Ο ορθολογισμός του Μπράιζα (ενάντια στον «ρεαλισμό»)




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Για μια δεκαετία επιχειρηματολογούμε τεκμηριωμένα για τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό όμως που αποτελεί σήμερα πραγματικότητα, πρωτοξεκίνησε πριν το δημοψήφισμα (2004) όταν πρωτοστατήσαμε στην αποκάλυψη της Τουρκο-Αγγλικής συμπαιγνίας να βάλουν χέρι στον ενεργειακό πλούτο στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και έκτοτε συνεχίσαμε με άλλους στην γραμμή του ορθολογισμού.

Το 2004 συγκεκριμένοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι χλεύαζαν ως «αέρα κουπανιστό» τα περί φυσικού αερίου και ως προφάσεις «για να σκοτώσουμε τη λύση» την Αγγλοτουρκική συνωμοσία. Το κατά πόσον γνώριζαν και  επέλεξαν πεισματικά αντίθετη άποψη,  είναι ένα ερώτημα. Πάντως, αρκετοί είχαν ενεργό ρόλο στις τότε συνομιλίες. Είτε γνώριζαν είτε όχι, το βέβαιο είναι ότι διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα που σήμερα όλοι αποδέχονται ως μοναδική ιστορική ευκαιρία.

Εδώ όμως ξεκινούν τα … περίεργα. Εκείνοι που δεν αντιλήφθηκαν την φοβερή πραγματικότητα, θεωρούσαν την προσέγγισή τους ρεαλιστική. Εκείνοι που αντικειμενικά διαψεύστηκαν, σήμερα πρωτοστατούν στη διαχείριση της ιστορικής προοπτικής. Όπως τότε και σήμερα, εμφανίζονται με τον μανδύα του … «ρεαλισμού», αλλά  αποδείχτηκαν εκτός πραγματικότητας στην μεγαλύτερη προοπτική των τελευταίων αιώνων! Αυτό θα έπρεπε να τους κάνει τουλάχιστον πιο προσεχτικούς. Ανεξήγητο είναι που σήμερα εμφανίζονται με το ίδιο πείσμα να παραγνωρίζουν την πραγματικότητα και τον ορθολογισμό, οι ίδιοι  που τότε  πρωτοστατούσαν με το ίδιο πείσμα.   

Ο Ματτ Μπράιζα υπηρέτησε από 2001-2009 με ευθύνη να συντονίζει την αμερικανική πολιτική για την Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρο (επικεφαλής  Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων και κατόπιν Αναπλ. Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρασιατική Ενέργεια, τον Νότιο Καύκασο και Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο). Ο Μπράιζα αναμίχθηκε ενεργά στο σχεδιασμό του Σχεδίου Ανάν και μετά την απόρριψη του, ανέλαβε Μεσολαβητής των ΗΠΑ για το κυπριακό και είχε επαφές με κόμματα και κύπριους πολιτικούς.

Σήμερα, ζει στην Τουρκία και ανήκει επίσημα στη διοίκηση της Τουρκικής Πετρελαϊκής Εταιρείας Turcas. Σε άρθρο του πριν ένα μήνα ξεκαθάρισε ότι για να πετύχει την στρατηγική της η Τουρκία πρέπει να … διευθετήσει το Κυπριακό για να αποκτήσει παρεμβατικό ρόλο στη Αν. Μεσόγειο και στη λήψη αποφάσεων. Και σημειώνει: «…ένας υποθαλάσσιος αγωγός … προς την Τουρκία πρέπει να διασχίσει την κυπριακή ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, πράγμα το οποίο, για πρακτικούς λόγους, απαιτεί άδεια από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Τέτοια άδεια είναι σήμερα αδιανόητη…».

Η Τουρκία λοιπόν πρέπει πάση θυσία να «λύσει» το πρόβλημα ΤΩΡΑ, ώστε να ακυρώσει την ιστορική προοπτική αιώνων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού ελληνισμού. Ποιοι θα εκχωρήσουν  τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Κύπρου τώρα, και θα ακυρώσουν τέτοια προοπτική; Ποιοί εντός Κύπρου θα διαπράξουν «σήμερα το αδιανόητο» που επειγόντως αναζητεί η Τουρκία;

Ο ορθολογισμός υποδεικνύει ότι είμαστε μερικούς μήνες πριν την δημιουργία μιας πρωτόγνωρα υπέρ μας κατάστασης στην Αν. Μεσόγειο. Διεθνείς  ενεργειακοί κολοσσοί θα προχωρήσουν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων βάσει συμφωνιών με την Κυπριακή Δημοκρατία, εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής ΑΟΖ. Ήδη -πέραν της NOBLE- άλλος διεθνής κολοσσός έχει εντοπίσει  ενεργειακό  κοίτασμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πάντως, αν επικρατήσει ο  ορθολογισμός, ίσως μάθουμε και ποιοι πολιτικοί και σύμβουλοί τους εμποδίζουν την  επίσπευση της διαδικασίας εξόρυξης, ενώ άλλα δηλώνουν δημόσια. Ίσως αναζητηθούν και ευθύνες. 

Η δρομολογημένη αυτή δυνατότητα συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από αιώνες και  αναβαθμίζει τον ρόλο του κυπριακού ελληνισμού μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τουρκίας. Για πρώτη φορά, σημαντικά κέντρα εκτός Κύπρου στρέφονται εναντίον της Τουρκίας. Για πρώτη φορά, υπάρχει σύγκλιση συμφερόντων βάσει στρατηγικών συμφερόντων που μπορεί να οδηγήσουν με ορθολογιστική διαχείριση σε οικονομική ευημερία και απαλλαγή από την τουρκική κατοχή.

Ο Μπράιζα υπηρετεί σήμερα την Τουρκία και ορθολογιστικά αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Η ευθύνη για να διακρίνουμε με ορθολογισμό ποιού τα συμφέροντα πρέπει να υπηρετήσουμε ανήκει στον καθένα. Μια «λύση ΤΩΡΑ» μπορεί να αποδεικτεί η διαφορά ανάμεσα στο χάος και την προοπτική και μόνο εμείς μπορούμε να ακυρώσουμε αυτή την προοπτική.

Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Διδάκτωρ Χρηματοοικονομικής [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: