Ο Λευκός Οίκος φοβάται ρωσική εισβολή στην Ουκρανία




Αμφιβολίες για τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας ότι οι κινήσεις των στρατευμάτων της στα σύνορά της με την Ουκρανία δεν είναι παρά στρατιωτικά γυμνάσια εξέφρασε σήμερα η Σούζαν Ράις, η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας. “Πράγματι παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων και των συνόρων με τη Ρωσία”, είπε η Ράις μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

“Οι Ρώσοι έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις. Προφανώς, έχοντας ως δεδομένο την πρακτική τους στο παρελθόν και το χάσμα μεταξύ αυτών που έλεγαν και αυτών που έκαναν, παρακολουθούμε με σκεπτικισμό”, πρόσθεσε.

Η Ράις τόνισε επίσης ότι η περιοδεία που πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη ο πρόεδρος Ομπάμα θα δείξει ότι η Μόσχα “απομονώνεται ολοένα και περισσότερο” στη διεθνή σκηνή. “Αυτό που θα γίνει εμφανές σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ότι η Ρωσία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο και ότι η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, στηρίζει τους Ουκρανούς και την κυβέρνησή τους και είναι αποφασισμένη” να αναγκάσει τη Μόσχα να πληρώσει το τίμημα για την προσάρτηση της Κριμαίας”, συνέχισε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκινά την Δευτέρα εξαήμερη περιοδεία, στο πρώτο σκέλος της οποίας θα επισκεφθεί την Ολλανδία για τη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια και τη συνάντηση των ηγετών των χωρών-μελών της G7 (οι επτά πιο αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες). Στη συνέχεια θα πάει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την ευρωπαϊκή ηγεσία και θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τη Ρώμη και το Βατικανό, όπου θα γίνει δεκτός από το πάπα Φραγκίσκο και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στη Σαουδική Αραβία. Στο ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας του το θέμα που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η κρίση στην Ουκρανία και η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε επίσης ότι στο περιθώριο της συνόδου της Χάγης για την πυρηνική ασφάλεια ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χίε και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι ειδικοί συνταγματολόγοι της Επιτροπής της Βενετίας, ενός οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης, έκριναν σήμερα ότι το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Κριμαία ήταν παράνομο.

“Το Σύνταγμα της Ουκρανίας, όπως και τα άλλα Συντάγματα των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης καθορίζει ρητά ότι η χώρα είναι αδιαίρετη και δεν επιτρέπει τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος για την απόσχιση”, υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους οι ειδικοί της Επιτροπής της Βενετίας.

Στην Επιτροπή αυτή, η ολομέλεια της οποίας συνεδρίασε σήμερα στη Βενετία, μετέχουν 59 ειδικοί σε θέματα συνταγματικού δικαίου από τις47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και από άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Οι εισηγητές της ανακοίνωσης, στους οποίους περιλαμβάνεται και η πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Χάνα Σουχότσκα, υπογράμμισαν ότι με βάση το ουκρανικό Σύνταγμα “μόνο ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα περί αυξημένης αυτονομίας” θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Επιπροσθέτως, η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην Κριμαία “δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνου με τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς κανόνες” δεδομένου ότι “δεν έγιναν σοβαρές διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών”, τονίζουν οι ειδικοί.

Η Ρωσία, που εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο αυτή από την Τάλιγια Χαμπριέβα, δικαιολόγησε το δημοψήφισμα υπενθυμίζοντας ότι “πολλά νέα κράτη ιδρύθηκαν” ασκώντας αυτό τους το δικαίωμα. Έφερε μάλιστα πολλά ιστορικά παραδείγματα, όπως αυτό του Τέξας (αποσχίσθηκε από το Μεξικό το 1836 και εντάχθηκε στις ΗΠΑ το 1845), της Ερυθραίας, του Μπαγκλαντές και, πιο πρόσφατα, του Κοσόβου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε το 1949 και εδρεύει στο Στρασβούργο. Πρόκειται για έναν διεθνή οργανισμό στον οποίο μετέχουν σήμερα 47 χώρες, μεταξύ των οποίων όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία. Η Ουκρανία και η Ρωσία εντάχθηκαν το 1995 και το 1996 αντίστοιχα. Βασικοί στόχοι του οργανισμού είναι η προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την παραμονή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία η Επιτροπή της Βενετίας είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ότι θα έκρινε παράνομη την απόσχιση της χερσονήσου από την Ουκρανία.

ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

Η Ουκρανία ανακάλεσε σήμερα για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στην Αρμενία, μετά τις δηλώσεις του Αρμένιου προέδρου ο οποίος επιδοκίμασε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή στο Γερεβάν, τον Ιβάν Κούχτα, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τον Αρμένιο πρεσβευτή στο Κίεβο για να του εκφράσει τη “βαθιά ανησυχία” της ουκρανικής κυβέρνησης για τη στάση που τηρεί η Αρμενία στο θέμα αυτό.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πρόσφατα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν χαρακτήρισε την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία “πρότυπο εφαρμογής του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης”.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η Αρμενία είχε στηρίξει τους Αρμένιους κατοίκους του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Αζερμπαϊτζάν, που επιδίωκαν την ανεξαρτησία της περιοχής τους. Η διαμάχη οδήγησε σε έναν σκληρό πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός “ανεξάρτητου” κρατιδίου, το οποίο όμως δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA, REUTERS

PHOTO: President Barack Obama meets with advisors in Oval Office to discuss sanctions against Russia prior to his statement to the media. Taking part in the meeting are, from left:National Security Advisor Susan E. Rice; Tony Blinken, Deputy National Security Advisor; Chief of Staff Denis McDonough; Ben Rhodes, Deputy National Security Advisor for Strategic Communications; National Economic Council Director Jeffrey Zients; and Treasury Secretary Jack Lew.  (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: