Ομπάμα στον ιρανικό λαό: Είμαι προσηλωμένος στη διπλωματία




Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε σήμερα ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στους Ιρανούς για να τους πει ότι υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, αν η Τεχεράνη λάβει επαληθεύσιμα μέτρα για να διαβεβαιώσει τη Δύση ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

“Δεν τρέφω αυταπάτες. Θα είναι δύσκολο”, δήλωσε ο Ομπάμα στο μήνυμά του προς τον ιρανικό λαό με την ευκαιρία της ιρανικής γιορτής του Νοβρούζ. “Όμως είμαι προσηλωμένος στη διπλωματία επειδή πιστεύω πως υπάρχει η βάση για μια πρακτική λύση”.

Οι ΗΠΑ και άλλες πέντε μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία ώστε να μην επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, αφού κατέληξαν σε μια εξάμηνη προσωρινή συμφωνία η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις 20 Ιανουαρίου.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η οποία μπορεί να ανανεωθεί, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα να αποκτήσει πρόσβαση σε πετρελαϊκά έσοδα ύψους άνω των 4 δισεκ. δολαρίων τα οποία έχουν παγώσει από τις δυτικές κυρώσεις.

Το μήνυμα του Ομπάμα για το Νοβρούζ έχει στόχο να ενθαρρύνει την καλή θέληση μεταξύ του ιρανικού λαού και να τον ενθαρρύνει να καλωσορίσει μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα.

“Υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αν το Ιράν προβεί σε μέτρα με νόημα και επαληθεύσιμα για να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς”, δήλωσε. “Το Ιράν θα έχει πρόσβαση σε ειρηνική πυρηνική ενέργεια”.

Το άνοιγμα του Ομπάμα προς το Ιράν προκαλεί αντιδράσεις στο Κογκρέσο. Μια ευρεία πλειοψηφία των αμερικανών γερουσιαστών κάλεσε αυτή την εβδομάδα τον Ομπάμα να επιμείνει στο ότι σε οποιαδήποτε τελική συμφωνία πρέπει να υπογραμμίζεται πως το Ιράν “δεν έχει δικαίωμα στον εμπλουτισμό βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών”.

Στο μήνυμά του με την ευκαιρία του Νοβρούζ, ο Ομπάμα δηλώνει πως μια συνολική συμφωνία θα βοηθούσε το Ιράν να κινηθεί σ’ ένα νέο δρόμο και θα χαλάρωνε τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις.

“Αν το Ιράν ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις του, ξέρουμε πού μπορεί να οδηγήσει ο δρόμος του διαλόγου και της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Θα σημάνει περισσότερες ευκαιρίες για τους Ιρανούς να κάνουν εμπόριο και να σφυρηλατήσουν δεσμούς με τον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε.

Διαπραγματευτές από το Ιράν και τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βρετανία είχαν την Τρίτη και την Τετάρτη συνομιλίες στη Βιέννη. Η συνάντηση ήταν η δεύτερη σε μια σειρά για την οποία οι έξι χώρες ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε μια διευθέτηση στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ανώτερη αξιωματούχος της ΕΕ, η Χέλγκα Σμιντ, αναπληρώτρια της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον, αναφέρει σε ηλεκτρονικό μήνυμα που περιήλθε σήμερα σε γνώση του Ρόιτερς πως οι θέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις διαφέρουν ευρέως σε ορισμένους τομείς, αλλά οι ιρανοί διαπραγματευτές φαίνονται “πολύ προσηλωμένοι” στην επίτευξη συμφωνίας.

Η Ρωσία, μία από τις έξι μεγάλες δυνάμεις που προσπαθούν να πείσουν το Ιράν να περιορίσει τις επίμαχες πυρηνικές δραστηριότητές του, ανακοίνωσε χωριστά, μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών της Σεργκέι Ριάμπκοφ, πως οι δύο πλευρές “απέχουν πολύ” στο θέμα του εμπλουτισμού του ουρανίου.

Από την πλευρά του, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων “πολύ επιτυχημένο” σε όρους αποσαφήνισης των θεμάτων, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

ΠΗΓΗ: White House, REUTERS, Γαλλικό Πρακτορείο, AFP, ANA-MPA

PHOTO: President Barack Obama recognizes Medal of Honor honorees, from left, Staff Sergeant Melvin Morris, Sergeant First Class Jose Rodela, and Specialist Four Santiago J. Erevia, during the Medal of Honor ceremony in the East Room of the White House. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: