Ο Μπαν κι Μουν έτοιμος να μεσολαβήσει…




Την ανησυχία του για τα «σοβαρά εν εξελίξει γεγονότα» στην Ουκρανία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με δήλωση του εκπροσώπου του, ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού αναφέρει ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Κριμαία και «ανησυχεί σοβαρά για την επιδείνωση της κατάστασης».

Ο γγ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Επίσης, ζητά την «άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης». Τέλος, υπογράμμισε ότι ο γγ των Ηνωμένων Εθνών θα μιλήσει σύντομα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες τελικά η συνομιλία έγινε στις 4 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του γγ, ο Μπαν Κι-μουν είναι έτοιμος να ταξιδέψει προς την Ευρώπη, ενώ έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση.

Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.

«Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν.

ΠΗΓΗ: ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ANA-MPA, REUTERS, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: