Συγκρατημένη αισιοδοξία χωρίς βεβαιότητα για συμφωνία, νέες συνομιλίες σήμερα




Στην «τελική ευθεία» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εισέρχεται από σήμερατο πρωί η κυβέρνηση, με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να εκπέμπει, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σημερινών 11ωρων διαπραγματεύσεων, κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για συμφωνία έως την Κυριακή το βράδυ, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όμως, ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι «παρότι πήγε καλά, είμαστε κοντά και δεν μπορώ να πω ότι είμαστε δυσαρεστημένοι, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα κλείσουμε την Κυριακή». Έσπευσε δε να διευκρινίσει ότι υπάρχουν ακόμη θέματα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, εργασιακά, Δημόσιο, ενεργειακό πακέτο) που μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία ή υπάρχει η πιθανότητα να κλείσει συμφωνία με «αστερίσκους».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ενδέχεται να αναχωρήσουν οι επικεφαλής της τρόικας τη Δευτέρα από την Αθήνα και να επανέλθουν σε μερικές ημέρες ή να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με e-mails.

«Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (σ.σ. είναι αναγκαία για την έγκριση της δόσης), θα υπάρξει, εάν όχι αύριο, σε λίγες ημέρες. Αυτό θα το ξέρουμε αύριο το βράδυ» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος παράγοντας. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι τη Δευτέρα ενδεχομένως να πρέπει να μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση.

Κατά τις σημερινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, τέθηκαν θέματα (με τη συμμετοχή των υπουργών ή στελεχών) που αφορούσαν στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας. Αύριο, εκτός από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και των «αγκαθιών» σε άλλους τομείς, αναμένεται να συζητηθεί και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Πάντως, χαρακτήρισε το όλο θέμα πολύπλοκο, διότι εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Com).

Ειδικότερα, ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χ. Αλμούνια, απέστειλε επιστολή στον κ. Στουρνάρα, με την οποία ζήτησε να ακολουθηθούν οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η Κομισιόν, ζητεί την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών, «όμως τη “δίκαιη τιμή” θα την ορίσει η κυβέρνηση», δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, ένα από τα θέματα που συζητούνται με την τρόικα, είναι εάν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάταξη, η οποία θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο συμμετοχής στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου ως «ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου». 

Τέλος, ερωτηθείς  πότε προσδιορίζει τη «νέα φάση για την Ελλάδα, μετά από τη συμφωνία με την τρόικα», απάντησε ότι αυτή θα ξεκινήσει με την πιστοποίηση από τη Eurostat (τον Απρίλιο) του πρωτογενούς πλεονάσματος και το Eurogroup του Μαΐου, στο οποίο πιθανότατα να ξεκινήσει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος.

ΠΗΓΗ: Ομ. Εμμ., Αθηναϊκό Πρακτορείο, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: