Παπούλιας στον Λίμπερμαν: Από την Ελλάδα να περάσει ο αγωγός




«Θα θέλαμε η μεταφορά φυσικού αερίου προς τη Ευρώπη να διέλθει από την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι αλλά αυτός είναι ο πιο επωφελής δρόμος για όλους», είπε στον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκτόρ Λίμπερμαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Παπούλιας, που υποδέχθηκε τον κ. Λίμπερμαν στο Προεδρικό Μέγαρο, προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντικά αυτά που έχει αποφασίσει το Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο και θα πρέπει να παρακολουθούνται ως προς την εφαρμογή τους. Δήλωσε δε αισιόδοξος για τις σχέσεις των δυο χωρών καθώς όπως είπε: «Και οι δύο επιθυμούμε την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λαών μας».

Εξάλλου, ο κ. Λίμπερμαν ανέφερε ότι επισκέπτεται την Ελλάδα ως συνέχεια των όσων συμφωνήθηκαν πριν από έξι μήνες υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών και για να διαπιστώσει στην πράξη την πρόοδο στην εφαρμογή τους. «Θα υπάρξει συνέχεια στον αμυντικό και τον ενεργειακό τομέα», σημείωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ έγραψε:

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ θυμήθηκε ακόμα και «το βράδυ στην Ιερουσαλήμ με την ελληνική μουσική», κατά την τελευταία επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας στάθηκε στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, εστιάζοντας τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και -κυρίως- στον ενεργειακό, τονίζοντας πως «θα θέλαμε η μεταφορά του φυσικού αερίου να γίνει μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη».

«Και γνωρίζω ότι είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, αλλά πιστεύουμε ότι αυτός θα είναι ο πιο επωφελής δρόμος, από την Ελλάδα προς την Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Και συνέχισε ο Πρόεδρος: «Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά το τι συμβαίνει στην περιοχή σας -οι νέες συνομιλίες, η συμβολή του κ. Κέρι- και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε συνεπής. Ιδιαίτερα τώρα, που είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτό το εξάμηνο, πρέπει να έχουμε μια στενότερη συνεργασία, για να επιλύσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι δίνετε ιδιαίτερη σημασία εσείς, το Ισραήλ, στις σχέσεις σας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ εξαιρετικά πολύτιμη την επίσκεψή σας και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχει όλα εκείνα τα αποτελέσματα που επιθυμούμε και οι δύο πλευρές. Γιατί και οι δύο πλευρές κατατείνουν στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λαών μας και της ύπαρξης προϋποθέσεων ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, που είναι πάρα πολύ σημαντικό» σχολίασε επίσης.

«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε» απάντησε ο Ισραηλινός υπουργός. «Εγώ ακριβώς ήρθα για να δω ότι, πέρα από τις διαπραγματεύσεις, πέρα από τις συνομιλίες, πέρα από τα έγγραφα, θα υπάρξουν και αποτελέσματα. Και επιτρέψτε μου να πω ότι στο τέλος του 2013 το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες έχει αυξηθεί 30%, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα αρκετό. Επίσης, και η ροή τουριστών από το Ισραήλ προς την Ελλάδα έχει αυξηθεί πάρα πολύ.  Υπάρχει συνέχεια συνεργασίας στον αμυντικό και εμπορικό τομέα».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: