Νέα επέκταση της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας




Η ελληνική μεταποιητική βιομηχανία αύξησε την παραγωγή της για δεύτερο συνεχή μήνα, τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας τις ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, μετά την εξαετή λιτότητα, αναφέρει ο Nikos Chrysoloras σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Greek Manufacturing Expands for Second Consecutive Month».

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Markit Economics ο δείκτης PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών) αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 51,3 από το 51,2 τον Ιανουάριο. Ο δείκτης βρίσκονταν κάτω του 50, του ορίου δηλαδή που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση, μεταξύ του Αυγούστου 2009 και του τέλους του προηγούμενου έτους, όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη ύφεση από την εποχή του β’ παγκοσμίου πολέμου.

«Η υγεία του ελληνικού μεταποιητικού τομέα συνέχισε να βελτιώνεται τον Φεβρουάριο» αναφέρει η Markit στην ανακοίνωσή της προσθέτοντας ότι «πρόσφατα ανεπίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ενίσχυση της ζήτησης ελληνικών μεταποιητικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και από ξένους πελάτες. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο για δεύτερο συνεχή μήνα».

Όπως επισημαίνει ο Μανόλης Γαλενιανός, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, «όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ‘έπιασε πάτο’, αλλά αυτό που βλέπουμε δεν είναι ανάκαμψη, αλλά σταθεροποίηση. Η έλλειψη χρηματοδότησης για επενδύσεις και η αβεβαιότητα βαρύνουν στις προοπτικές ανάκαμψης».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η πολιτική και κοινωνική αστάθεια θα μπορούσε νε εκτροχιάσει, φέτος, την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank του Λονδίνου, σημειώνει από την πλευρά του ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πτώσης της κυβέρνησης και πρόκλησης νέων εκλογών, όπου δεν μπορεί να αποκλεισθεί η ανάδυση μιας νέας κυβέρνησης που θα προτιμούσε να γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη και στο ευρώ. Πρόκειται ωστόσο για έναν συνεπακόλουθο κίνδυνο. Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

http://www.bloomberg.com/news/2014-03-04/greek-manufacturing-expands-for-second-consecutive-month.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: