Νέες κυρώσεις εξετάζουν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας




Η Δύση εξετάζει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας για να αποτρέψει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην αν. Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αναφέρουν οι Paul Richter (Ουάσιγκτον) και Sergei L. Loiko (Μόσχα) σε ανταπόκρισή τους στην LOS ANGELES TIMES με τίτλο «U.S., European allies to step up sanctions on Russia».

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση Ομπάμα και οι σύμμαχοί της, απογοητευμένοι από την αποτυχία των δυτικών κυρώσεων και της δυτικής διπλωματίας να αποτρέψει την προσάρτηση της Κριμαίας, εξέτασαν χθες τη λήψη νέων και σκληρότερων μέτρων με στόχο να αποτρέψουν την αποστολή στρατευμάτων στην αν. Ουκρανία από τον Πρόεδρο Πούτιν.

Μία ημέρα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώριζαν την απώλεια της περιοχής από την Ουκρανία, ενώ η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου σχεδιάζει την απόσυρση του στρατού της από την περιοχή, προσπαθώντας παράλληλα, με την συνδρομή του ΟΗΕ, να την καταστήσει αποστρατικοποιημένη ζώνη. Ο ΓΓ ΟΗΕ, Ban Ki-moon, αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο Πούτιν, στη Μόσχα, πριν μεταβεί στο Κίεβο.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι εάν αποτύχει η προσπάθεια αποτροπής του Προέδρου Πούτιν τότε θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κίνδυνοι για την ασφάλεια στην Αν. Ευρώπη και σε περιοχές της Κεντρικής Ασίας, που διαθέτουν μεγάλους πληθυσμούς Ρωσόφωνων.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος ξεκινά τη Δευτέρα ένα προγραμματισμένο από καιρό ταξίδι στην Ευρώπη δήλωσε σε συνέντευξή του στο τ/δ KSDK ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν τη λήψη ακόμη πιο σκληρών οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας, αποκλείοντας ωστόσο την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της. «Προφανώς δεν χρειάζεται να προκαλέσουμε έναν πραγματικό πόλεμο με τη Ρωσία» δήλωσε προσθέτοντας ότι «κανείς δεν το επιθυμεί αυτό, ούτε και οι Ουκρανοί».

Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να ανακοινώσουν, ακόμη και σήμερα, νέα σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας, ενώ αντιστοίχως συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα εξετάσουν πιθανώς τη λήψη νέων κυρώσεων σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διαθέτουν το έννομο δικαίωμα για την επιβολή κυρώσεων κατά της ρωσικής ιεραρχίας, ενώ εξετάζουν τη λήψη κυρώσεων κατά του στενού κύκλου συμβούλων του Προέδρου Πούτιν, κατά των μεγαλύτερων ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων, της αμυντικής βιομηχανίας και των τραπεζών.

Όπως αναφέρεται ωστόσο στην ανταπόκριση η Ευρώπη εμφανίζεται διαιρεμένη σε τρία στρατόπεδα σε σχέση με τις κυρώσεις. Η Πολωνία, οι βαλτικές χώρες, η Σουηδία και η Ολλανδία επιθυμούν τη λήψη σκληρών μέτρων. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, μολονότι έχουν ισχυρές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία κλίνουν προς την υιοθέτηση σκληρότερης στάσης καθώς είναι πεπεισμένες ότι η αδράνεια θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Βουλγαρία, ωστόσο, οι οποίες εξαρτώνται από τη ρωσική ενέργεια και εμπόριο ενδέχεται να αντισταθούν σε σκληρότερες κυρώσεις, εξαιτίας της ανησυχίας αύξησης των τιμών και πρόκλησης αντιδράσεων στο εσωτερικό τους. «Αισθάνονται ότι η θέση τους είναι πολύ αδύναμη για να αναλάβουν αυτό το εγχείρημα» δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Μόσχα δήλωσε ότι η όποια επέκταση των κυρώσεων είναι απαράδεκτη και θα έχει συνέπειες.

latimes.com/world/europe/la-fg-us-ukraine-20140320,0,4566798.story

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να προβούν σήμερα σε μια μικρή κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναφέρει ανταπόκριση της Naftali Bendavid από τις Βρυξέλλες στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «EU Leaders Set to Modestly Step Up Russia Sanctions» καθώς υπάρχει διχογνωμία εντός των χωρών της ΕΕ σχετικά με αυτό το θέμα.

Όπως επισημαίνουν διπλωμάτες που έχουν γνώση του θέματος, οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται ότι θα προβούν σε μια περιορισμένη κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αποκλείοντας τη λήψη των πολύ σκληρότερων, με τις οποίες είχαν απειλήσει τη Ρωσία, στις αρχές του μήνα, στην περίπτωση που υλοποιούσε την προσάρτηση της Κριμαίας. Το ενδεχόμενο ωστόσο λήψης πολύ σκληρότερων μέτρων δεν έχει αποκλεισθεί, καθώς είναι έντονες οι πιέσεις που ασκούν χώρες όπως η Βρετανία, η Πολωνία και η Λιθουανία.

Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι να προστεθούν νέα ονόματα στον κατάλογο των 13 Ρώσων και των 8 ηγετικών στελεχών της Κριμαίας, για τους οποίους η ΕΕ αποφάσισε το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και την απαγόρευση εισόδου στην Ευρώπη, ενώ φαίνεται απίθανο να ληφθούν κυρώσεις κατά της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας και των ρωσικών τραπεζών.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωναν χθες ότι η ΕΕ επιθυμεί να δώσει ακόμη μια ευκαιρία στη διπλωματία. Όπως επεσήμανε Ευρωπαίος διπλωμάτης μια πιο ήρεμη απάντηση «θα παρείχε στον κ. Πούτιν τον χρόνο να μειώσει την υψηλή δόση αδρεναλίνης υπό την επήρεια της οποίας λειτουργεί τώρα».

Επιπλέον οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι θα προτιμούσαν να περιμένουν έως  την συνάντηση των G7 τη Δευτέρα στη Χάγη, όπου θα παραβρεθεί και ο Πρόεδρος Ομπάμα, πριν λάβουν σκληρότερα μέτρα.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304756104579449474145113550

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: