Στα τηλέφωνα Ομπάμα με Κάμερον, Μέρκελ με Πούτιν – Απέτυχε ο Κέρι




Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε σήμερα το μεσημέρι απόγευμα τοπική ώρα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Ομπάμα βρισκόταν στο Προεδρικό Αεροπλάνο όταν έγινε η συνομιλία με προορισμό την Πολιτεία του Κονέκτικατ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «οι δύο εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη σαφή παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και υπογράμμισαν ότι οι παρούσες συνθήκες είναι απαράδεκτες». Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο κ. Κάμερον συζήτησαν τον τρόπο αντίδρασης και δράσης της διεθνούς κοινότητας και το γεγονός, όπως τονίζεται της στήριξης, σε παγκόσμιο επίπεδο, προς την Ουκρανία.

Μίλησαν επίσης για τις προσπάθειες σταθεροποίησης της οικονομίας της Ουκρανίας, όπως και για τις εκλογές του Μαΐου, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν με τρόπο που να μην αμφισβητηθούν. Είναι σημαντικό, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ότι ο κ. Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας μίλησαν για τη ρωσική οικονομία, η οποία επηρεάστηκε από την χρηματιστηριακή αγορά της χώρας. Συμφώνησαν ότι η υποχώρηση του δείκτη ένα σημάδι ότι «η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να καταβάλει το κόστος για τις ενέργειές της» και ότι παρατηρείται «μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τη Μόσχα».

Από την πλευρά  του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε στο Παρίσι ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ του ιδίου και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ δεν κατέληξαν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Συμφωνήθηκε, ομως, «να συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες».

Ο κ. Κέρι συνομίλησε επίσης με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι «ξεκινήσαμε μία διαδικασία σήμερα και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε μία αποκλιμάκωση» της κρίσης Πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη ξανά με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Ρώμη.

Σύμφωνα με τον κ. Κέρι ότι οι εμπλεκόμενοι στην ουκρανική κρίση συμφώνησαν να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία μέσω διαλόγου. «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες με τη Ρωσία (καθώς και) με τους Ουκρανούς προκειμένου να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε να εξομαλυνθεί, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και η κρίση να ξεπεραστεί» είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Τις προθέσεις αυτές τις συμμερίζονται όλοι, ακριβώς όπως τις έχω περιγράψει, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ουκρανία», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Κέρι επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία. Τόνισε μάλιστα ότι η στάση των ΗΠΑ «δεν έχει μεταβληθεί στο παραμικρό». «Δε μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε η (εδαφική) ακεραιότητα, η (εθνική) κυριαρχία της Ουκρανίας να παραβιάζονται και αυτές οι παραβιάσεις να μείνουν χωρίς συνέπειες» είπε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι υπάρχουν «κάποιες ιδέες στο τραπέζι» για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία κι ότι θα συζητήσει σχετικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Κέρι προσέθεσε ότι είχε «μηδενικές προσδοκίες» για το ενδεχόμενο μιας ρωσοουκρανικής συνάντησης στο Παρίσι.

«Δεν είχα καμία προσδοκία» για το ενδεχόμενο να γίνει μια συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσα στο Παρίσι, είπε.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν σήμερα σχετικά με τις εν εξελίξει και τις πιθανές διεθνείς πρωτοβουλίες για να “εξομαλυνθεί” η κατάσταση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική τους συνομιλία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο απόψε.

Δυτικά κράτη έχουν απειλήσει να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, που κατηγορούν ότι έχει ουσιαστικά καταλάβει την Κριμαία μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η Μόσχα κατηγορεί τις δυτικές δυνάμεις ότι υποστήριξαν ένα «πραξικόπημα» για την ανατροπή του και δεν αναγνωρίζει τις νέες ουκρανικές αρχές.

THE WHITE HOUSE – Office of the Press Secretary – March 5, 2014

Readout of the President’s Call with Prime Minister Cameron of the United Kingdom

As part of our continuing close consultations on shared security challenges, the President spoke to Prime Minister Cameron today regarding the events unfolding in Ukraine  The leaders expressed their grave concern over Russia’s clear violation of Ukrainian sovereignty and territorial integrity, and both noted that the current circumstances are unacceptable.  Russia has already started to pay a cost for its actions, such as reducing investor confidence in Russia. The two leaders welcomed the military observer mission being undertaken by Organization for Security and Cooperation in Europe at the request of the Government of Ukraine.   They also discussed support for the government of Ukraine as it works to stabilize its economy and makes preparations for elections in May.  The leaders agreed to stay in close contact in the days ahead.

ΠΗΓΗ: Λευκός Οίκος, REUTERS, AFP, ANA-MPA

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry meets with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov in Paris, France, on March 5, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: