Συνάντηση με δύο ατζέντες: Βλέπει λύση σύντομα ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν χθες χωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους των δυο διαπραγματευτικών ομάδων και συζήτησαν τις λεπτομέρειες για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, οι δυο πλευρές προσεγγίζουν με διαφορετικά το περιεχόμενο της συνάντησης, αυτό όμως, δεν θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη πρόβλημα. Κυρίως γιατί εκτιμούν ότι θα γίνει ένας ανοικτός διάλογος μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Ντερβίς Έρογλου. Με βάση τα διαδικαστικά, τους δυο θα πλαισιώνουν δυο συμβούλοι και ένας πρακτικογράφος. Από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο διπλωμάτης Παντελής Παντελίδης θα συμμετέχει, επίσης, για την τήρηση των πρακτικών.

Ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει αύριο Κυριακή σύσκεψη για να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τη σύσκεψη αναμένεται ότι θα απασχολήσει και η συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Είναι σαφές και από τις δημόσιες τοποθετήσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά πως η διαδικασία δεν προχωρά, λόγω της στάσης που τηρούν Έρογλου και Οζερσάι. Η τουρκική πλευρά κινείται στις γνωστές θέσεις που διαχρονικά εκφράζονται και είναι σαφές πως με τέτοιες προσεγγίσεις δεν φαίνεται να υπάρχει έδαφος για να διαμορφωθούν συνθήκες για την έναρξη του πάρε-δώσε.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί δίνουν μια άλλη διάσταση και αισιόδοξη νότα στις διεργασίες. Ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία, John Koenig, υποστηρίζει πως το Κυπριακό έχει φτάσει στο στάδιο της λύσης, σπεύδοντας να προσθέσει πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο Υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι ενδιαφέρονται στενά και το πρόβλημα βρίσκεται στα πρόθυρα της λύσης. Σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς, ο Αμερικανός διπλωμάτης, ανέφερε πως στα θέματα «που δεν μπόρεσε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πλευρών, για να υπάρξει σύγκλιση έχουν ετοιμασθεί πολλές ιδέες που μπορεί να είναι υποβοηθητικές». Ο κ. Koenig διαπιστώνει μια ισχυρή πολιτική βούληση και στις δύο πλευρές για την λύση του προβλήματος και «ως εκ τούτου, είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συνολική λύση εντός του τρέχοντος έτους ή ίσως μέσα στο επόμενο έτος».

Ο Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε πως αν υπάρχει η βούληση για μια λύση, κάτι που ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει, οι συνθήκες στην Κύπρο είναι «πολύ, πολύ κατάλληλες» για να έρθουν οι πλευρές σε συμφωνία. Υποστήριξε περαιτέρω πως η Τουρκία ως εταίρος όλων των Κυπρίων, όχι μόνο των Τ/κ, αλλά και των Ε/κ, βλέπουμε ότι προσφέρει μια μεγάλη υποστήριξη στο θέμα αυτό. «Πολλοί παράγοντες από το εξωτερικό προσπαθούν να σας βοηθήσουν, αλλά αυτό εξαρτάται από τους Κυπρίους».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: