Ο Ερντογάν προετοιμάζει το έδαφος για αποχώρηση




Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εμπλακεί σε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς, δήλωσε έτοιμος να εγκαταλείψει την πολιτική αν το κόμμα του δεν κερδίσει τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 30ής Μαρτίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Αν το κόμμα μου δεν καταλάβει την πρώτη θέση στις περιφερειακές εκλογές, είμαι έτοιμος να εγκαταλείψω την πολιτική», δήλωσε ο Ερντογάν από την Άγκυρα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η δημοτικότητα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, δεν έχει πληγεί από το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε τον Δεκέμβριο και στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται μέλη και συνεργάτες της κυβέρνησης. «Τα πλήθη που έρχονται στις πολιτικές μας συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα αποδεικνύουν το αντίθετο», είπε.

Μετά την άνοδό του στην εξουσία το AKP δεν έχει χάσει σε καμία εκλογική αναμέτρηση. Όμως σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Sonar, η δημοτικότητα του κόμματος του Ερντογάν έχει σημειώσει πτώση ενόψει των περιφερειακών εκλογών, που θεωρούνται μια δοκιμασία για το κυβερνών κόμμα, και πλέον κυμαίνεται στο 40%. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2011 το AKP είχε συγκεντρώσει σχεδόν το 50% των ψήφων.

Δεκάδες επιχειρηματίες, βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη που πρόσκεινται στην κυβέρνηση έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε τον Δεκέμβριο, όπως και συγγενείς υπουργών της κυβέρνησης.

«Θα δράσουμε (λαμβάνοντας) πολλά μέτρα μετά τις εκλογές της 30ής Μαρτίου», υπογράμμισε ο ίδιος, κάνοντας μια πρώτη αναφορά σε μια μελλοντική κίνηση της κυβέρνησής του εναντίον του θρησκευτικού τάγματος του Γκιουλέν.

Χωρίς να διευκρινίσει πώς σκοπεύει να δράσει ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε μια «εκκαθάριση» του κρατικού μηχανισμού από τους οπαδούς του Χιζμέτ. Ήδη ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε ένα άνευ προηγουμένου κύμα εκκαθαρίσεων στη δικαιοσύνη και την αστυνομία, όπου ήταν μεγάλη η επιρροή του θρησκευτικού τάγματος του Γκιουλέν.

«Το θέμα (της καταπολέμησης του Χιζμέτ) έχει πλέον γίνει ένα κρατικό ζήτημα», υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενες στις συζητήσεις που έγιναν για το Χιζμέτ στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Ο τουρκικός Τύπος εξέλαβε τη συνεδρίαση αυτή ως ένα σημάδι ότι επίκειται μια δικαστική επίθεση εναντίον του θρησκευτικού τάγματος αυτού.

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: