Σκωτσέζικο ντους… “Κοκτέιλ” διαπραγματεύσεων και κυρώσεων




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα απέρριψε το δημοψήφισμα για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία και επέλεξε να ανακοινώσει ο ίδιος τις κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων σε έκτακτη εμφάνιση που έκανε ενώπιον των δημοσιογράφων που καλύπτουν το Λευκό Οίκο.

Είπε ότι «το δημοψήφισμα που προτάθηκε για το μέλλον της Κριμαίας παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο. Οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας», τόνισε ο Αμερικανός ηγέτης και πρόσθεσε ότι: «Βρισκόμαστε στο 2014 και η εποχή που τα σύνορα μπορούσαν να αλλάζουν αψηφώντας τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Ο κ. Ομπάμα είπε ότι η επιβολή περιορισμών στην παροχή βίζας σε Ρώσους και το πάγωμα λογαριασμών είναι απάντηση «στην παραβίαση από τη Ρωσία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Ο Αμερικανός ηγέτης άφησε βέβαια ανοικτή και την πόρτα της διαπραγμάτευσης, μετά την αποτυχία της αποστολής του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Την ώρα που λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα –είπε ο κ. Ομπάμα- θέλω να πω ξεκάθαρα ότι υπάρχει και ένας τρόπος να επιλύσουμε την κρίση σεβόμενοι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ουκρανών».

Επανέλαβε την πρότασή του όπως «οι διεθνείς παρατηρητές να μπορέσουν να πάνε παντού στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, ώστε να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των Ουκρανών, μεταξύ αυτών και των ρωσώφωνων, αλλά και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης». Ο Αμερικανός Πρόεδρος διόρθωσε την πρόταση του κ. Κέρι προς τον Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος είχε εισηγηθεί να σταλούν διεθνείς παρατηρητές μόνο στην Κριμαία και τη νότια Ουκρανία.

Από τον πλευρά του, ο κ. Κέρι είπε ότι «η Κριμαία είναι η Ουκρανία», και υποστήριξε τη συνέχιση του διαλόγου με τη Ρωσία ώστε «να εξομαλυνθεί η κατάσταση» (στην Ουκρανία). «Η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας, η Κριμαία είναι η Ουκρανία», δήλωσε ο Κέρι και πρόσθεσε οτι «η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε απόφαση όσον αφορά οποιοδήποτε τμήμα της Ουκρανίας».

Εντονα ενοχλημένος με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, ο κ. Κέρι είπε ότι με βάση το ουκρανικό Σύνταγμα «όλοι οι Ουκρανοί θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα δημοψήφισμα που αφορά μια περιοχή της Ουκρανίας».

Ο Αμερικανός υπουργός αποκάλυψε ότι «κάναμε προστάσεις στον κ. Λαβρόφ, τις οποίες μετέφερε προσωπικά στον Πρόεδρο Πούτιν, αφού λάβαμε υπόψιν τις θέσεις της Ουκρανίας και σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Αμερικής”.

«Συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε στενή επαφή για να δούμε αν υπάρχει ένας δρόμος προς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών ώστε να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε ο Κέρι.

Απευθυνόμενος στη Ρωσία, ο αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να αφήσουν τη Ρωσία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, να αψηφά ατιμωρητί τους διεθνείς κανόνες». Ο ίδιος επανέλαβε ότι «το δημοψήφισμα που προτάθηκε να διεξαχθεί (στην Κριμαία) παραβιάζει το Σύνταγμα, τους διεθνείς κανόνες και την κυριαρχία» της Ουκρανίας.

Όμως ο Κέρι, που συναντήθηκε τρεις φορές σε διάστημα δύο ημερών με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, αποπειράθηκε παράλληλα να εμφανιστεί διαλλακτικός. «Επιθυμούμε ο (ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν, η Ρωσία και όλος ο κόσμος να κατανοήσουν ότι προτιμάμε να επιστρέψει η κατάσταση στο φυσιολογικό».

«Επιφυλασσόμαστε να λάβουμε επιπλέον μέτρα πέρα από αυτά που ανακοινώσαμε σήμερα», υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός αναφερόμενος στους περιορισμούς που ανακοίνωσε νωρίτερα η Ουάσινγκτον εναντίον της Μόσχας όσον αφορά την παροχή βίζας σε Ρώσους.

ΕΓΚΡΙΣΗ: Η οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία εγκρίθηκε σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 385 ψήφους υπέρ και 23 κατά, όμως μένει να υιοθετηθεί από τη Γερουσία για να οριστικοποιηθεί.

Το μέτρο εξουσιοδοτεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εγγυηθεί δάνεια προς τις ουκρανικές αρχές, γεγονός που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα είναι εγγυήτριες τυχόν δανείων που θα δοθούν στην Ουκρανία και θα κληθούν να επέμβουν σε περίπτωση στάσης πληρωμών. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να εγγυηθεί δάνεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το σχέδιο βοήθειας προς την Ουκρανίας θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη Γερουσία, γεγονός που δεν φαίνεται να είναι εφικτό πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Στο μεταξύ: Νέες διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών άρχισαν το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με θέμα την κρίση στην Ουκρανία. Οι διαβουλεύσεις αυτές πραγματοποιούνται μετά το αίτημα που υπέβαλε η Βρετανία. Πρόκειται για την τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό το ζήτημα από την περασμένη Παρασκευή.

Η συνεδρίαση αυτή θα επικεντρωθεί κυρίως στο επεισόδιο με θύμα τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κριμαία, Ρόμπερτ Σέρι, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει χθες την αποστολή του αφού δέχθηκε απειλές από ένοπλους άνδρες. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Γιαν Ελίασον, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κίεβο, θα ενημερώσει τα μέλη για την αποστολή του στη Σύνοδο μέσω βιντεοκλήσης.

Τα 15 κράτη μέλη αναμένεται να «συζητήσουν για κάποιες πολύ ανησυχητικές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και της απόφασης του κοινοβουλίου της Κριμαίας να επιτρέψει στην Κριμαία να προσαρτηθεί στη Ρωσία» δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, κατά την είσοδό του στην αίθουσα.

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, REUTERS, AFP, ANA-MPA – PHOTO via WHITE HOUSE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: