Ο Γκιούλ χρησιμοποίησε το Twitter, κατακραυγή εναντίον του Ερντογάν




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπτνουλάχ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η επιβολή καθολικού αποκλεισμού στην πρόσβαση σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι απαράδεκτη. Αναφερόμενος στην επίκληση από την τουρκική κυβέρνηση δικαστικών αποφάσεων για την επιβολή της απαγόρευσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας έγραψε ότι στην περίπτωση παραβίασης της ιδιωτικότητας, μόνο ο αποκλεισμός μεμονωμένων ιντερνετικών σελίδων μπορεί να γίνει αποδεκτός και εξέφρασε την ελπίδα ότι το μέτρο δεν θα διαρκέσει.

Πάντως, η απόφαση της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας να αποκλείσει την πρόσβαση στο Τwitter προκάλεσε κατακραυγή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που καταγγέλλουν την επιβολή λογοκρισίας λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία: έκλεισε το Twitter”, είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Zaman που πρόσκειται στην αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Cumhuriyet καταγγέλλει την επιβολή λογοκρισίας που κατατάσσει την Τουρκία “μαζί με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα”.

Οι αρχές των τουρκικών τηλεπικοινωνιών (TΙΒ) ανακοίνωσαν χθες το βράδυ τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter  κατόπιν απόφασης δικαστηρίου, μετά την απειλή που εκτόξευσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα προβεί σε αντίποινα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που τον εκθέτουν στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το καθεστώς του.

“Θα απαγορεύσουμε το Twitter. Καθόλου δεν με νοιάζει τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Τότε θα δουν τη δύναμη της Τουρκίας”, είπε ο τούρκος πρωθυπουργός ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του σε προεκλογική συγκέντρωση, δέκα ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές. “Ο Ερντογάν, παγιδευμένος από τις έρευνες για διαφθορά, επέλεξε για μία ακόμη φορά την απαγόρευση”, γράφει η Cumhuriyet.

Παρά τα μέτρα αποκλεισμού, πολλοί χρήστες ξεπέρασαν ήδη την απαγόρευση χρησιμοποιώντας άλλους servers ή τα δίκτυα VPN. Η υπηρεσία πελατών του Twitter έδωσε οδηγίες για το ξεπέρασμα της απαγόρευσης μέσω του text service του δικτύου για τα κινητά. “Η απαγόρευση του Ερντογάν καταργήθηκε σε λιγότερο από μία μέρα”, σχολίασε στο Twitter  ο συντάκτης του κύριου άρθρου της  Hurriyet Daily News Μουράτ Γετκίν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί το Twitter για να κοινοποιήσει το σημερινό του πρόγραμμα.

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θα εφεσιβάλει την δικαστική απόφαση βάσει της οποίας εφαρμόσθηκε ο αποκλεισμός της πρόβασης στο Twitter στην Τουρκία, ανακοίνωσε στο Ρόιτερς ο βουλευτής του κόμματος Ακίφ Χαμζατζεμπί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κόμμα θα καταθέσει επίσης αγωγή κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι θεωρεί πως η απαγόρευση της πρόσβασης στο Twitter είναι προσωρινή και αναμένει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Η απαγόρευση του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter στην Τουρκία δημιουργεί έντονες ανησυχίες και προκαλεί αμφιβολίες για τη δεδηλωμένη δέσμευση της χώρας προς  τις ευρωπαϊκές αρχές και πρότυπα, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η ελευθερία έκφρασης, που είναι θεμελιώδες δικαίωμα  σε οποιαδήποτε δημοκρατική κοινωνία, περιλαμβάνει το δικαίωμα  να μοιράζεσαι πληροφορίες και ιδέες χωρίς παρεμβάσεις από δημόσιες αρχές. Ο Στ. Φούλε τονίζει ακόμη ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επικοινωνούν και να επιλέγουν ελεύθερα τα μέσα επικοινωνίας. Αυτό προφανώς περιλαμβάνει την πρόσβαση στο Ίντερνετ, υπογραμμίζει ο επίτροπος.

Οι ανοιχτές συζητήσεις προωθούν τη διαφάνεια και τελικά ενισχύουν τη δημοκρατία, τόνισε ο Στ. Φούλε και σημείωσε ότι αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει να ενισχυθούν παντού, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

«Δεν τίθεται θέμα δικής μας απόφασης. Πρόκειται για διοικητική απόφαση», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ραντικάλ ο Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης Φατίχ Γιαγμούρ, αναφερόμενος στη χτεσινοβραδυνή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών σύμφωνα με την οποία ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter  έγινε μετά από σχετική εντολή της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνηση Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι θεωρεί πως ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter στην Τουρκία «δεν θα έχει διάρκεια» και σημείωσε:  «ναι μεν δεν είναι καλό για την εικόνα της Τουρκίας, αλλά δεν μπορεί κανείς να μην κάνει και τίποτα όταν υπάρχει παραβίαση του δικαίου». Ο υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ είπε ότι «το Twitter πρέπει να δείξει σεβασμό στην προσωπική ζωή».

Η κατάσταση και τα νομικά αίτια της απαγόρευσης παραμένουν αόριστα. Στα μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για προσφυγή γυναίκας από τη Σαμψούντα επειδή κυκλοφόρησε μέσω του Twitter στο Διαδίκτυο πορνογραφική εικόνα με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για την ίδια.

ΠΗΓΗ: Α. Αμπατζής, Β. Δεμίρης, ΑΠΕ, REUTERS, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: