Η τουρκική αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών




Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ – Κυπριακό Πρακτορείο, CNA-ΚΥΠΕ

Το αποτέλεσμα άρχισε να αμφισβητεί το Ρεπουπλικανικό Λαϊκο Κόμμα (CHP), το οποίο θεωρεί ότι τα αποτελέσματα που μεταδίδονται από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού δεν είναι τα πραγματικά. Το κόμμα της αντιπολίτευσης αποδέχεται τα ποσοστά που μεταδίδει το πρακτορείοΤζιχάν, το οποίο πρόσκειται στην κοινότητα Γκιουλέν.

Με βάση τα αποτελέσματα που μεταδίδει το Τζιχάν, το ΑΚΡ λαμβάνει 43%, το CHP 25% και το ΜΗΡ 18%, αντίθετα με το πρακτορείο Ανατολού το οποίο δίνει στο ΑΚΡ 48%, στο CHP 26% και στο ΜΗΡ 13%.

Μάλιστα με βάση τα αποτελέσματα του Τζιχάν στην Άγκυρα προηγείται ο υποψήφιος του CHP Μανσούρ Γιαβάς. Ο υποψήφιος του κόμματος προέβη ήδη σε δηλώσεις λέγοντας ότι κέρδισε τις εκλογές στην Άγκυρα και εκτιμά ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι 50% υπέρ του.

Με βάση τα αποτελέσματα του Τζιχάν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης είναι στήθος με στήθος κοντά στο 44%. 

Πάντως, τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση διερωτούνται γιατί σε πάρα πολλά σημεία υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τουρκία: Διαφορετικούς αριθμούς δίνουν “Ανατολή” και “Τζιχάν”

Μεγάλα προβλήματα ως προς τη μετάδοση και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων προκαλεί στην Τουρκία το γεγονός ότι τα αποτελέσματα μεταδίδονται από δύο πηγές, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» και το ιδιωτικό πρακτορείο «Τζιχάν», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύο διαφορετικές εικόνες, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το μεν «Αναντολού» στις 10 το βράδυ εμφάνιζε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να έχει συγκεντρώσει συγκεντρωτικά ποσοστό 47,9%, το δεύτερο πρακτορείο έδινε το ποσοστό 44,2%.

Ακόμη πιο σοβαρά είναι τα πράγματα στους δύο μεγαλύτερους νομούς της χώρας, την Κωνσταντινούπολη και την ‘Αγκυρα. Το πρακτορείο «Ανατολή» εμφανίζει τον υποψήφιο δήμαρχο του κυβερνώντος κόμματος περίπου στο 50% και τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στο 38%. Ωστόσο μεταδίδονται και αποτελέσματα που εμφανίζουν τους δύο υποψηφίους να έχουν μεταξύ τους πολύ μικρή διαφορά.

Στην ‘Αγκυρα, ενώ εμφανιζόταν προπορευόμενος ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με συνέντευξη τύπου που έδωσε κατήγγειλε τη «δημιουργία εντυπώσεων με λανθασμένα στοιχεία», υποστηρίζοντας ότι θα κερδίσει με ποσοστό περίπου 50%. Στις 10 το βράδυ, όλες οι πηγές έδιναν μικρό προβάδισμα στον Γιαβάς.

Είναι βέβαιον ότι αντιπροσωπευτική εικόνα τόσο για τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, όσο και για αυτά της Κωνσταντινούπολης και της ‘Αγκυρας θα διαμορφωθεί αρκετά μετά τα μεσάνυχτα.

ΠΗΓΗ: Α. ΑΜΠΑΤΖΗΣ, Αθηναϊκό Πρακτορείο

erdogan-eklogees01-30march2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σαφές προβάδισμα Ερντογάν στις εκλογές

Το κόμμα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει σαφές προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία, οι οποίες θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον της κυβέρνησής του, σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) απέσπασε ποσοστό 48 έως 49,6% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο μετά την καταμέτρηση τουλάχιστον του 10% των ψήφων, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN-Türk. Τα αποτελέσματα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τις δύο πρώτες πόλεις της χώρας που θα καθορίσουν την τελική νίκη, δείχνουν μάχη “στήθος με στήθος” του ΑΚΡ και του βασικού αντιπάλου του, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Οι δημοτικές εκλογές εξέλαβαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά επί δώδεκα χρόνια την Τουρκία αλλά ένα ισχυρό κίνημα διαμαρτυρίας και κατηγορίες για διαφθορά προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνησή του.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: