Συνεχίζεται ο καυγάς Βενιζέλου-Παπανδρέου




Ο Γιώργος Παπανδρέου «έχει άρρηκτους δεσμούς και μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας συνέχεια στην ανοιχτή πλέον σύγκρουση που έχει ξεσπάσει με τον πρώην πρωθυπουργό, μετά την απόφαση του τελευταίου να ψηφίσει «όχι» στο άρθρο του πολυνόμου για τις τράπεζες.
     «Ολοι κρινόμαστε» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ.Βενιζέλου, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη στάση του κ.Παπανδρέου, αλλά και για την απάντηση του, μέσω γραπτής δήλωσης, στην κριτική που ασκήθηκε από τον κ.Βενιζέλο, χωρίς να αναφερθεί στο πρόσωπό του ονομαστικά.
      Σύμφωνα με το “Εθνος”, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμπλήρωσε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να βγει η χώρα από το μνημόνιο, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια πρόσθετη ευθύνη σε αυτό το ζήτημα, επειδή ήταν δική του απόφαση το Μάιο του 2010 για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο δανεισμού «γιατί αλλιώς υπήρχε η ασύντακτη χρεοκοπία». Τόνισε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων βουλευτικών εκλογών, σημειώνοντας ότι «η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από την κρίση».

      Απαντώντας στα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί του ενδεχόμενου κήρυξης τριπλών εκλογών, ο κ.Βενιζέλος αντέτεινε ότι η κυβερνητική σταθερότητα είναι διασφαλισμένη, ότι τιμά τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία, και ότι ο ελληνικός λαός θέλει σταθερότητα. Σημείωσε επίσης, ότι η σταθερότητα της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε χθες, γιατί δεν υπήρξε καμία ψηφοφορία στην οποία η κυβέρνηση να μη διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

«Ακόμη και αυτοί που δημοσκοπικά μπορεί να καταγράφονται ως αντίπαλοι της κυβέρνησης, να την κατακρίνουν, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα κόμματα που μετέχουν στην κυβερνητική συνεργασία, ακόμη κι αυτοί στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν εκλογές. Θέλουν να ολοκληρωθεί αυτός ο δρόμος και ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της προσπάθειας, να το εγγυηθούν και να το διασφαλίσουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος.

Αφήνοντας δε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δυο είδη πολιτικής: υπάρχει η πολιτική των λόγων, της δημαγωγίας, της συμπάθειας, των γενικόλογων διακηρύξεων, της συνομωσιολογίας. Και υπάρχει και η άλλη πολιτική, που είναι η πολιτική της δύσκολης και επώδυνης πράξης, που σε κάνει και αντιπαθή όταν αυτό χρειάζεται για λόγους ιστορικούς, για λόγους εθνικούς, γιατί όλα πρέπει να κρίνονται συνολικά, με βάση το τελικό αποτέλεσμα και όχι συγκυριακά, τη συγκυριακή συμπάθεια ή τη συγκυριακή επίδοση σε εκλογικές αναμετρήσεις ή σε οτιδήποτε άλλο».

Σε ό,τι αφορά τη συνομιλία που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά και με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, δήλωσε ότι συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης «για να δείξουμε ότι πράγματι αλλάξαμε σελίδα». Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία λίγο πριν την έξοδο από το μνημόνιο και χαρακτήρισε σημαντική πράξη σε αυτή την πορεία την ψήφιση του πολυνόμου.

Προτεραιότητα, είπε ο κ.Βενιζέλος, πρέπει να δοθεί τώρα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που θα πρέπει με τη σειρά τους να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε ακόμη η κατανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς προτεραιότητα έχουν και τα μέτρα κοινωνικής προστασίας.

Τέλος, είπε ότι με τον κ.Στουρνάρα συζήτησαν για την αύριανή άτυπη σύνοδο των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, κατά την οποία η Ελλαδα «έχει μια ωραία ευκαιρία να συζητήσει τις αλλαγές που έχουν γίνει πριν την επάνοδό της στις αγορές αλλά και λίγο πριν την έξοδο από το μνημόνιο».

Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος καθώς στην Αθήνα θα βρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης και κεντρικοί τραπεζίτες, τόνισε σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως «αύριο θα αναγνωριστούν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού».

Διαβάστε ακόμη:

Θερμό επεισόδιο μετά το «όχι» Παπανδρέου

Για το ίδιο θέμα το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε:

«Ζήτημα βουλευτικών εκλογών φυσικά δεν τίθεται. Η χώρα πρέπει να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι η κυβερνητική σταθερότητα είναι διασφαλισμένη και ότι τιμά τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Σημείωσε, επίσης, ότι η σταθερότητα της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε χθες, γιατί δεν υπήρξε καμία ψηφοφορία στην οποία η κυβέρνηση να μη διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές και υποστήριξε πως «ακόμη και αυτοί που δημοσκοπικά μπορεί να καταγράφονται ως αντίπαλοι της κυβέρνησης, να την κατακρίνουν, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα κόμματα που μετέχουν στην κυβερνητική συνεργασία, ακόμη κι αυτοί στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν εκλογές». Αντίθετα, είπε,  «θέλουν να ολοκληρωθεί αυτός ο δρόμος και ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της προσπάθειας, να το εγγυηθούν και να το διασφαλίσουν».

Επιπλέον, επισήμανε ότι υπάρχουν δύο είδη πολιτικής, αφενός «της δημαγωγίας, της συμπάθειας, των γενικόλογων διακηρύξεων, της συνωμοσιολογίας» και, αφετέρου, «της δύσκολης και επώδυνης πράξης, που σε κάνει και αντιπαθή όταν αυτό χρειάζεται για λόγους ιστορικούς, για λόγους εθνικούς, γιατί όλα πρέπει να κρίνονται συνολικά, με βάση το τελικό αποτέλεσμα και όχι συγκυριακά, τη συγκυριακή συμπάθεια ή τη συγκυριακή επίδοση σε εκλογικές αναμετρήσεις ή σε οτιδήποτε άλλο».

Ερωτηθείς σχετικά με την καταψήφιση εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου του δεύτερου άρθρου του νομοσχεδίου, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωσή του, τονίζοντας ότι όλοι κρινόμαστε. Συνεχίζοντας τόνισε ότι σημασία έχει, όμως, η χώρα να βγει από την κρίση και πως «εμείς έχουμε μια πρόσθετη υποχρέωση να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και το μνημόνιο», γιατί, όπως εξήγησε, «πήραμε τη μεγάλη απόφαση κάποια στιγμή, τον Μάιο του 2010, να βάλουμε τη χώρα στο μνημόνιο, γιατί αλλιώς υπήρχε η ασύντακτη χρεοκοπία. Υπήρχε η απόλυτη καταστροφή».

Σε ερώτηση για το εάν δεν προχώρησε σε διαγραφές για να μην μειωθεί ο αριθμός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, απάντησε ότι δεν είναι το κριτήριο του τα διοικητικά μέτρα, για να συμπληρώσει: «θα μου επιτρέψετε, δε, να πω ότι ο κ. Παπανδρέου έχει άρρηκτους δεσμούς και μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό τα ζητήματα που προκύπτουν τώρα, «γιατί αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι να δείξουμε προς την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία ότι πράγματι αλλάξαμε σελίδα, ότι πράγματι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία λίγο πριν την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο». Χαρακτήρισε δε τη χτεσινή ψηφοφορία «μια πολύ σημαντική πράξη, μια εξαιρετικά σημαντική πράξη, η οποία πιστοποιεί και επισημοποιεί το επίτευγμα του ελληνικού λαού».

Όπως σημείωσε, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης τώρα είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για να υπάρξουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, η εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής προστασίας, η οριστικοποίηση της κατανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ακόμα τόνισε ότι προτεραιότητα μας είναι να κινητοποιηθούν οι τράπεζες, «οι οποίες ακριβώς γι’ αυτό ανακεφαλαιοποιήθηκαν, για να μπορούν να είναι ισχυρές μέσα στην οικονομία, να βοηθήσουν τους πολίτες που είναι σε δύσκολη θέση και κυρίως να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, για να βοηθήσουν οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους, τους εργαζόμενους».

Τέλος, ανέφερε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία του αυριανού άτυπου Ecofin και Eurogroup, σημειώνοντας ότι «θα υπάρξει μια ωραία ευκαιρία να συζητηθούν οι αλλαγές που έχουν γίνει και το νέο σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία λίγο πριν την επάνοδο στις αγορές, που θα είναι προστατευμένη και σταδιακή και θα επιβεβαιώνει την αλλαγή της κατάστασης και φυσικά λίγο πριν από την έξοδο από το μνημόνιο, που πολλοί τώρα το έχουν αγαπήσει, γιατί χωρίς το μνημόνιο δεν υπάρχουν πολιτικά».

ΠΗΓΗ: Ν. Λιονάκης, ANA-MPA, ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: