Συζητούσαν για 14 ώρες χωρίς να συμφωνήσουν – Στον αέρα η επιθεώρηση;




Με βασικά ανοικτά μέτωπα σε τέσσερα υπουργεία, ολοκληρώθηκε στις 5 σήμερα τα ξημερώματα- και μετά από συζητήσεις 14 ωρών- ένας ακόμη μαραθώνιος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επιζητεί να υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων το αργότερο σήμερα το βράδυ (σ.σ. θα υπάρξουν νέες συναντήσεις, στο υπουργείο Οικονομικών, μετά το μεσημέρι σήμερα, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν από την Αθήνα έως το βράδυ της Τρίτης). Σύμφωνα με τον ίδιο, «είμαστε πολύ κοντά σε όλα, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τελειώνουμε, αλλά δεν το αποκλείω». Πάντως, ο συγκεκριμένος παράγοντας πρόσθεσε ότι «εάν δεν κλείσει σήμερα, θα κλείσει τις επόμενες ημέρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν υπήρχε βούληση και από τις δύο πλευρές για να γεφυρωθούν οι διαφορές, ούτε θα καθόμασταν έως τώρα, ούτε θα κάναμε νέα συνάντηση σήμερα». Χαρακτήρισε δε, τη σημερινή ημέρα ως την «κρίσιμη» για να υπάρξει συμφωνία.

Τα «αγκάθια» που έχουν μείνει στις διαπραγματεύσεις, είναι:

* Στο υπουργείο Εργασίας. Δεν έχει επέλθει συμφωνία όσον αφορά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. «Δεν υπάρχει σύγκλιση. Εμείς έχουμε άλλη προσέγγιση και συνεχίζουμε στη δική μας θέση», επισημαίνουν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

* Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η τρόικα εμμένει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, αλλά η κυβέρνηση δεν το δέχεται.

* Στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η εφαρμογή κατά 100% των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ παραμένει το ζητούμενο για την τρόικα. Δεν υπάρχει συμφωνία στα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των φαρμακείων, αλλά και των παρεμβάσεων στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία).

* Στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν έχει επέλθει συμφωνία ακόμα στο σκέλος των δημοσιονομικών εξελίξεων και κυρίως στο θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος. Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν περίμεναν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα ήταν τόσο υψηλό και τώρα έχουν πρόβλημα να εξηγήσουν στους προϊσταμένους τους για τις λανθασμένες προβλέψεις που είχαν κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ίδιος είχε αναφέρει νωρίς το απόγευμα χθες, ότι για τη διανομή του μερίσματος «καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση»

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι, για το σύνολο των προαναφερθέντων ανοικτών θεμάτων, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε ότι η στάση της ελληνικής πλευράς έχει χαραχθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Όταν θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και επέλθει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θα κινηθούν οι διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί ακόμα και στο άτυπο Eurogroup της Αθήνας (1- 2 Απριλίου) να εγκριθούν οι δόσεις που αναμένει η Ελλάδα. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ίδιο, αλλά και έτερο κυβερνητικό στέλεχος, «το μέγεθος των αναγκών της χώρας συνηγορεί ότι δεν θα είναι μόνο μια δόση», για να συμπληρώσουν πως «θα πάρουμε όσα λεφτά χρειάζεται για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Μαΐου (σ.σ. περίπου 10 δισ. ευρώ».

ΠΗΓΗ: Ομ. Εμμ., Αθηναϊκό Πρακτορείο, ANA-MPA – Φωτογραφία ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: