NYT για ψηφοφορία: Η λαϊκή αντίθεση στις μεταρρυθμίσεις παραμένει ισχυρή




Στην υπερψήφιση χθες από την ελληνική Βουλή με ισχνή πλειοψηφία του πολυσυζητημένου πολυνομοσχεδίου για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για την αποδέσμευση επιπρόσθετης χρηματοδότησης ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της χώρας, αναφέρεται ανταπόκριση από την Αθήνα της Niki Kitsantonis, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greece’s Parliament Narrowly Approves New Reform Measures».

Η ψηφοφορία, αναφέρει το δημοσίευμα, πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν τη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών στην Αθήνα, όπου αναμένεται να συζητήσουν την πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και το θέμα του πακέτου χρηματοδότησης. Σε δήλωσή του πριν την ψηφοφορία, ο Πρωθυπουργος Αντωνης Σαμαράς χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ως «ένα τεράστιο βήμα προς την Ελλάδα του αύριο, για τους νέους Έλληνες, για τον ελληνικό λαό».

Ωστόσο, επισημαίνει η ανταποκρίτρια, η ψηφοφορία οδήγησε στη διαγραφή βουλευτή της Ν. Δημοκρατίας από το κόμμα, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος εντός Βουλής σε μόλις δύο έδρες. Αναφορά γίνεται επίσης στο θέμα της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, πρόταση που απέρριψε ο Πρόεδρος της Βουλής ως αντισυνταγματική, καθώς αυτή πραγματοποιήθηκε σε διάστημα μικρότερο του εξαμήνου από παλαιότερη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανταποκρίτρια καταλήγει τονίζοντας ότι η λαϊκή αντίθεση στις μεταρρυθμίσεις παραμένει ισχυρή στην Ελλάδα, αν και είναι πλέον σπάνιες οι βίαιες διαμαρτυρίες κατά των μέτρων λιτότητας στην Αθήνα. Χθες έξω από την ελληνική Βουλή περίπου 12.000 άτομα διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά κατά των μέτρων, ενώ τα εργατικά συνδικάτα σχεδιάζουν απεργία για τις 9 Απριλίου, την 36η απεργιακή κινητοποίηση μετά την υπογραφή από την Ελλάδα του πρώτου πακέτου δανειακής στήριξης το 2010.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304157204579471900813941082

Η ελληνική Βουλή ενέκρινε χθες με ισχνή πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο που καλύπτει ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων από νέες φορολογικές ρυθμίσεις έως κανονισμούς που αφορούν στην πώληση του γάλακτος, ως αντάλλαγμα για τη διασφάλιση της επόμενης δανειακής δόσης προς τη χώρα, επισημαίνει ο Stelios Bouras σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece Passes Economic Measures, Clearing the Way for Bailout Money”.

Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζει ο ανταποκριτής, ήρθαν με κόστος για την κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς ο κ. Σαμαράς προχώρησε στη διαγραφή βουλευτή του κόμματός του, λόγω της άρνησης του τελευταίου να στηρίξει το πολυνομοσχέδιο, μειώνοντας τον αριθμό των εδρών που κατέχει η κυβέρνηση σε 152 επί συνόλου 300.

Παράλληλα, ο Bouras επισημαίνει ότι προηγήθηκε της ψηφοφορίας μια ιδιαίτερα τεταμένη συζήτηση, που «έβριθε πολιτικών πυροτεχνημάτων», μεταξύ των οποίων και η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, πρόταση που απορρίφθηκε από το Προεδρείου της Βουλής ως αντισυνταγματική, καθώς έγινε σε διάστημα μικρότερο του εξαμήνου από παλαιότερη πρόταση της αντιπολίτευσης.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο εισάγει αλλαγές στους τομείς τουρισμού, τροφίμων, οικοδομικών υλικών και λιανικής πώλησης σε ευθυγράμμιση με τις πρόσφατες προτάσεις του ΟΟΣΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η αδύναμη ανταγωνιστικότητα της χώρας. Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις αφορά στην παράταση της ζωής του τυποποιημένου γάλακτος, αυξάνοντας τους φόβους μεταξύ των εγχώριων γαλακτοπαραγωγών ότι θα δοθεί προτίμηση στις εισαγωγές από το εξωτερικό.   Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος, που εκπροσωπεί μια αγροτική εκλογική περιφέρεια, παραιτήθηκε από τη θέση του το περασμένο Σάββατο.

http://www.nytimes.com/2014/03/31/world/europe/greece-passes-economic-measures-clearing-the-way-for-bailout-money.html?_r=0

Στην έγκριση του πολυνομοσχεδίου δομικών μεταρρυθμίσεων από το ελληνικό Κοινοβούλιο αναφέρεται ανταπόκριση της Kerin Hope για τους FINANCIAL TIMES με τίτλο «Greece Reforms Clear Way for €8.3bn Aid». Οι Βουλευτές υπερψήφισαν με 152 ψήφους και ο Πρωθυπουργός δήλωσε «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα για μια νέα Ελλάδα και δεν θα επιτρέψουμε στους απαισιόδοξους της Αντιπολίτευσης να υπονομεύσουν την πολιτική σταθερότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να θέσει ζήτημα πρότασης μομφής εναντίον του Υπουργού Οικονομικών, τον οποίο κατηγόρησε για «καταστροφή των επαγγελματικών τάξεων και των εργασιακών σχέσεων και ξεπούλημα της χώρας με το κομμάτι» και αποχώρησε από την αίθουσα προσωρινά. Η υπερψήφιση σε συνδυασμό με την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για την εφαρμογή της ψηφισθείσας νομοθεσίας, θα επιτρέψει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης ύψους €9.3 δις την ερχόμενη Τρίτη.

Η ανταπόκριση αναφέρεται και στις κινήσεις διαμαρτυρίας διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, καθώς και στις απεργιακές κινητοποιήσεις γιατρών, φαρμακοποιών και πληρωμάτων πλοίων. Κάνει εξάλλου λόγο για τις εκτεταμένες δικαιοδοσίες του ΤΑΙΠΕΔ και την ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Σχετικό άρρθο δημοσιεύουν και οι TIMES («Austerity Cuts to Pay EU ‘will tear Greece apart’»).

http://www.ft.com/cms/s/0/5dee0eba-b85c-11e3-92f9-00144feabdc0.html

http://www.thetimes.co.uk/tto/news/world/europe/article4049488.ece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: