Ο Πούτιν ενέκρινε σχέδιο συνθήκης για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία




Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε σχέδιο συνθήκης που εντάσσει την Κριμαία στη ρωσική επικράτεια, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο διευκρινίζοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος θα υπογράψει τη συνθήκη με τον ηγέτη της Κριμαίας.

Σε έγγραφο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο ρώσος πρόεδρος ζητεί από τη ρωσική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να εγκρίνουν στη σχετική συνθήκη, την οποία και προτίθεται να επικυρώσει.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε χθες προεδρικό διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της ρωσόφωνης δημοκρατίας της Κριμαίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξή της στη ρωσική επικράτεια.

Εγινε, στο μεταξύ, γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας παραμένει προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της Απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στις 6 Ιουνίου στη Γαλλία. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

“Ο πρόεδρος Πούτιν είναι προσκεκλημένος για ιστορικούς λόγους…προς το παρόν, παραμένει προσκεκλημένος”, δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στο τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε αντιθέτως την  ματαίωση της επίσκεψης του ιδίου και του υπουργού Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στη Μόσχα, όπου θα είχαν συνάντηση με τους ρώσους ομολόγους τους.

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΜΑΤΑΙΩΝΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Ματαιώθηκε η συνάντηση που επρόκειτο να έχουν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόιγκου με τους γάλλους ομόλογους τους Λοράν Φαμπιούς και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αρνήθηκε να εξηγήσει τους λόγους της ματαίωσης.

Η επίσκεψη των δύο γάλλων υπουργών είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα από το Κρεμλίνο, ωστόσο η γαλλική προεδρία είχε επισημάνει ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης εξαρτάται “από την πρόοδο στο θέμα της Ουκρανίας”.

Επειτα από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, το οποίο δεν αναγνωρίσθηκε από τις δυτικές χώρες,  και τη συντριπτική επικράτηση των υποστηρικτών της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες την επιβολή κυρώσεων εναντίον συγκεκριμένων ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων Mistral στη Ρωσία, εάν “ο Πούτιν συνεχίσει αυτό που κάνει στην Ουκρανία”.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: