Στόχος των κυρώσεων είναι ο Πούτιν μέσω των φίλων του




Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις με στόχο αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης αλλά και πλούσιους φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν, τους οποίους ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε προσωπικούς τραπεζίτες του προέδρου της Ρωσίας. Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι με τις νέες κυρώσεις θα επιφέρει πλήγμα στη ρωσική οικονομία και στον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο προσωπικά.

Είναι χαρακτηριστικό το σημείο της δήλωσης του Αμερικανού προέδρου ο οποίος είπε ότι οι κυρώσεις θα έχουν σημαντική επίδραση στη ρωσική οικονομία αλλά θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την παγκόσμια οικονομία. Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία και σύμφωνα με αξιωματούχο αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί πιά με τον κ. Πούτιν, αν και τόνισε ότι θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες.

Αναφερόμενος στην τράπεζα, στην οποία επέβαλε κυρώσεις, και στους οικονομικούς παράγοντες που είναι στον κατάλλογο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «επιβάλλουμε κυρώσεις σε περισσότερους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης και επιπρόσθετα σε πρόσωπα με σημαντικούς πόρους και επιρροή που προσφέρουν υλική βοήθεια στη ρωσική ηγεσία. Επίσης, σε μια τράπεζα που προσφέρει υλική βοήθεια σε αυτά τα πρόσωπα».

            Ο κ. Ομπάμα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει τοποθετήσει τα στρατεύματά της με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει νέες επιδρομές στην νότια και ανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτό εργαζόμαστε στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να αναλάβουμε σοβαρότερες δράσεις που θα μπορούσαν να αναληφθούν εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει την κατάσταση.

            Είναι σημαντικό πάντως ότι σε συνέντευξή του, απέκλεισε τη στρατιωτική λύση, είπε ότι «δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία». Τόνισε, όμως, ότι οι κυρώσεις είναι η απάντησή μας σε αυτά που έχει διαπράξει η Ρωσία στην Κριμαία.

            Ο κ. Ομπάμα θα ζητήσει τη Βουλή και τη Γερουσία να ψηφίσουν νομοθεσία για να βοηθηθεί η ενίσχυση της Ουκρανίας, και ενθάρρυνε το ΔΝΤ να προσφέρει οικονομική βοήθεια στη νέα ουκρανική ηγεσία. Η διπλωματία, ειπε, θα συνεχιστεί και θα προκριθεί εφόσον η Ρωσία επιλέξει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης της έντασης.

Επίσης, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι η Μόσχα δεν θα αναθεωρήσει την απόφασή της να προσαρτήσει την Κριμαία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η απόφαση να προσαρτηθεί η Κριμαία στη Ρωσία, αποτέλεσμα της έκφρασης της βούλησης της απόλυτης πλειοψηφίας των κατοίκων της, δεν θα αναθεωρηθεί και θα πρέπει να γίνει σεβαστή», στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Κέρι.

Ο Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να συναντηθεί ξανά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια που θα διεξαχθεί στη Χάγη.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κρίση στην Ουκρανία ο Κέρι είπε ότι αναμένει “να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας στο περιθώριο (…) των συνομιλιών της Χάγης”, όπου ξεκινά την Δευτέρα η διεθνής σύνοδος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα δώσει το παρών στη σύνοδο αυτή, κάλεσε την Τρίτη τους ηγέτες της G7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας στο περιθώριο αυτής της συνόδου.

“Ελπίζουμε ότι θα δούμε πού βρισκόμαστε”, κατέληξε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Σλοβάκο ομόλογό του Μίροσλαβ Λάιτσακ.

ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Η Ρωσία από την πλευρά της απάντησε στις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ ανακοινώνοντας ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε εννέα Αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές και προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα ανταποδίδει “σε κάθε εχθρική ενέργεια”.

“Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία: σε κάθε εχθρική ενέργεια θα απαντούμε με αντίστοιχο τρόπο”, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις “θα της γυρίσουν μπούμερανγκ”. “Προειδοποιούσαμε διαρκώς ότι η εφαρμογή κυρώσεων είναι δίκοπο μαχαίρι και θα πλήξει τις ίδιες τις ΗΠΑ” τονίζει το υπουργείο χαρακτηρίζοντας “αντιπαραγωγικό” αυτόν τον τρόπο αντίδρασης.

Στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων περιλαμβάνονται εννέα πρόσωπα στα οποία απαγορεύεται στο εξής η είσοδος στη Ρωσία. Πρόκειται για τρεις συμβούλους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τους Κάρολιν Άτκινσον, Ντάνιελ Πφάιφερ και Μπέντζαμιν Ρόουντς, τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντες και τους γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Μαίρη Λάντριου και Ντάνιελ Κόουτς.

Οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές από την πλευρά τους δήλωσαν σχεδόν αμέσως “υπερήφανοι” που έγιναν στόχος κυρώσεων από τη Ρωσία επειδή πρόσφεραν τη στήριξή τους στην Ουκρανία.

“Είμαι υπερήφανος που που επέβαλε κυρώσεις ο Πούτιν. Δεν θα σταματήσω ποτέ τις προσπάθειές μου και την προσήλωσή μου στην ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, η οποία περιλαμβάνει και την Κριμαία” έγραψε ο Μακέιν στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Μακέιν επισκέφθηκε πρόσφατα το Κίεβο, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας Αμερικανών βουλευτών.

“Εάν η στήριξη προς τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας σημαίνει ότι θα μου επιβάλει κυρώσεις ο Πούτιν, όλα καλά” ήταν η αντίδραση του Μενέντες, επίσης στο Twitter.

“Είμαι υπερήφανος που περιλαμβάνομαι στον κατάλογο εκείνων που έχουν τη θέληση να σταθούν απέναντι στην επιθετικότητα του Πούτιν”, σημείωσε από την πλευρά του ο Τζον Μπένερ.

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: