Σαμαράς: Κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο – Οχι από Παπανδρέου, Κακλαμάνη
“Οι μόνιμοι καταστροφολόγοι αιφνιδιασμένοι από όσα καλά ήρθαν και έρχονται για την ελληνική οικονομία θέλησαν – το είδατε όλοι – να είναι η Ελλάδα στην ακυβερνησία . Αυτό δεν θα τους το επιτρέψουμε ποτέ. Κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο, για τα νέα παιδιά και τον ελληνικό λαό. Και με μεγάλη αισιοδοξία και μεγάλη δύναμη προχωράμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης  στη Βουλή και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Με ψήφους 152 ψηφίστηκε το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα και την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Κατά ψήφισαν 135 βουλευτές και «παρών» ένας.

Με 151 ψήφους υπέρ, 136 κατά και ένα «παρών» ψηφίστηκε και το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2 που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζών, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε «παρών». Εξάλλου, ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε «παρών» στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου. Αντίθετα ο κύριος Παπανδρέου δήλωσε ότι υπερψηφίζει το άρθρο ένα του νομοσχεδίου που αφορά το κοινωνικό μέρισμα και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με τα προαπαιτούμενα της Τρόικα.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στη Βουλή, προκάλεσε η υιοθέτηση εκ μέρους του ‘Αδωνι Γεωργιάδη, βουλευτικής τροπολογίας των βουλευτών της ΝΔ, Μάκη Βορίδη και Γιάννη Καράμπελα, με την οποία δρομολογείται η διαθεσιμότητα για τους φύλακες και νυκτοφύλακες του ΕΣΥ, καταργείται το νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος “Ο ‘Αγιος Λουκάς” ως αυτόνομη οργανική μονάδα, ενώ το γενικό νοσοκομείο και κέντρο υγείας των Κρεστένων στην Ηλεία, καταργείται και μετατρέπεται σε απλό κέντρο υγείας.

Σημειώνεται πως στην τροπολογία, την διαθεσιμότητα των φυλάκων και του προσωπικού των μονάδων, ακολουθεί μετάταξη ή μεταφορά.

Η αντιπολίτευση, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ) διαμαρτυρήθηκε για τις πάμπολλες νομοτεχνικές αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, ενώ ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος, επέδειξε σαρκαστικά, χαρτί που μοιράστηκε ως νομοτεχνική αλλαγή, ενώ ήταν “σημείωμα του συμβούλου του ‘Αδωνι Γεωργιάδη για το τι θα πει στον ΣΥΡΙΖΑ και στους βουλευτές της αντιπολίτευσης”.

Πρώτος διαμαρτυρήθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε “προκλητικό γεγονός” την κατάθεση και αποδοχή της τροπολογίας των δύο βουλευτών της ΝΔ, σε ένα νομοσχέδιο που συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς η τροπολογία να αποτελεί προαπαιτούμενο για την είσπραξη της τελευταίας δόσης του προγράμματος στήριξης. “Δεν είναι δυνατόν στο παρά πέντε να έρχονται ζητήματα που να οδηγούν στο κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων” σημείωσε ο κος Καραθανασόπουλος.

“Το νοσοκομείο στα Κρέστενα δεν κλείνει. Το σχέδιο είναι γνωστό και έχει ανακοινωθεί από το καλοκαίρι” απάντησε ο υπουργός Υγείας. “Αυτό που παρακολουθούμε την τελευταία μισή ώρα, υποβαθμίζει το ρόλο της Βουλής. Όσοι υπουργοί λείπουν, όπως ο υπουργός Παιδείας, δίνουν στον υπουργό Οικονομικών να κάνει τις νομοτεχνικές βελτιώσεις τους” κατήγγειλε ο Νότης Μαριάς.

“Προσωπική έκκληση” προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη απηύθυνε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ), να σταματήσει το φαινόμενο της ψήφισης ρυθμίσεων μέσω της αποδοχής βουλευτικών τροπολογιών την τελευταία στιγμή χωρίς συζήτηση.”Οι δύο βουλευτές, δεν ήταν καν βουλευτές Αχαΐας!” παρατήρησε. “Δεν πρέπει να δικαιώσετε την άδικη κριτική που δεχθήκατε απ’ το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δυνατόν τόσες σελίδες να είναι νομοθετικές βελτιώσεις;” παρατήρησε ο Απόστολος Κακλαμάνης στον Πρόεδρο της Βουλής. “Δεν νομίζω πως είναι κατεπείγουσες οι τροπολογίες, αλλά βάσει του Κανονισμού, η κυβέρνηση  μπορεί να τις καταθέσει” απάντησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, διαμαρτυρόμενος για το ίδιο θέμα, όπως επίσης και για άλλη διάταξη, με την οποία κατά την γνώμη του, “βάζει τα ιδιωτικά κολλέγια να κάνουν εξάσκηση για το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού”. “Δεν σας απαντώ διότι δηλώσατε πως αποχωρείτε από τη συζήτηση – και επειδή προτιμήσατε να υποβάλλετε την πρόταση μομφής στον κο Στουρνάρα και όχι σε μένα” απάντησε σε ό,τι τον αφορούσε, ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

“Πριν 20 μέρες κάναμε συζήτηση για το νοσοκομείο θώρακος της Πάτρας, όπου τότε ο κος Γεωργιάδης δήλωνε πως το νοσοκομείο θα συνεχίσει να υπάρχει. Το νοσοκομείο θώρακος εξυπηρετεί τις περιφερειακές ανάγκες ενός εξειδικευμένου περιφερειακού νοσοκομείου” επέμεινε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). “Η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί – και αν επιμένετε να την φέρετε σε άλλη διάταξη νομοσχεδίου” συμπλήρωσε.

Τελικώς, μπροστά στην έκκληση του Προέδρου της Βουλής, να αποσυρθούν όσες διατάξεις δεν είναι πραγματικά επείγουσες, ο υπουργός Υγείας, δέχθηκε να απαλειφθούν οι ρυθμίσεις που αφορούσαν το νοσοκομείο θώρακος στην Πάτρα και το νοσοκομείο στα Κρέστενα, αλλά όχι και οι εκείνες για τη διαθεσιμότητα των φυλάκων και των νυκτοφυλάκων του ΕΣΥ.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο, ANA-MPA

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal