊμ στην έδρα του ΟΗΕ




Του Κώστα Βενιζέλου

Αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων θα γίνει τις επόμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη. Για το σκοπό αυτό μεταβαίνει σήμερα στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχάϊμ. Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει και την αναβάθμισή της στο Κυπριακό, καθώς θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται και ο τέως ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, ο κ. Ντάουνερ θα δώσει τη δική του γενική θεώρηση για το Κυπριακό, ενδεχομένως να παρουσιάσει και κάποιες ιδέες και στη συνέχεια θα ταξιδεύσει στην Κύπρο για να αποχαιρετήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, όπως και τους εδώ συνεργάτες του.

Χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ και η συνάντηση κράτησε μία περίπου ώρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια γενική συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και για τη μορφή της  εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον απεσταλμένο του κ. Μπαρόζο στο Κυπριακό, Πίτερ Βαν Νούφελ. Ο τελευταίος θα πραγματοποιήσει επαφές τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα,  ζητώντας βασικά να μάθει τις εκατέρωθεν θέσεις για τον τρόπο εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό. Ο κ. Βαν Νούφελ ενδέχεται, εάν το δεχθούν οι Τούρκοι, να παρακάθεται στις διαπραγματεύσεις για να δίνει την τεχνοκρατική εκδοχή της Ε.Ε. στα θέματα συμβατότητας με το κοινοτικό κεκτημένο.

Το Κυπριακό, πάντως, φαίνεται ότι ήταν μεταξύ των θεμάτων που έχουν συζητηθεί και στη σύσκεψη των πρέσβεων των Ηνωμένων Πολιτειών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με twitter του εδώ Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος επέστρεψε από την Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζο Κέρι και η ομάδα του επικεντρώθηκαν και στο Κυπριακό(πέραν του ουκρανικού) «για να αξιοποιηθεί η νέα ευκαιρία».

 ΝΑΜΙ: Υψηλό ενδιαφέρον ΗΠΑ για Κυπριακό

Ο Οζντίλ Ναμί επέστρεψε από τις ΗΠΑ και πήγε ο Κουντρέτ Οζερσάι. Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ναμί επιστρέφοντας δήλωσε πως διαπίστωσε υψηλού επιπέδου ενδιαφέρον για το κυπριακό στις ΗΠΑ. Ο  Ναμί δήλωσε ότι “οι επαφές με το Συμβούλιο Ασφαλείας σε συνδυασμό με τον Λευκό Οίκο ήταν οι πρώτες του είδους τους επαφές για τους Τουρκοκύπριους” κι ότι “οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για ενεργό ρόλο στο κυπριακό”.

Σημείωσε ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για το κυπριακό σημειώνοντας ότι “αν η διαδικασία έχει αποτελέσματα θα υπάρξει συνεισφορά της διεθνούς κοινότητας”. Ο κ. Ναμί είπε ότι κατά την διάρκεια συζητήσεων στις δεξαμενές σκέψεις το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν στο φυσικό αέριο, αναφέροντας πως τα θέματα του φυσικού αερίου είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θα ανεβάσουν το κυπριακό υψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων των ΗΠΑ. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις Ελληνοκυπρίων για τις επαφές του στις ΗΠΑ, είπε ότι “οι συνομιλητές του λυπήθηκαν γι αυτό αφού στόχος τους ήταν η συνεισφορά στην επίλυση του κυπριακού”.  

Στο μεταξύ, συνάντηση με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, είχε σήμερα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσαϊ. Η συνάντηση διευθετήθηκε εκτάκτως, επειδή ο κ. Φέλτμαν θα απουσιάσει τις προσεχείς ημέρες κι εξαιτίας της αλλαγής προγράμματος ακυρώθηκαν οι δύο προγραμματισμένες για χθες ομιλίες του κ. Οζερσάι στην Ουάσιγκτον, στο «Ατλαντικό Συμβούλιο» και στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν.  Την Παρασκευή  συνάντηση με τον κ. Φέλτμαν είχε ο «υπουργός» Εξωτερικών του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί. Παρά τις διαμαρτυρίες της τ/κ πλευράς, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εκτός του κτηρίου των Ηνωμένων Εθνών.

Να σκεφτούμε τους σφετεριστές… Τοποθέτηση Έρογλου για εδαφικό και περιουσιακό

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου έχει ανάψει κόκκινο και στο εδαφικό. Σε δημόσια τοποθέτησή του, ο κατοχικός ηγέτης είπε πως το εδαφικό είναι το δυσκολότερο θέμα στο τραπέζι των συνομιλιών και πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που διαμένουν σε κάποιες περιουσίες τα τελευταία σαράντα χρόνια. Όπως συναφώς μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ντερβίς Ερογλου αναφέρθηκε στη σημασία του εδαφικού για κάθε “κράτος” και πρόσθεσε ότι μερίδα ανθρώπων θα πρέπει να αλλάξουν διαμονή εξαιτίας “διακανονισμών συνόρων”.

Σημείωσε ακόμη ότι είναι σημαντικό για τους κατοίκους να μπορούν να διατηρήσουν τις περιουσίες στις οποίες τώρα διαμένουν, προσθέτοντας ότι η τ/κ κοινότητα έχει στόχο μόνο όσο το δυνατό μικρότερος αριθμός ανθρώπων να ανταλλάξουν το χώρο διαμονής τους και ακόμη περισσότερο αν είναι δυνατό κανείς να μην χρειαστεί να εγκαταλείψει αυτούς τους χώρους. Ο  Ερογλου είπε ακόμη ότι ο “ο τ/κ λαός έχει κατορθώσει μέσα από αγώνα να έχει το κράτος του”. Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες κάνουν το παν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των “λαών” τους και ότι πρέπει να υπάρξει ισορροπία για να ζουν οι  “δύο λαοί” σε ειρήνη. “Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να ζήσουμε σε αυτή τη γη, πρέπει λοιπόν να διαμορφώσουμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να επιτευχθεί αυτό μέσω συμφωνίας”, κατέληξε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: