Ράσμουσεν: Ζούμε σε ένα διαφορετικό κόσμο τώρα από ότι ένα μήνα πριν




Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Brookings με τίτλο ‘Τhe Future of the Alliance: Revitalizing NATO for a Changing World’, o Γενικός Γραμματέας του NATO, Anders Fogh Rasmussen, επισήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ εν όψει της κρίσης στην Κριμαία και υποστήριξε την ισχυροποίηση του θεσμού προκειμένου να ανταπεξέλθει του ρόλου του για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη, που επλήγη για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες από τη ρωσική επιθετικότητα.

‘Ζούμε σε ένα διαφορετικό κόσμο τώρα από ότι ένα μήνα πριν’, δήλωσε, καθώς η ασφάλεια πλέον στην Ευρώπη δεν είναι δεδομένη. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή που έχει δεχτεί μεταψυχροπολεμικά η Ευρώπη εξαιτίας της έκτασής της στρατιωτικά, τον μεγάλο πληθυσμό που αφορά, καθώς και γιατί εκτυλίσσεται στα σύνορα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Η απειλή δεν αφορά μόνο την Ουκρανία καθώς ο ρεβανσισμός και η χρήση βίας , στην οποία καταφεύγει η Ρωσία προσβάλει την ίδια τη διεθνή τάξη. Γι’ αυτό θα πρέπει να τιμωρηθεί εάν δεν αποσύρει τα στρατεύματα της και δεν αναζητήσει μία ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

Φυσικά, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τα δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης και τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στους τραμπούκους, καθώς ακολουθούν το δρόμο της νομιμότητας και της διαφάνειας. Ο μόνος τρόπος είναι η συσπείρωση εναντίον τους.

Η τακτική που ακολουθείται τώρα έναντι της Ρωσίας είναι ο αποκλεισμός της από διεθνή φόρα και διαδικασίες, όπως ο αφοπλισμός των πυρηνικών της Συρίας, αλλά παράλληλα και η διατήρηση ενός διαύλου επικοινωνίας προκειμένου να δοθεί το περιθώριο στη Ρωσία, εφόσον το θελήσει, να αναθεωρήσει. Την ίδια στιγμή, όμως, όλο το πλαίσιο των σχέσεων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ βρίσκεται υπό αναθεώρηση.

Όσον αφορά στο ρόλο του ΝΑΤΟ, που αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος στην Ουκρανία, ο Rasmussen προτείνει την ενίσχυση της Νατοικής παρακολούθησης και παρουσίας στην Ουκρανία καθώς και στα γειτονικά κράτη της Λιθουανίας και της Πολωνίας.

Από το πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ και τα 28 ανεξάρτητα κράτη-μέλη του στην κρίση της Ουκρανίας θα εξαρτηθεί αν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο θεσμός από την αρχή της σύλληψης του θα εξαρθούν ή θα κατευναστούν.

Συγκεκριμένα, ο ΓΓ, αφού υπογράμμισε τη σημασία του ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εξαιτίας της πολιτικής νομιμότητας του θεσμού, των δοκιμασμένων στο χρόνο δομών διαβούλευσής του και της στρατιωτικής του δύναμης, κατέδειξε τα χρόνια προβλήματα που το ταλανίζουν, με κύριο την ανισότητα στη διανομή των βαρών εις βάρος των ΗΠΑ.  Τώρα η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα, καθώς η ρωσική εισβολή στην Κριμαία έχει λειτουργήσει αφυπνιστικά τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για την Ε.Ε.

Σε σχετική ερώτηση για το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ο ΓΓ απάντησε ότι μπορεί η κρίση στην Ουκρανία να έκανε πιο επιτακτικό το εν λόγω θέμα, ωστόσο κάθε χώρα θα κριθεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Για τα Σκόπια παραμένει πάντα το θέμα της επίλυσης της ονομασίας, το οποίο έχει παραμείνει στάσιμο από το 2008. Η Γεωργία, το Μοντενέγκρο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη  υστερούν σε άλλα κριτήρια π.χ. στον τομέα της ασφάλειας κλπ. Επίσης, όμως, από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2010 στο Βουκουρέστι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος. Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, είναι σημαντική η ύπαρξη μίας αξιόπιστης ευρω-ατλαντικής εναλλακτικής απέναντι στην πολιτική επιρροής της Ρωσίας, υποστήριξε ο Rasmussen.

Παρενθετικά, παραθέτουμε απόσπασμα από σχετικό δημοσίευμα της Karen DeYoung στην Washington Post που αναφέρει ότι ‘το 2013 μόνο μία χούφτα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Εσθονία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συμμορφώθηκαν με την ποσόστωση του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες που προβλέπει το ΝΑΤΟ’.

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/russias-moves-in-ukraine-are-wake-up-call-natos-rasmussen-says-in-speech/2014/03/19/80560d7c-af88-11e3-9627-c65021d6d572_story.html

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: